Referèndum o referèndum

Bona sintonia entre la CUP i el president Puigdemont després que el president hagi deixat clar que la desconnexió no té marxa enrere i hagi posat data a un referèndum vinculant
Puigdemont, després de la seva intervenció en la qüestió de confiança | Jordi Borràs

L’abraçada entre l’expresident Artur Mas i el president Puigdemont ha estat l’expressió plàstica del suport d’aquell que ja sap què és arribar a un Parlament per sol·licitar la confiança dels diputats. Una abraçada gens impostada que ha anat seguida d’una reunió a porta tancada minuts abans que el timbre del Parlament donés l’avís d’inici de la qüestió de confiança. El president ha sortit somrient del seu despatx, flanquejat per Mas i la seva dona. Arribava a l’hemicicle amb una proposta concreta, que en els darrers dies ja s’havia filtrat malgrat l’hermetisme de les trobades de Puigdemont amb la CUP, JxSí, el govern i les entitats del a societat civil. El cert és que no hi ha hagut sorpreses sobre el referèndum vinculant i preferiblement acordat amb l’Estat. Però sí que avui ha quedat clara una cosa: No hi ha marxa enrere. 

 

Els diputats de la CUP | Jordi Borràs

 

Per primera vegada en molts mesos, no hi ha hagut tensió explícita entre els socis de Govern i la CUP. Tot i que el president Puigdemont ha començat la seva intervenció recriminant a la CUP haver posat pals a les rodes al procés fins al punt de “posar-lo en perill” tombant els pressupostos i empenyent-lo a una qüestió de confiança, ha emprat la paraula màgica, el desllorigador: referèndum. Millor dit, “o referèndum o referèndum”, una via que fins ara no formava part del full de ruta de JxSí i que el Govern ha incorporat al diccionari de forma permanent fins a la segona quinzena de setembre, data en què el president ha garantit que els catalans votaran ho vulgui o no l’Estat. Tant és així que la diputada Anna Gabriel ha respost als periodistes que li demanaven què pensava de l’aposta de Puigdemont de no tancar la porta a l’acord amb Espanya amb tres paraules: “O referèndum o referèndum”. Per als cupaires, aquesta voluntat de diàleg no és un fre al suport a Puigdemont, senzillament, "perquè ja hem comprovat que això no és possible".

 

Com el Govern i JxSí, la CUP és conscient que intentar pactar un referèndum amb Madrid és una carta de legitiació de cara a la comunitat internacional incontestable. Però també sap que la proposta de Puigdemont és, sobretot, una manera de posar contra les cordes els comuns. Arribar al darrer dia de juny havent intentat negociar amb l'Estat, i poder dir que ho han intentat deu mil vegades però que han topat amb un mur, deixa en una situació molt complicada els diputats de CSQP, però també per a tota l'òrbita dels comuns, que ja no podran dir que els independentistes no han esgotat tots els camins possibles.

 


El conseller Vila escolta Puigdemont | Jordi Borràs

 

Una altra picada d’ullet a la CUP ha arribat quan el president ha donat garanties que Catalunya podrà prémer el botó vermell de la desconnexió a finals de juny del 2017 amb totes les garanties. “El dia que cridem a les urnes els ciutadans, hi haurà tot allò necessari perquè el trànsit de la post-autonomia a la pre-independència es faci amb el màxim de garanties”. Puigdemont ha adquirit el “compromís explícit per tenir les eines d’Estat necessàries perquè no hi hagi un salt al buit, i a finals de juny del 2017 tindrem preparares les estructures d’estat per poder actuar com un Estat i poder-nos integrar a la UE”. El president ha detallat que “estem preparats per fer el trànsit, amb garanties de seguretat jurídica i la sostenibilitat dels comptes públics i dels serveis propis d’un estat del benestar, de manera pacífica i democràtica”.

 

Puigdemont, però, no s'ha pogut estar de llançar alguns dards. El primer ha estat al diputat de la CUP Benet Salellas, que el 10 de gener de 2016 va dir que la CUP havia enviat Artur Mas a la paperera de la història, una frase molt feridora que els exconvergents encara no han perdonat: "N'hi ha que demà voldran aprofitar l'oportunitat, amb tota legitimitat, perquè s'aturi la legislatura. O potser voldran aprofitar-la per enviar a la paperera de la història un procés que fa quatre dies ha tornat a demostrar la seva capacitat enorme de mobilització". I és que Puigdemont ha estat directe amb la CUP: Si no tenen previst aprovar-li els pressupostos, ja es poden confitar el seu vot postiu demà. 

 

 

També hi ha hagut una referència per a un dels seus consellers, Santi Vila, que va felicitar-se que el centrisme hagués guanyat a Euskadi i Galícia, i va rebre moltes crítiques en interpretar-se que volia deixar fora la CUP.  "Tots aquells que parlen de centrisme i moderació i de centrisme contrastin exactament què diuen ínclits moderats i centristes davant d'una demanda democràtica impecable i exemplar, per si encara no se n'han adonat que miren les imatges per la tele, també és feta per la gent moderada i de centre d'aquest país, perquè sense ellls no s'omplen els carrers". 
Comentaris
Guillem
No entenc que es aquesta questio de confiança. Si no recordo malament, la va convocar perque la CUP no aprobava els pressupostos. Si ara li donen confiança però no es comprometen amb el pressupost, doncs estem allà mateix, oi? Si passa això darrer, per mi que volien veure qué pasava amb el Govern Espanyol i per això han fet temps.
0
Baden Baden..
Referèndum o referèndum....Constitucio o Constitucio...betaquilakuestio....
0
Juan
Puigdemont, sobre la desconexión con España: «Vamos en serio» hacia el desastre mas absoluto.
0
Evidente
De anunciar a un año vista su intención de convocar a convocar va un trecho. Conforme se acerque la fecha y sobre todo si hay en Madrid un gobierno que tenga lo que hay que tener, se le pasarán las ganas.
0
Dámaso a Juan
Grande Juan. Estoy en consonancia con tu vision. Debemos juntarnos los clarividentes para evitar el desastre
0
Joan
Los del CNI que venís a trolear deberíais hacerlo mejor.
0
Hemeroteco
Això t'agrada mes Joanet ? "Les eleccions del 27-S representen l’expressió màxima de la democràcia i del dret a decidir dels catalans. Són l’instrument del qual ens hem dotat per poder fer la consulta que l’Estat espanyol ens ha impedit per tots els mitjans. El 27 de setembre els ciutadans de Catalunya podran decidir democràticament quin futur volen per al seu país." Programa electoral Junts pel si. Pag 16
0
Ya empieza a no colar
Ya hay muchos bobos adoctrinados que empiezan a darse cuenta de que le están tomando el pelo.
0
Trols
Els del CNI estan contents: tornaran a cobrar hores extres. Què pesadets!!!
0
Vicenç Ramoneda
Referèndum 2017? Ja era hora! Som-hi!!*!! Visca Catalunya lliure de la dictadura espanyola!
0
federalista
a veure indepes com us ho explique mireu hahahahaahahahahahahahahahahahahahhaahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahaahah ai que em pixe de riure amb el pelo moxo, hahahahahahahahahahahahahahaah ni els monthy piton, babaus iluminats
0

envia el comentari