Pablo Iglesias prepara un document polític d'unitat que eviti la batalla a Vistalegre II

L'objectiu del document és recollir totes les sensibilitats per tal de fer una única proposta política
El líder d'Units-Podem, Pablo Iglesias | ACN

 

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, està preparant un document polític "d'unitat" per a la II Assemblea Ciutadana Estatal de Vistalegre, que reculli les diferents sensibilitats que existeixen en la formació sobre el rumb estratègic que han de prendre en la seva nova etapa, i que eviti així una batalla al congrés de febrer.

 

Segons han explicat fonts de Podemos, Iglesias redacta aquesta proposta a partir de les demandes que uns i altres sectors han posat sobre la taula, amb l'objectiu que pugui servir de "pilar" al qual "tothom" pugui adherir-se, i sentir-se identificat.

 

El text, que es dirà 'Pla 2020: guanyar el PP i governar Espanya', abordarà únicament els continguts sobre l'estratègia política a seguir en la nova etapa que afronta Podem, després de dos anys funcionant com una 'màquina de guerra electoral' –el model que es va fixar a l'Assemblea fundacional de Vistalegre a la tardor del 2014–.


Segons les fonts consultades, Iglesias parla amb el secretari polític, Íñigo Errejón, amb el representant del corrent Anticapitalistes, Miguel Urbán, i "amb tothom", per incloure les seves propostes en el text i evitar una competició en aquest congrés del mes de febrer.

 

Les diferències que han mostrat fins ara es relacionen, sobretot, amb el pes que cadascun d'aquests sectors li dóna a la tasca que ha de desenvolupar Podemos en les institucions i als carrers. Per exemple, els 'pablistes' consideren que, sense tenir majoria absoluta al Parlament, han de centrar-se a promoure la mobilització social i a "cavar trinxeres en la societat civil" per ser la veu dels desafavorits, tot i que no descuidin la tasca parlamentària.

 

Per la seva banda, els 'errejonistes' posen més èmfasi en la necessitat de recuperar la iniciativa institucional per mostrar als ciutadans que són "útils", i rebutgen ser una força "de resistència" que es limiti a protestar. Per contra, els anticapitalistes sostenen que l'única manera de canviar la societat i de construir majories socials" és des de dins del sistema i mitjançant la desobediència a l'establishment.


Tot i que els anticapitalistes ja han anunciat que aquest dijous presentaran els seus mateixos documents –tant el polític com l'organitzatiu, l'ètic i el d'igualtat–, i els 'errejonistes' tenen previst fer-ho en els pròxims dies, Iglesias confia que la proposta política "d'unitat" que està preparant, i que farà pública a final d'aquesta setmana o principis de la qual ve, els porti a renunciar a la competició i a sumar-s'hi.

 

D'aquesta manera, confia a arribar en un acord amb els dos sectors, tot i que les últimes setmanes Podemos ha viscut un dels enfrontaments interns més durs i tensos des del seu naixement, arran de les crítiques que els 'errejonistes' van manifestar per la destitució del portaveu a l'Assemblea de Madrid, José Manuel López, i la campanya 'Íñigo, així no' iniciada després pels 'pablistes', acusant-los d'intentar dividir el partit.

 

De moment el temps juga a favor seu, ja que tot i que el termini per presentar els documents provisionals finalitza el 22 de gener, els diferents equips tenen fins al 2 de febrer per presentar les seves propostes definitives o bé transaccionar-les amb altres, abans que tingui lloc en la trobada presencial a Vistalegre els dies 10, 11 i 12 del pròxim mes.Comentaris
remigo III
Vaja que poc ens ha durat l'alegria de comptar amb una oposició al franquisme. Al meu entendre cal demostrar-nos que podem canviar les coses i les coses es canvien des de dintre. Per descomptat escoltar les veus del carrer, però sense oblidar-se que aquestes s'han de fer realitat dintre del poder.
ara esta de moda escindir-se...
El PSOE ja ho ha fet, C's esta en ello i el PP es prepara, només falteu vosaltres...

envia el comentari