El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont convoca la resposta del Parlament
  • CA

 

“Les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac”, ha avisat aquest dissabte al vespre el president de la Generalitat. Carles Puigdemont ha fet una declaració institucional des del Palau de la Generalitat després que el Consell de Ministres hagi acordat aplicar l’article 155 de la Constitució i Rajoy hagi anunciat les dures mesures en què es concretarà l’aplicació d’aquest precepte de la Carta Magna. Durant la declaració, el president català ha anunciat que demanarà un ple al Parlament per debatre sobre “l’intent de liquidar el nostre autogovern i la nostra democràcia, i que s’actuï en conseqüència”, i ha lamentat que “totes les propostes de diàleg adreçades a l’Estat han tingut la mateixa resposta: o el silenci o la repressió”. 

Per a Puigdemont, la decisió del Consell de Ministres -celebrat aquest dissabte al matí a La Moncloa- és “un veritable cop de porta a la petició de diàleg” i “representa la liquidació del nostre Govern i de la voluntat democràtica dels catalans”. En aquest sentit, ha constatat que “allò que els ciutadans van decidir a les urnes, el govern espanyol ho anul·la als despatxos”. El president de la Generalitat ha criticat que “menyspreant la voluntat popular de les eleccions del 27-S i violentant el nostre Parlament, Rajoy s’ha autoproclamat de manera il·legítima el representant de la voluntat dels catalans”. “Sense passar per les urnes i amb un suport escàs”, ha afegit, i ha criticat que el govern espanyol vulgui “nomenar un directori perquè teledirigeixi des de Madrid la vida de Catalunya”. 

 

Durant la declaració, emesa per TV3, Puigdemont ha recordat que la Generalitat no va néixer amb la Constitució espanyola i que, per tant, “cap decisió de cap govern no pot esborrar aquest fet persistent al llarg dels temps”. El president català -que s’ha dirigit també als ciutadans espanyols i a la comunitat internacional- ha constatat que ha estat “la voluntat dels catalans la que ha permès defensar i restablir les nostres institucions”. “La decisió del govern espanyol és incompatible amb una actitud democràtica i se situa fora de l’Estat de dret”, ha sentenciat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa