Madrid, capital de la cleptocràcia

Damià del Clot i Joan Lluís Pérez analitzen al llibre 'Democràcia o cleptocràcia. Cap a on va Espanya?' les característiques del "capitalisme d'amiguets" que té lloc a la ciutat
Congrés dels Diputats | Europa Press

 

Les principals capitals d'Europa tenen accés immediat al transport marítim o fluvial (Londres, París, Lisboa, Berlín, Roma, Viena, Budapest o Moscou). Madrid no. I les grans ciutats de l'Estat espanyol, també (València, Sevilla, Bilbao, la Corunya, Donosti o Barcelona). Madrid no. Tot i ser una ciutat "aïllada", la capital espanyola és un "monstre de capital" que ha acabat formant "una gran Madrid". És el que expliquen Damià del Clot i Joan Lluís Pérez a 'Democràcia o cleptocràcia. Cap a on va Espanya?' (Comanegra, 2016).

 

El llibre analitza les característiques de la ciutat, i se centra en l'anomenat "capitalisme d'amiguets" que té lloc a Madrid, els infinits tractes de favors i gestions de corrupció que protagonitzen les elits polítiques, judicials, financeres i empresarials. Les trames tenen l'economia i les lleis com a fil conductor, però la cleptocràcia madrilenya és percebut com un problema polític, tal i com expliquen els autors de l'obra.

 

I com afecta l'actual situació de bloqueig polític a aquestes males arts del madrilenyisme? Del Clot i Pérez han opinat en declaracions a El Món que Madrid es resisteix a perdre el seu poder hegemònic, i que l'atzucac polític després del 26-J no evitarà que Madrid continuï sent "el gran Madrid" que ha estat sempre.

 

En aquest sentit, Del Clot opina que al final hi haurà pacte de governabilitat i que per molta fractura que hi hagi "la sensació de madrilenyisme no canviarà". Per l'escriptor i advocat, la voluntat que tot passi per la capital de l'Estat no variarà, i els poders fàctics continuaran reclamant que "Madrid ho acumuli tot".

 

"Cap pacte implicarà desfer-se de les potestats que sempre ha tingut Madrid, perquè la pròpia ciutat beu d'aquests poders", ha assegurat Del Clot. "Si hi ha un poder nou, una infraestructura nova, una inversió nova, o es fa a Madrid o no es fa enlloc". Després del bloqueig, Madrid seguirà sent hegemònic, segons l'historiador. 

 

Al seu torn, Pérez opina que l'independentisme té la clau del canvi. Depèn de com acabi el procés, Madrid podria reconstruir-se i realimentar-se en la idea més tradicional, en l'imaginari més clàssic, en cas de fracàs del projecte sobiranista. D'altra banda, si Catalunya s'independenditza, Madrid podria quedar en fora de joc, sobretot si s'utiltiza la via unilateral. "Si Madrid decideix enfonsar l'autonomia catalana, la capital espanyola s'enfortirà i molt, però amb grans i greus dèficits democràtics", ha conclòs.

 

La Llotja del Bernabéu

 

El president del Reial Madrid, Florentino Pérez | Europa Press

 

Democràcia o cleptocràcia. Cap a on va Espanya?' també es parla de la Llotja del Bernabéu com a centre de les operacions i converses entre les elits de Madrid. "És el símbol del Madrid tancat en si mateix, on es barregen política i togues", afirma Del Clot.

 

A més, els dos autors coincideixen en afirmar que des de la Llotja del Bernabéu s'han pres decisions estratègiques en contra del procés sobiranista català. "L'independentisme ha ajuntat l'esquerra i la dreta espanyola, ja que ha aparegut un enemic en comú que els uneix", ha deixat anar Del Clot.

 

A això, López afegeix que l'independentisme també ha fet sorgir el concepte de "constitucionalistes" per referir-se a PP, PSOE i C's, concepte emprat pel propi Albert Rivera. "Dir això és anticonstitucional -sosté- perquè és afirmar que la resta no són constitucionalistes, quan la Constitució és producte d’una transició per integrar una diversitat".

 

El Madrid aïllat

 

Madrid és "incapaç" de connectar amb les perifèries d'Espanya, tal i com justifica Del Clot. "Quan ara el PP truca a les portes dels altres partits per saber qui vol pactar amb ell, només es troba el rebuig". Perquè, segons l'historiador, ni PSOE ni Podemos volen sentir a parlar d'un pacte amb tot allò que simbolitza l'Estat i aquest Madrid cleptocràtic.

 

López considera, a més, que el bloqueig actual ha posat de manifest que determinades tendències d'estructures de poder ja no es posen d'acord "per un gran sectarisme". I és que els interessos partidistes i sectorials s'imposen als interessos del conjunt d'Espanya. I una prova n'és el propi Rivera, per López: "Va a Madrid a veure si pot enganxar alguna cosa davant dels grans gegants, és a dir, els grans partits".

