El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La resolució de JxSí i la CUP proclama la independència i el procés constituent
  • CA

Ja no hi ha dubtes. L’independentisme fa via. Ha registrat uan proposta de resolució que insta el Govern a aplicar la llei de transitorietat jurídica, i en conseqüència, a iniciar el procés de construcció de la República. La resolució, presentada conjuntament per JxSí i la CUP després de moltes negociacions fins al darrer minut, estableix, després d’incorporar un preàmbul declaratiu que és el que els diputats van signar el 10 d’octubre després del ple en què Puigdemont va demanar que se suspengués la declaració, establexi que “el Parlament acorda, instar el Govern a dictar totes les resolucions necessàries per al desenvolupament de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República”.

 

Llegiu aquí la proposta de resolució 

Entre les mesures que el Parlament ha d’aprovar per instar al Govern a donar compliment a la resolució hi ha “promulgar els Decrets necessaris, dotant personal i materialment els serveis administratius presos per a l’expedició a la ciutadania dels documents acreditatius de la nacional catalana”. També “dictar, de conformitat amb l’article 12.1, les disposicions necessà­ ries per a l’adaptació, modificació, i inaplicació del dret local, autonòmic i estatal vigent abans de l’entrada en vigor de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República”. També insta l’executiu de Puigdemont a “promoure, davant tots els estats i institucions el reconeixement de la República Catalana”. 

 

El diputat de la CUP Benet SalellasEl diputat de la CUP Benet Salellas | Jordi Borràs

 

Declarar l’inici i l’obertura del procés constituent

 

La segona proposició declara l’inici i l’obertura del procés constituent i marca també el termini mínim de celebració d’eleccions. El text insta el Govern a “activar de manera immediata tots els recursos humans, públics i socials així com mitjans materials al seu abast, per a fer efectiu el procés constituent democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant, que ha de culminar amb la redacció i aprovació de la constitució de la República per part del Parlament constituït en Assemblea Constituent que resulti de les eleccions constituents”. També afegeix que caldrà “convocar eleccions constituents un cop culminades totes les fases del procés constituent”, si bé no marca un termini, la llei de transitorietat que ha d’entrar en vigor estableix que no seran abans de sis mesos, perquè cal tenir temps per a la participació ciutadana. Per això la resolució també inclou el punt de “convocar, difondre i executar la fase decisòria del procés constituent, recollint les propostes sistematitzades al Fòrum Social Constituent, sotmetent-les a consulta ciutadana, que constituirà un mandat vinculant pel Parlament constituït en Assemblea Constituent que resulti de les eleccions constituents”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa