El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont cita els diputats de JxCAT a Brussel·les per desencallar la investidura
  • CA

 

El president de la Generalitat i candidat de JxCAT, Carles Puigdemont, ha citat els diputats de JxCAT a una reunió del grup parlamentari aquest dilluns al matí a Brussel·les, tal i com ha pogut saber El Món. Els diputats i diputades, tret de Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Guinó, que tenen retirat el passaport com a mesura cautelar per part del Suprem, i Jordi Sànchez, empresonat, viatjaran a la capital belga en un vol a les 6.50 del matí per tal de debatre amb el president “les diverses fórmules que hi ha sobre la taula per desencallar la situació, i que han de permetre mantenir els principis de legitimitat i governabilitat”, han explicat a El Món fonts de JxCAT. Els diputats i diputades arribaran a Brussel·les poques hores després que ho hagi fet una delegació d’ERC, que s’ha reunit amb Puigdemont amb l’objectiu de trobar una sortida consensuada que permeti recosir la unitat de l’independentisme després d’una setmana marcada per una crisi de confiança arran de l’ajornament del ple d’investidura delegada de Carles Puigdemont per part de Roger Torrent.

La investidura de Puigdemont, ajornada
La investidura de Puigdemont, ajornada | Jordi Borràs

 

Puigdemont “no descarta res”, assenyalen fonts de JxCAT. I certament, només el nucli més proper al president té un mapa detallat de les alternatives que es poden plantejar per tal que l’independentisme surti d’aquest atzucac sense que s’interpreti com una victòria de l’Estat espanyol. ERC manté públicament que l’únic candidat a la presidència de la Generalitat és Carles Puigdemont, però exigeix a JxCAT que li presenti un pla d’investidura viable per permeti una presidència efectiva i sense conseqüències penals per a la Mesa del Parlament. En aquest sentit, la CUP, que s’ha alineat al costat de JxCAT, i defensa la tesi que caldrà desobeir per investir el president davant de la prohibició del Constitucional, només acceptaria un canvi de candidat si així ho decidís la majoria independentista, però refusa que sigui ERC qui faci marxa enrere per no enfrontar-se a Madrid.

 

El president del Parlament, Roger Torrent | ACN

 

Tot i la pressió dels darrers dies, tant des del sistema judicial espanyol i del govern espanyol com des d’alguns sectors d’ERC que li demanen un pas al costat, el president ha deixat molt clar en les seves darreres intervencions que “no defalliré”. De fet, quan es van difondre els missatges que Puigdemont havia enviat a Comín en què assegurava que “ens han sacrificat” i que podria haver-se produït un pacte amb l’Estat per aturar el procés a canvi d’alliberar presos i apartar el president, Puigdemont va fer una piulada assegurant que “sóc humà i també dubto”, però va aclarir que “sóc el President i no m’arronsaré ni em faré enrere”.

El Parlament constituït, a punt de començar a treballar | Jordi Borràs

 

A la reunió d’aquest dilluns, Puigdemont exposarà als diputats del grup parlamentari de JxCAT, encapçalats per Elsa Artadi i Eduard Pujol, les propostes que considera que “garanteixen que manté la legitimitat del Govern del 27 d’octubre però que alhora permetrà desfer-se del 155 i posar en marxa un nou executiu a Catalunya sense la ingerència de Madrid”, assenyalen a El Món fonts de l’entorn del president.

 

Un dels escenaris que sempre ha estat sobre la taula, tot i que oficialment JxCAT ha sostingut que només hi ha un pla A, és que el president Puigdemont pogués exercir des de Bèlgica amb una figura legal a Catalunya, la de conseller en cap del Govern, amb capacitat de decisió i per marcar el relat polític, encara que a Catalunya hi hagués un Govern executiu. Un escenari que ERC també defensa, però la diferència d’estratègies passa perquè JxCAT volia que aquesta fos una opció posterior a obtenir la fotografia del president Puigdemont investit pel Parlament, i que fos l’Estat qui ho hagués d’impedir. La fotografia d’un Estat deslegitimant la decisió democràtica d’un Parlament tindria força a Europa i permetria internacionalitzar més el cas català. Posteriorment, es buscaria una alternativa que mantingués la legitimitat del president Puigdemont i del seu Govern, però que alhora permetés desfer-se del 155 i començar a fer república. Això passaria perquè JxCAT proposés un candidat alternatiu, segurament sense l’espasa de Dàmocles del Suprem al damunt.

 

Els quatre diputats de la CUP protesten per la suspensió del ple d'investidura
Els quatre diputats de la CUP protesten per la suspensió del ple d’investidura | Jordi Borràs

 

El president Puigdemont, i també els consellers Ponsatí i Puig, esperen l’arribada aquest dilluns al matí d’una trentena de diputats de JxCAT, ja amb una composició de lloc més clara que quina posició vol mantenir ERC, i amb totes, o gairebé totes, les peces del trencaclosques de la investidura. Puigdemont ha insistit que qualsevol solució que es prengui ha de ser unitària i no unilateral. Setmana clau en aquest sentit, perquè si hi ha un acord ferm, en els propers dies el president del Parlament pot aixecar la suspensió del ple d’investidura i fixar una nova data. Una condició, per cert, que la CUP ha posat sobre la taula per tornar a asseure’s a negociar. Amb quatre diputats, els cupaires són imprescindibles per validar qualsevol alternativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa