El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PPC demana al PSC la cessió d’un diputat
  • CA

 

Moviment estratègic del PPC. La direcció del, de moment, subgrup parlamentari dels populars, ha demanat i, ara ho vol fer formalment, al PSC la cessió d’un diputat al PSC per tal de poder configurar un grup parlamentari. Així ho han explicat els diputats del PPC a El Món aquest migdia al Parlament.  De fet, el mateix president i candidat dels populars, Xavier García Albiol ja va apuntar dijous passat que aquesta setmana començarien les converses per sospesar la possibilitat de cessió d’un diputat als socialistes o a Ciutadans. Fonts del PSC, però, responen que “el més lògic seria que ho denamin a qui els ha pres els diputats”. Una referència directa a Cs.

 

Albiol ha encarregat aquesta delicada negociació a un gat vell del grup parlamentari dels populars, el fins ara portaveu adjunt Santi Rodríguez. Els populars  tenen temps d’arribar a un acord fins el proper 29 de gener, data límit de constitució dels grups parlamentaris. Així que en primer terme volen tantejar el terreny amb el PSC i, si de cas, en segona instància amb Cs. Tot i que la formació taronja entèn que entra en franca competència electoral amb els populars a Catalunya. 

 

 

Fonts parlamentàries, però, recorden que la cessió d’un diputat és inusual en la vida parlamentària catalana. De fet, el reglament del Parlament no ho impedeix “expressament”. És a dir, que es podria interpretar el reglament d’acord amb els interessos de grups parlamentaris de cessió d’un dels seus escons. 

 

El problema bàsicament estreba en si el diputat cessat pot tornar al seu grup d’origen i en aquest cas, caldria veure què s’ha d’entendre com a grup d’origen, si el que es configura o bé el de la candidatura o de la coalició electoral pel que ha obtingut l’acta. 

 

 

Precedent maragallià 

 

 

La cessió de diputats té un precedent més o menys similar. Fou durant la constitució de la sisena legislatura, després de les eleccions de 1999. ICV es va presentar en coalició amb el PSC a Tarragona, Girona i Lleida i en solitari a Barcelona.  ICV només va obtenir tres diputats per Barcelona i, per tant, no podia configurar grup parlamentari.

 

 

Però la coalició electoral amb els socialistes a les altres circumscripcions, va facilitar les coses. El PSC va ‘cedir’ dos diputats d’ICV que havien anat amb coalició amb ells a Girona o Tarragona com l’històric Joan Boada de Girona o Dolors Comas d’Argemir per Tarragona.  

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa