El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Madrid vol purgar treballadors públics dissidents
  • CA

 

El document que el govern espanyol ha remès al Senat per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya inclou una vintena de mesures que afecten tots els àmbits de l’autogovern de Catalunya i van del cessament del president de la Generalitat i tot el seu govern, a la possibilitat de vetar iniciatives del Parlament, passant per un control de tota l’administració, inclosos els Mossos i els mitjans públics, i el blindatge de “l’organisme o autoritat” que actuarà. Segons l’escrit, l’aplicació del 155 tindrà una durada màxima de sis mesos (més els 54 dies des de la convocatòria de les eleccions), però el govern espanyol té la capacitat d’allargar el termini si fa una nova petició al Senat.

 

Una de les mesures especialment greus pel seu impacte en la població civil és la que va adreçada a purgar els funcionaris i treballadors públics dissidents. El document que aprovarà el Senat permet el “nomenament, cessament o la substitució temporal” de “qualsevol autoritat, càrrec públic i personal de l’Administració de la Generalitat de Catalunya” així com també de “qualsevol organisme, ens o entitat vinculada o dependent de la mateixa, i del seu sector públic empresarial”. A més, l’aplicació del 155 diu que en cas d’incompliment de les instruccions de les noves autoritats, es podrien obrir “responsabilitats disciplinàries” contra els treballadors sense impedir, també, possibles responsabilitats “patrimonials, comptables o penals”. D’altra banda, es sotmet a un “règim de comunicació o autorització prèvia” tota actuació de l’Administració de la Generalitat, declarant “nuls els actes, actuacions o resolucions que s’adoptin sense aquest requisit”.

 

Novament, l’Estat aposta per l’estratègia de la por contra els ciutadans i amenaça d’apoderar-se del seu patrimoni i d’enviar a la presó qualsevol treballador públic o càrrec que rebutgi les mesures de censura i control imposades. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa