El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont a Juncker i Tajani: “Acceptareu els resultats del 21-D?”
  • CA

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre conselleres que són a Brussel·les -Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Toní Comín i Lluís Puig- han intervingut aquest dimarts al vespre en l’acte on més de 200 alcaldes sobiranistes han mostrat el seu suport al Govern. En aquest context, Puigdemont ha aprofitat per dirigir-se al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i al president de l’Eurocambra, Antonio Tajani: “És aquesta l’Europa que voleu? És aquesta l’Europa que ens convideu a construir? Amb un govern empresonat? Cal que en penseu”, els ha interpel·lat i ha afegit: “Acceptereu o no el resultat dels catalans? Continuareu ajudant Rajoy en el cop d’Estat, si guanyen els independentistes?” A més, ha demanat a les autoritats espanyoles que garanteixin “la normalitat democràtica de les properes eleccions”, exigint la llibertat dels “presos polítics” i que “no hi hagi repressió”.

El president català ha explicat que “els ciutadans tenen por d’un Estat que fa por, i no entenen que Europa no reaccioni als abusos de la democràcia” i ha avisat que “Espanya haurà de respondre davant de les instàncies internacionals per tots els abusos dels darrers mesos”. En aquest sentit, ha fet especial menció dels “maltractaments” que van patir alguns dels consellers empresonats durant el trasllat a la presó d’Estremera, motiu pel qual ha deixat clar que “no volem viure en aquest país, volem construir un nou país on no tinguem por de parlar ni ens haguem d’amagar per expressar-nos”. A més, ha avisat l’Estat que “mai no renunciarem al nostre ideal de país, a la nostra noció de democràcia, perquè estem convençuts que és la única manera que tenim de poder ser i de tenir un futur”.

 

Durant la seva intervenció, Puigdemont ha recordat que “no existim gràcies a la Constitució espanyola, sinó que “hi som des de molt abans” i que, per tant, “tenim el deure de mantenir aquest llegat”. Un dels moments en els que el president català s’ha mostrat més contundent ha estat quan s’ha referit al feixisme espanyol: “El feixisme espanyol, ajuda’t pel nazisme, va afusellar i executar al president 123 de la Generalitat, Lluís Companys. Mai no ho oblidarem. És un feixisme que avui, de manera impune, participa en manifestacions convocades pel partit que governa Espanya i els manifestants no tenen cap vergonya de reivindicar el feixisme”, ha afirmat. 

Puigdemont també ha enviat un misssatge de calma i esperança als alcaldes que s’han desplaçat fins a Brussel·les: “Sabem que la nostra lluita ve de molt lluny i que tenim un llarg camí per recórrer, però a nosaltres no ens serveix cap altre camí que no sigui la democràcia”. Alhora, ha deixat clar que “l’Estat espanyol imposa la seva força però mai ens convenceran” i que els catalans “ens creixem davant dels reptes democràtics”. Per aquest motiu, i en referència clara a les eleccions del proper 21 de desembre, ha sentenciat: “Hem de vèncer tots junts el cop d’Estat, al del 155”. 

 

Durant l’acte també hi han intervingut, a més dels quatre consellers, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcalde de Sabadell, Matias Serracant; el president de l’ACM, Miquel Buch, així com els eurodiputats Josep Maria Terricabras, Jordi Solé i Ramon Tremosa. Després de la intervenció de Puigdemont, els alcaldes han aixecat les vares cridant “president” i han cantat tots junts Els Segadors. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa