La nova llei del referèndum es presenta com un "acte de sobirania" emparat per l'ONU

El preàmbul de la llei exposa els motius de la norma i les conseqüències del triomf del 'sí' o del 'no'
Inici del text de la nova llei | TWITTER

 

El preàmbul de la Llei del Referèndum d’autodeterminació, al qual ha tingut accés el Matí de Catalunya Ràdio i RAC 1, invoca a l'empara de la legislació internacional, que reconeix el dret dels pobles a l’autodeterminació. Entre aquests mecanismes internacionals cita els Pactes sobre Drets Civils i Polítics i sobre Drets Econòmics, Socials i Culturals de l’ONU, ratificats per l’Estat espanyol el 1977, i que reconeixen el dret dels pobles a l’autodeterminació com el primer dels drets humans.

 

El text del preàmbul que ha publicat Catalunya Ràdio afirma que la llei és una acte de sobirania després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estat del 2010, fet que és considerat com la ruptura del pacte constitucional.


La llei preveu la creació d’una sindicatura electoral, que actuaria com a Junta Electoral integrada per juristes. Així mateix, estableix que un cop celebrat el referèndum, si guanyés el ‘sí’ s’aprovaria la llei de transitorietat jurídica i, en cas que guanyés el ‘no’, es convocarien eleccions autonòmiques de manera immediata.
Comentaris
Doncs l'ONU diu una altra cosa
La Declaració 2625-XXV diu que l'autodeterminació no pot significar "ni autorització ni incitació a accions de qualsevol tipus encaminades a amenaçar la integritat territorial o la unitat política d'un Estat sobirà i independent" sempre que en aquest es respecti el dret dels pobles a disposar d'ells mateixos reconegut per l'ONU. Això vol dir que sempre que hi hagi un país dotat d'institucions democràtiques el dret d'autodeterminació no existeix.
21
Que no nos pase na
Se gún El País: "el corregido texto de la Ley de Transitoriedad Jurídica ha sido redactado ahora en coordinación por Marta Rovira, secretaria general y número dosde ERC y portavoz de Junts pel Sí en el Parlament catalán, y por Jordi Turull".
18
Soci ANC
Com a Nació ocupada, colonitzada i segrestada, tenim tot el dret a l'autodeterminació tal com va signar el reinio de españa el tractat de les Nacions Unides, per voluntat del poble expressada en referèndum. ll*ll
3
POST DATA
Doncs L'ONU: El TIJ va establir que un estat pot esgrimir les lleis nacionals a efectes polítics interns però això no val a efectes internacionals, ni té cap valor legal. La sentència sobre Kossove de la Cort Internacional de Justícia és contundent quan afirma que cap llei domèstica ni internacional pot ser emprada per a impedir la independència. La sentència també esclareix que la declaració unilateral d’independència no viola cap norma jurídica internacional.
3
Copal bot
TRIBUNAL INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA. Declarem que no existeix en dret internacional cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d’independència . Declarem que quan hi ha contradicció entre la legalitat constitucional d’un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona, i declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, no és la Llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica quan sigui necessari, la legalitat
3
Per l'ONU ni Catalunya és nació ni està ocupada per Espanya
Si Catalunya és nació i està ocupada per Espanya només heu de convèncer d'això a la majoria de l'Assemblea General de l'ONU, secessionistes. La càrrega de la prova està a la vostra teulada, no en el status quo que no ha de fer absolutament res. Avui per l'ONU Catalunya és Espanya.
10
@Copal bot
Aquest paràgraf és un bulo que va començar a circular el 2013. Es tracta d'una suposada cita a una suposada Sentència del Tribunal Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010 sobre la independència de Kosovo. En aquesta Opinió Consultiva (Advisory Opinion, no Sentència) del Tribunal Internacional de Justícia no trobarem aquest pàrraf. El problema és qu'el públic secessionista s’empassa qualsevol cita sense contrastar.
3
Susana Rodríguez-Vida
1) Doncs jo sóc independentista i i vaig comprovar el que diuen les 49 pàgines de la sentència (que es pot llegir a http://www.un.org/es/comun/docs/?symbol=A/64/881). I és cert que no diu això. Només diu que "el derecho internacional general no contiene ninguna prohibición de las declaraciones de independencia aplicable (al cas de Kosovo)", i per això declara que la DUI de Kosovo no va vulnerar el dret internacional.
0
Susana Rodríguez-Vida
2) De fet, declara que només es condenen les declaracions que hagin estat "acompañadas de un uso ilícito de la fuerza o de otras infracciones graves de las normas del derecho internacional general".
0
Susana Rodríguez-Vida
3) I, el que és fonamental, reafirma amb absoluta claredat que "el alcance del principio de integridad territorial se circunscribe al ámbito de las relaciones entre Estados", és a dir, a las "oblogaciones de los Estados de no violar la integritat territorial de otros Estados soberanos". Sèrbia, com Espanya, al·legava aquest principi, que també és a la seva Constitució, i no el va servir de res, perquè no s'aplica a secessions internes.
0
@Susana
Tot el que diu la resolució només serveix per al cas particular de Kosovo en aquest moment particular. Això queda molt clar al text. No és en absolut extrapolable. Només cal veure la importància que té en els raonaments i en la sentència la resolució 1244 (1999) del Consell de Seguretat. Resolució que només tracta del conflicte de Kosovo i de com solucionar-ho. Sense comptar amb la UNMIK i la missió de l'OTAN, que també tenen a veure.
1
Susana Rodríguez-Vida
Es clar que només s'aplica a Kosovo, perquè és el que estav jutjant. Però els fonaments en què es basa són generals de la llei internacional i, per tant, també s'apliquen a Catalunya.
0
@Susana
Greu error: "Però els fonaments en què es basa són generals de la llei internacional i, per tant, també s'apliquen a Catalunya". No es basa en lleis generals, es basa en la UNMIK (Missió d'Administració Provisional de les Nacions Unides a Kosovo) i en tota l'actuació internacional a Kosovo. Això de Kosovo és legal perquè ho va preparar la UNMIK.
0

envia el comentari