 

El domini del relat

 

Els líders del PP i Podemos, Mariano Rajoy i Pablo Iglesias, el 12 de juliol de 2016 | ACN

 

El llibre també insisteix en la importància del domini del relat. El PP és qui controla tradicionalment el missatge, de manera que és qui imposa una imatge concreta de l'Estat. Però la irrupció dels partits independentistes al Congrés, amb grup propi, i l'outsider de Podemos -en paraules de Del Clot- han fet trontollar aquesta hegemonia del relat.

 

Les formacions sobiranistes i el partit de Pablo Iglesias no beuen de les fonts dels poders fàctics. Per tant, quan el Madrid de tota la vida no suma prou -i es provoca l'actual bloqueig polític-, deixa de controlar el relat, que ara està en mans d'aquests nous agents. 

 

Per això, Del Clot opina que aquesta inseguretat sobre qui governarà els propers anys, aquest no control, farà que canviïn les regles del joc: "Per tal que això no torni a passar segur que canviaran la llei electoral, i faran que en les properes eleccions tots els partits independentistes es quedin sense grup propi i treguin menys diputats", ha sentenciat l'historiador.

 

D'altra banda, Pérez considera que el relat no perilla del tot, perquè per a l'Estat és "essencial" que Madrid sigui qui el defineixi. En declaracions a aquest diari, l'escriptor ha reiterat que l'independentisme posa en escac la preeminència que vol mantenir la capital espanyola. "Madrid vol definir i construir l'Estat, i ara tot això està en dubte", ha rematat.

 

Cap a on va Espanya? Cap a on vol anar l'Estat? Serà amb o bé sense Catalunya? Madrid avançarà cap a la democràcia o es mantindrà en la cleptocràcia? Segons els autors del llibre, el bloqueig polític actual no farà pas trontollar l'estructura clàssica de Madrid i l'Estat. Unes terceres eleccions, a més, no sembla que canviarien el mapa polític. Madrid resisteix com a capital de la cleptocràcia.
Comentaris
ja sabem que ens toca
Aquest cop guanyar per Catalunya i per una Castellà derrotada.
1714
Es evident que no ens ho posaran fàcil als independentistes, però la lluita acaba d'iniciar-se amb aquest Madrid Cleptoman. La solució només es una, que el poble continuï manifestant-se amb unitat i molta molta paciència, fins la victòria final.
SpainIsPain
Espanya ens roba
Josep Caldes
S'oblida del poder funcionarial, les menjadores que tenen muntades els alts funcionaris perduren mani qui mani. El poder real el tenen els funcionaris, que en contrapartida faciliten les corrupteles al poder de torn. però qui te realment el poder són els funcionaris dels ministeris.
Marïa.
Jo ja fa temps, he deixat de dir "Espanya ens roba". Com que ens diuen que encara no som prou solidaris doncs ara encara sóc més solidaria i dic plà i simple: "Espanya roba"
Narcís ( espanya massa sap qui n'és el ' saltaparets ' !)
Si madrid/ madriles n'era vila i .. ni això!, ço és, tot allò que té ' confiscat ' a tercers i, en particular, a nació d'altri o PPCC! PD: si no hi té de res .. ni mar, ni pesca, ni siderurgia, ni metal·lúrgia, ni ramaderia, ni agricultura, ni fàbriques, ni . . . . . . . . . que sí nostres diners o com diuen defora ' quién parte, reparte, se queda la mejor parte '! PD: als espanyols tant els hi fum àdhuc són contents .. no debades la prenen com ' punta d'espasa ' seva i .. a fúmer els catalans!
País de miserables
La pitjor capital del mon la tenim aqui. Ganes de marxar d'aquest país.
Jordi Català Sobirà
Caspanya és un engendre Creat al segle XIX que no ha sabut evolucionar perquè l'estat de sempre s'ha concebut com un instrument al servei de la casta cleptòmana i on la ciutadania no compta per a res. I mentre aquesta ciutadania se la manté desinformada i segueixi votant els polítics corruptes, aquí no canviarà res. Però ja s'ho faran , Naltros hem de seguir la nostra via i alliberar-nos-en del seu jou, espoli i maltractament sistemàtics.
Ivan
Vuelve el repugnante discurso separatista del España nos roba. Hasta cuándo separatistas? Pero para cleptocracia, Cataluña, separatistas. Los Pujol, el 3%, las sedes de cdc, palau, etc. Y esto ya os lo dijo el gran Javier Cercas en un artículo a principios de este año. Vosotros no os movéis por la independencia, sino por la pasta. El mangoneo.
maria
ivan eres el único que ha dicho algo coherente. Mientras los independentistas se amargan y viven pendientes de lo que dicen en madrid y solo leen la prensa y ven la tele hitleriana como tv3 , el clan Pujol Mas, y compañia ( incluyo a todos los 3%) se gastan el dinerito de espanya nos roba jajjajajaj

envia el comentari