L’absència present de la Muriel Casals

JxSí homenatja la diputada i expresidenta d'Òmnium Cultural, que va morir el 14 de febrer de 2016 després de ser atropellada per una bicicleta
Una rosa per a la Muriel Casals en l'acte d'homenatge al paranimf de la UB | Jordi Borràs

 

 

 

El país perdia sobtadament la diputada de JxSí i expresidenta d’Òmnium Cultural el febrer de 2016, pocs dies després que assumís la responsabilitat de liderar la comissió del procés constituent. Dona d’esquerres, de conviccions extremadament fermes però de tracte afable i dolç, va ser capaç de teixir i enfortir un fil conductor que mantingués la unitat entre JxSí i la CUP. De fet, la mateixa Muriel reconeixia que la seva missió era sumar a dreta i a esquerra. “Nosaltres som el somni”, va dir durant el Concert per la Llibertat, i aquest somni passava per la suma. El paranimf de la Universitat de Barcelona, on la Muriel Casals va dedicar-se a la docència i on també va ser una de les estudiants més il·lustres d’economia, ha quedat ple a vessar en l’homenatge organitzat per JxSí un any després de la seva mort.

 

 

Conduit per Sílvia Bel i Lluís Llach, diputat i amic personal de Muriel Casals, ha comptat amb la presència del president Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i dels consellers del Govern, així com diverses autoritats i els familiars de la Muriel Casals. Però malgrat aquesta fila zero, l’acte d’homenatge ha estat com hauria volgut l’homenatjada. Dolç i carregat de sentit de l’humor. Però també amb càrrega política, perquè l’entrada dels polítics independentistes ha anat acompanyada d’una ovació llarguíssima. 

 

 

La germana de la Muriel, Isabel, i a la dreta, el president Puigdemont. | Jordi Borràs

 

 

En Lluís Llach no s’ha estat de presentar el conseller Raül Romeva, també amic de la Muriel, dient-li “guapo”, tot i que ella fos “guapíssima”. I el conseller no ha dubtat a agrair la lloança, i ha assegurat que “la Muriel ens va donar moltes lliçons d’estètica, no només física sinó també humana i personal. La Muriel no només era honesta, sinó que tothom li ho reconeixia, i a més, tenia una gran capacitat, voluntat i fins i tot diria obsessió, per sumar. Sumava i ho aconseguia, i exigia a la resta que sumés”. Romeva ha recordat la fotografia que té amb Muriel Casals a manifestació de l’11 de setembre de 2015 a la Meridiana, que “em dóna força cada dia per aconseguir l’objectiu”.


Acte d'homenatge a la Muriel Casals organitzat per JxSí | Jordi Borràs

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha complert les instruccions dels presentadors, que han reclamat sentit de l’humor. “Lluís, això no es fa! Jo ara quedaré malament, intentaré no espatllar-ho!”, li ha etzibat el president, que ha intervingut just després que Llach i Bel interpretessin dues cançons per a la Muriel Casals. “Ha estat un moment màgic”, ha dit el president, que ha hagut d’esperar uns segons per començar la seva intervenció fins que el públic ha deixat d’aplaudir-lo.

 

 

“Si fallem, totes les Muriels del món sí que tindran dret a inhabilitar-nos. I en som conscients cada dia quan fem les reunions de Govern. Però davant de la provocació i la injustícia, irona, serenor, paciència, bon humor, resiliència. Aquest és el capteniment de la Muriel, i això ens farà guanyadors”, ha remarcat Puigdemont. “I si hem arribat fins aquí, no ho perdem de vista, és que estem guanyant. Aviat podrem brindar a la teva salut i dir-te moltes gràcies, Muriel”, ha conclòs entre nous aplaudiments. De fet, Puigdemont ha volgut deixar clar que "som aquí gràcies a la Muriel. A molta gent, sí, però a la Muriel d’una manera molt especial. La vam veure patir molt quan la legislatura no arrencava i no trobàvem el desllorigador. I ja com a president, ens vam abraçar i vaig veure en els seus ulls la felicitat perquè, ara sí, faríem tot el que havíem dit que faríem, el desig majoritari de convertir-nos en un Estat independent", ha relatat el president.

 

GALERIA DE FOTOS DE L'ACTE D'HOMENATGE A MURIEL CASALS

 

Carme Forcadell, visiblement emocionada, s’ha adreçat a la Muriel Casals: “La teva absència ens dol, et trobem a faltar i continuem sentint la teva pèrdua, però vius en tots els projectes que vas impulsar i en totes les lluites que vas impulsar i vas defensar, però les podem reduir a la causa de la llibertat”. La presidenta del Parlament ha recordat que sempre ha estat “disposada a treballar pel país, i per això era inevitable que t’impliquessis en la lluitat per la llibertat del país”. Forcadell ha posat en valor que Casals va ensenyar als catalans a fer “una revolta dels somriures”, i ha afegit que “comptem amb el valor del teu record i el teu exemple, i davant la dificultat respondrem amb serenor, ferms com una roca, com tu faries”, ha conclòs. En acabar, llarg aplaudiment de l'auditori. 


Els consellers del Govern, a la fila zero | Jordi Borràs

 

 

Al vicepresident Junqueras, Llach li ha demanat que “no parli del Vaticà” i que sigui breu. El líder republicà ha entomat amb humor la petició. “De la Muriel en remarco la generositat i voluntat d’explicar-se a tot arreu i d’aprofitar totes les oportunitats. D’ella n’hem de treure la capacitat d’acollir, d’acompanyar, l’amabilitat i la voluntat de mobilització i capacitat de compromís, i si ho fem, ens portarà a celebrar ben aviat una nova república catalana”, ha assegurat Junqueras.  

 

També ha intervingut el diputat de JxSí i economista Germà Bel, que ha remarcat que “la Muriel tenia una robustesa fortíssima però amb un bon tarannà. La Muriel encara és una oportunitat d’aprendre, i cada dia ens permet aprendre d’ella”. 

 

L'acte ha acabat amb el Cant dels Segadors i crits d'independència. 

 

 Comentaris
Una Gran Dona
La serenitat tenaç, la intel·ligència pacient, l'responsavilidad a la feina ... una gran dona de principis. Esperem que estiguem a l'altura de continuar el camí en el qual tant anhel havia posat ...

envia el comentari