El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un Parlament lligat i ben lligat
  • CA

 

El desmantellament institucional de Catalunya que pretén dur a terme Madrid aplicant un article 155 fet a mida per destruir l’autogovern català no només preveu la destiució de tot el Govern, que la Fiscalia ja preveu empresonar per rebel·lió si oposa la més mínima resistència, sinó que pretén convertir el Parlament de Catalunya, on tres grups parlamentaris, el PP, el PSC i C’s, donen li donen suport, en una cambra titella del règim del 78. Mariano Rajoy, que compta amb el suport dels partits constitucionalistes i de la monarquia espanyola, preveu convocar eleccions autonòmiques en el termini màxim de sis mesos, i mentrestant, assegurar-se que el Parlament de Catalunya no pugui actuar com un parlament democràtic.

 

El Senat, on el PP té majoria absoluta, designarà “un òrgan de control” parlamentari, és a dir, un òrgan de censura. Aquest serà el responsable de revisar i autoritzar qualsevol activitat parlamentària que comporti “propostes de resolució del Parlament per impulsar l’acció política i de Govern i declaracions institucionals presentades a l’empara del reglament del Parlament, que no podran dirigir-se a les autoritats designades per al desenvolupament i execució de les presents mesures, i que en qualsevol cas hauran de ser  conformes a la Constitució i l’Estatut i les resolucions del TC, així com al pressupost, objecte i finalitat de les mesures, sense validesa i efecte en qualsevol altre cas”, segons estableix el document de 19 pàgines que el govern espanyol ha enviat al Senat. El document deixa clar que la presidenta del Parlament no “pot proposar cap candidat a la presidència de la Generalitat, ni que el Parlament celebri debat i votació d’investidura”.

Puigdemont porta al Parlament els resultats de l’1-O | Jordi Borràs

 

Paralització de facto de l’activitat parlamentària

 

Ara bé, afegeix el text, per garantir que no es produeix cap vulnerció de l’ordenament jurídic espanyol, “una vegada presentades les proposicions de llei, propostes de reforma de l’Estatut, del reglament del Parlament, esmenes a les iniciatives legislatives i propostes de resolució de caràcte general, així com disposicions normatives sense força de llei, la Mesa del Parlament ordenarà la seva remissió a l’autoritat que es designi a tal efecte, pel Govern de la Nació, perquè aquesta manifesti, en el termini de 30 dies, la seva conformitat o no a la tramitació que resultin contràries a dites mesures”. 

 

La censura que aplicarà l’Estat sobre l’activitat ordinària dels 135 diputats també preveu que “no es podran sotmetre a debat i votació les iniciatives i esmenes mentre l’autoritat no atorgui expressament la seva conformitat, o que hagin passat els 30 dies des de la seva comunicació”. I afegeix que “denegada expressament la conformitat per part de l’autoritat designada pel Govern de la Nació, quedaran suspesos tots els tràmits parlamentaris subsegüents”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa