Puigdemont i Urkullu diuen que la llei no pot ser una "cotilla" que "ofegui" les aspiracions "democràtiques" dels pobles

President i lehendakari comparteixen la "necessitat" d’un procés dialogat per reformular l’Estat
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el lehendakari basc, Íñigo Urkullu | Rubén Moreno

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, han afirmat aquest dilluns que la llei no pot ser una "cotilla" que "ofegui" les aspiracions "democràtiques" dels pobles. Ho han dit en el marc d'una reunió de treball a Barcelona en la qual han compartit i analitzat la situació política, institucional i social de Catalunya i Euskadi. A la trobada, que s'ha desenvolupat al Palau de la Generalitat, Puigdemont i Urkullu han compartit diagnòstic davant la "crisi institucional" i han reflexionat sobre com avançar des de la realitat pròpia i diferenciada amb l'objectiu prioritari de l'autogovern de les dues nacions. Ambdós consideren que segueix sense resoldre's l'articulació de l'Estat espanyol en relació amb les nacions que el conformen i que l'anomenat Estat de les autonomies "no és suficient".


Ambdós mandataris han constatat les dificultats d'avançar per l’“estratègia de quietud” del govern espanyol davant les demandes de "dues nacions com Catalunya i Euskadi", que advoquen per exercir el dret de la seva ciutadania a ser consultada de manera legal i pactada sobre el futur. 

 

Tots dos presidents han compartit la reflexió que l'Estat no pot imposar un model territorial que després de la Transició "s'ha revelat com a insatisfactori" en el reconeixement de les realitats nacionals de Catalunya i Euskadi. Així, han coincidit que els problemes territorials no es resoldran amb l’apel·lació i el recurs permanent a la legalitat derivada d'una unitat constitucional "que no es basa en la unió voluntària". És per això que han compartit la necessitat d'un procés dialogat per a una reformulació de l'Estat que respongui a les diverses realitats nacionals.

 

Carles Puigdemont i Iñigo Urkullu subratllen que la legalitat no és immutable, sinó que ha de servir per resoldre problemes polítics i socials. I insisteixen que si la legalitat es converteix en una "cotilla" que "ofega" les aspiracions democràtiques no serveix per solucionar els problemes de les nacions i els pobles i que cal "canviar-la i adaptar-la".
Comentaris
fu man txu
Urkullu go home. Gracies a tu pagarem la llum mes cara. Euskadi no te cap mena de problema per a votar contra els interessos catalans i cada vegada que ve a Catalunya es rebut com un mariscal. Ells van a la seva i nosaltres hem d´anar a la nostra i si els nostres interessos van contra els d´ells...... mala sort.
0
Que diguin el que vulguin
Els bascos, en general, no són de fiar.
2
NOOOOO
Si us plau noooo, el bascos ara els hem de tenir ben lluny, no els necessitem per res, només volen aprofitar-se del nostre camí fet però nosaltres hem de continuar amb el nostre. Ells ja tenen el cove ben gran amb el que recullen tot el peix de Madrid, tot el que ens neguen a nosaltres. No siguem tontos, aquesta foto fa molt mal. A Madrid obtenen el que volen cedint vots al congres, aqui només venen a posar pals a les rodes al procés.
1
Sobira
Espanya pot cambiar les lleis en meins de 24 hores quan nosaltres ens independitzem pagareu i molt us serà traspassat el lofca Espanya necessita diners per la seva subsistència a nosaltres es queda molt poc per la nostra llibertat ja que els vascos pagaran tot catalans nosaltres a lo nostre i fem-ho per Catalunya
1
Sergi
Urkullu. Déu meu. Mireu, aquesta gent del PNB no ens fan falta. Ells a la seva bola. Nosaltres a la nostra. Ja s'ho trobaran. Tenen doble discurs com feia CIU: en un lloc diuen i fan una cosa i en un altre lloc fan una altra cosa. Riu bé qui riu darrer.
1
Bepo
Puigdemont, no et deixis enredar per aquest personatge, els bascos sempre han estat poc amics dels catalans encara que hagin predicat el contrari. Molt lluny aquesta gent.
0

envia el comentari