Suïssa es mostra disposada a parlar de “democràcia directa” amb Espanya

És la segona vegada que el govern suís respon a interpel·lacions de diputats suïssos sobre Catalunya
Urna i papereta de votació del 9N | Arxiu

 

El govern suís ha afirmat que, en el marc dels contactes regulars que manté amb el govern espanyol, sempre s’ha mostrat disposat a parlar de “democràcia directa” amb l’Estat i de la seva experiència en la creació del cantó del Jura dels anys 70, que es va fer mitjançant referèndums. No obstant, en la segona part de la resposta, Suïssa es declara “plenament” respectuosa amb la sobirania de l’Estat i evita posicionar-se sobre el procés català. Aquesta és la segona vegada que Suïssa respon a interpel·lacions de diputats sobre Catalunya, la primera va ser el 4 de novembre de 2015 quan aleshores el govern federal helvètic va invertir els termes i va situar en primer pla el respecte a la sobirania espanyola i el caràcter “intern” de la problemàtica catalana abans de fer referència a “l'estructura de l'Estat federal, la política financera o la democràcia directa amb els estats que ho desitgin".


El delegat del Govern a França i a Suïssa, Martí Anglada, considera que aquesta resposta de Suïssa és una “evolució”, tot i que “lenta", però Anglada l’ha volgut subratllar perquè ara el govern federal helvètic destaca, segons ha dit, “l’ànim de voler parlar amb el govern espanyol sobre democràcia directa”



En declaracions a l'ACN, Anglada ha apuntat que aquests tipus de respostes formen part de la diplomàcia i que tots els països “han de ser respectuosos amb els altres i no ficar-se a casa dels altres”. “Però deu ni do la manera de ficar-s’hi que han tingut aquesta vegada perquè encara que diguin que no es posicionen, estan disposats a parlar de l’estructura de l’Estat federal, de la democràcia directa o fins i tot de l’experiència en la creació del cantó del Jura”, ha afirmat el delegat del Govern .


La resposta d’ara del govern suís correspon a la interpel·lació que van fer 15 diputats el passat 16 de desembre de 2016. Els parlamentaris, membres de tots els 6 partits federals suïssos, van formular la pregunta: “El Consell federal està disposat a expressar la seva preocupació al govern espanyol arran de l’obertura d’un procés penal contra la presidenta del Parlament català i de l’escalada judicial que semblaria voler obstaculitzar un procés purament democràtic i pacífic?”. 



La Confederació helvètica es distingeix per la pràctica habitual de la democràcia directa. Es fan referèndums a escala federal en quatre convocatòries anuals -febrer, juny, setembre i novembre-. En el darrer exercici complet del 2016 es van celebrar 14 referèndums federals sobre tota mena de temes, des del medi ambient a la immigració. També se celebren centenars de referèndums a escala cantonal i municipal.



Comentaris
Sobira
Espanya es al-lergica a la democràcia ells entenen democràcia per feixisme
0
Qué finos son los suizos
pero les huele el país a dinero manchado de sangre, les huele que apesta
34
@ Sobira
Ells en diuen democracia orgánica, la va inventar Franco i segueix des de la sacrosanta constitución del "atado y bien atado". Son les seves costums, els catalans ja hem provat de canviar-ho i no hi manera, per això volem votar i marxar.
1
..
Suiza, suiza....dedicate a hacer queso y chocolate, y a esconder el dinero de los defraudadores y ladrones, y deja al resto de países soberanos en paz.
33
Sónia-Lucerna(Suïssa)
Els suisos quedarien estorats si seguesin a la mateixe taule de caspanya. Solament de sentir-los parlar marxarien.
1
Jordi(català i Suís)
Tot plegat és pura "langue de bois" del Conseil Fédéral. Sabeut per què ? Doncs perquè els feedback enviats per l'ambaixador i pels cònsols reflecteixen el primitivisme i arrogància dels Espanyols. Els Catalans haurien d'obrir els ulls i adonar-se que malhauradament tenen uns veïns de merda i a més a més embruten els webs catalans i la terra catalana amb llur presència. Spaniards Go Home ! Foteu el camp !
0
Joan Girona
Em fa l'efecte que els suïssos faran un monòleg sobre democràcia directa...
0
A Suïssa es vota tot
Menys la secessió d'un cantó. I, per cert, el secessionisme català no té res de democràtic.
17
La Vegueria del Penedès
La creació del cantó del Jura va ser com la creació de la Vegueria del Penedès: uns districtes que volien el seu propi cantó. Els que estaven en desacord no van entrar a formar part del Jura, uns van seguir formant part de Berna i un altre es va passar a Basilea. Res comparable a la secessió de Catalunya d'Espanya. Què els explica Diplocat i adlàters a aquests pobres diputats suïssos?.
16
@ A Suïssa es vota tot
A caspaÑa en canvi no es vota res, i menys si ets català. Jura va votar la secessió de Bern. Els suïssos que votin el que vulguin, el 80% dels catalans volem votar si seguir escanyats o fer un nou País devant l'impossibilitat de diàleg amb Madrid i l'incumpliment sistemàtic de l'acordat. Com a tard al setembre votarem i acatarem el resultat, som demòcrates, 50%+1 = ADEU ANDREU
1
Jura va votar la secessió de Bern
Dins de la Confederació Helvètica, no per formar el nou estat europeu República del Jura. Normal que els deixessin votar.
13
@ Jura va votar la secessió de Bern
No cal que busquis excuses, digues clarament que vols seguir escany@t a un paiset sense separació de poder i amb democràcia orgànica, es a dir el feixisme s.XXI. El 80% dels catalans som demòcrates i només demanem contar-nos, uns votarem SI i altres NO, ho sabrem al setembre com a molt tard: 50%+1 = ADEU ANDREU
1
....
Zanahorio= indepre patetico
13

envia el comentari