La UPEC 2017 s'arrapa a l'actualitat

L'edició del 2017 de la Universitat Progressista de Catalunya pretén tractar els temes més importants de l'actualitat política, social i econòmica
El rector de la UPEC, Jordi Serrano | Jordi Borràs

 

La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya ha presentat aquest dijous la seva XIII edició amb el títol Enl’Interval Sorgeixen els Monstres. El dinar de premsa ha estat presentat per Jordi Serrano, rector de la Universitat, juntament amb altres membres de la junta, que han donat a conèixer el programa que tindrà lloc el pròxim dia 5, 6 i 7 de juliol. La nova edició pretén tractar els temes més importants de l'actualitat, en un any que per la universitat ha estat un “annus horribilis, per als vells ideals republicans de llibertat, igualtat i fraternitat”. En l'edició d’aquest any es tractaran temes polítics, sobre l’educació, els desnonaments, el feminisme, la situació dels Estats Units o el centenari de la revolució bolxevic.

 

“Després de 13 anys, hem demostrat moltíssims debats, i en el futur ho continuem fent” ha assegurat el rector de la UPEC, Jordi Serrano. Amb aquests debats la UPEC ha manifestat que té l’objectiu de "pensar en un nou món en clau progressista, acceptar les discrepàncies en aquest exercici, a més de saber forjar consensos i aliances que permetin no només pensar en aquest nou món, sinó construir-lo".

 

El lema d’aquest any ha estat “En l’interval sorgeixen monstres” que prové d’una famosa frase d’Antonio Gramsci: “El vell món es mor. El nou triga a aparèixer. I en aquest clarobscur sorgeixen els monstres”. El cartell de les jornades 2017 és de l’artista sabadellenc Agustí Puig, i segons l’autor representa el monstre que s’enfronta a l’esperança.

 

La vocal Adelina Escandell juntament amb el cartell de les jornades 2017, obra de l'artista Agustí Puig | Jordi Borràs

 

Durant el dinar de premsa, Jordi Serrano i els membres de la junta de la Universitat han presentat el programa d’aquest 2017, que s’iniciarà de la mà de Javier Pacheco (secretari general de CCO), Camil Ros (secretari general de la UGT–) i Jordi Serrano. La conferència inicial la protagonitzarà Albert Om, periodista i director del programa Islàndia, a RAC1, amb el debat de “I en l’interval, qui té el poder?”. També es parlarà sobre la “Involució o revolució educativa” i es presentarà el llibre d’Enric Juliana “Esperant els Robots: Catalunya, Espanya, Europa: Reflexions de sobre l’endemà”.

 

El dijous dia 6 s’iniciarà amb Vicenç Navarro, catedràtic de la UPF i rector emèrit de la UPEC, i Andy Robinson, periodista i autor del llibre “Off the road: miedo, asco y esperanza en Amèrica” que parla sobre la situació actual dels Estats Units. A més, hi haurà un debat sobre “l’esquerra en la cruïlla” on hi participarà Núria Parlon (PSC), Marta Rovira (ERC), Xavier Domènech (ECP) i Anna Gabriel (CUP) i, posteriorment, es farà una taula rodona en relació al feminisme i els republicans.

 

El dinar per presentar el programa de la UPEC 2017 | Jordi Borràs

 

 


Finalment, divendres al matí es realitzarà debat sobre el centenari de la revolució bolchevic, amb una taula rodona formada per Josep Fontana (historiador) Toni Domènech (filòsof i editor general de la revista sinpermiso) Raimon Obiols (exprimer secretari del PSC i geògraf) i les historiadores Soledad Bengoechea i Maria Cruz Fantos. La conferència de cloenda “Entre la ruptura democràtica y el fascismo: el proceso deconstituyente de la IIª Restauración” serà presentada per Xosé Manuel Beiras (fundador d’ANOVA).  

 

Per finalitzar la jornada, es lliuraran els premis UPEC, que aquest any han anat dirigits en primer lloc al Front d’Alliberament Gay de Catalunya (FAGC) i al col·lectiu “On són les Dones?” que analitza la presència de les dones als mitjans de comunicació de Catalunya i en denuncia la seva absència, demanant que es doni veu a dones expertes.

 

Durant el dinar s'han posat alguns temes de l'actualitat sobre la taula, com ara la política nacional, els canvis en la política internacional –amb l'arribada de Donald Trump a la presidència dels Estats Units, el Brèxit al Regne Unit o els moviments d'extrema dreta a Europa– i temes sobre l'àmbit de la comunicació, com l'era de la postveritat.

El membre d'EUiA, David Companyon, juntament amb el vicepresident de l'UPEC, Carles Martí Jufresa | Jordi Borràs

 

 Comentaris
Internacionalistes de mal humor
Encara recordo la cara de fàstic que va fer-me quan pretenia amablement donar-li un tríptic sobre la independència com a voluntari de l'ANC. El senyor Serrano hi entén molt,.. en estalinisme.
Albert
M'imagino que el senyor Serrano parlarà en castellà ja que quan ho fa en català fot unes castellanades de pebrots.
gerard d e sarria
Progressites? Uah, uah,uah,....Com la Gabriel? Va dona va!!!

envia el comentari