La llarga agonia dels pressupostos

Les bases de la CUP decidiran dissabte si els comptes tiren endavant o no, però el probable recurs al Consell de Garanties Estatutàries n’ajornaria l’aprovació fins a finals de març
La militància de la CUP té la clau dels pressupostos | Jordi Borràs

 

Totes les mirades estan posades en el GAP i el consell polític de la CUP d’aquest dissabte 28 de gener. Els representants de les assemblees territorials i de les organitzacions que formen part de Crida Constituent, amb un total de 65 vots, donaran llum verda als pressupostos del Govern o els enviaran a la paperera de la història. Però votin el que votin, serà definitiu. La decisió de dissabte és ferma i es mantindrà encara que s'ampliï el termini per a la negociació”, ha assegurat el diputat de la CUP Albert Botran, tancant la porta a la possibilitat que en cas que la militància donés un no a JxSí, els diputats de la CUP puguin esperar una nova oferta de l’executiu de Puigdemont. O blanc o negre. Amb tot, no es pot descartar la possibilitat que en aquesta reunió els cupaires poguessin acabar traslladant la decisió a una assemblea on tota la militància pogués votar. Aquest escenari podria desencallar una situació hipotètica de conflicte dins la CUP entre els sectors partidaris del sí i els del no. 

 

 

 

Les assemblees territorials ja han rebut dos documents sorgits del secretariat nacional de la CUP, en què es plantegen els arguments a favor i en contra dels pressupostos presentats per Oriol Junqueras. Amb aquest material, decidiran el sentit del seu vot, sí o no, talment com ho faran les vuit organitzacions que ara formen part de Crida Constituent: Arran, Constituents per la Ruptura, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Crida Constituent, Endavant OSAN, Lluita Internacionalista (LI), Poble Lliure i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). 

 

 

Després de la CUP, un camí llarg

 

 

En cas que la CUP doni un no als pressupostos, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, donaria per liquidat el seu mandat, i tal i com va anunciar, sense els pressupostos no es podria convocar el referèndum i dissoldria el Parlament per convocar noves eleccions. Aquest extrem, improbable però no impossible, no el volen comentar a hores d’ara ni la CUP ni JxSí. Però els cupaires sí que han insistit que no tornarien a asseure’s negociar per allargar l’agonia d’uns pressupostos que la seva militància ja hauria vetat. I per altra banda, fonts de JxSí també han remarcat que, arribats a aquest extrem, ja no hi hauria cap altra oferta sobre la taula.


La Mesa del Parlament, amb Forcadell al capdavant | Parlament

 

 

Però si la CUP dóna llum verda a Puigdemont, els pressupostos continuaran el seu camí. L’aprovació al Parlament estarà garantida, però els terminis i procediments són feixucs i llargs. El primer dia important serà l’1 de febrer, dia en què la comissió d’Economia i Hisenda del Parlament, on hi estan representats tots els partits, haurà de votar les 2.314 esmenes presentades als pressupostos, així com els articles no esmenats, i també les 825 esmenes a la llei d’acompanyament dels pressupostos. “Serà un dia llarg i feixuc”, assenyalen fonts del Parlament. De fet, es votaran en bloc les esmenes, però es preveu que la comissió s’allargui tot el dia. En aquesta comissió, els partits poden demanar que es mantinguin vives les seves esmenes i que es tornin a votar al ple dels pressupostos.

 

 

Sigui com sigui, d’aquesta comissió n’ha de sortir un dictamen, que s’haurà de publicar al Butlletí Oficial de la Generalitat el 2 de febrer i que serà el que es voti en el ple ordinari dedicat als pressupostos. I en aquest dictamen hi ha la clau. Des de la seva publicació, els partits polítics tenen fins el dia 8 de febrer a les 12h per presentar un recurs d’empara al Consell de Garanties Estatutàries. D’entrada, Ciudadanos ha deixat clara la seva intenció de fer-ho, si el dictamen inclou la partida destinada al referèndum, que està fixada als pressupostos d’Economia i xifrada en 5,8 milions d’euros. El PSC i el PP podrien sumar-se a aquest recurs, per al qual aquest Consell té un mes de termini per emetre un dictamen. En qualsevol cas, el dictamen no és vinculant, i és previsible que la Mesa de Parlament convoqui el ple dels pressupostos per als dies 22 i 23 de març. De fet, al Parlament es dóna per fet que el ple del 8 i 9 de febrer no serà el ple de l’aprovació dels primers pressupostos de la independència. 
Comentaris
Realista i fart
Diran que no, perquè se'ls en reformes el procés. ... Ja ho veureu, ja m'avanço, traïdors.... Tant d no en mengi les meves paraules, però no ho crec pas.
14
Cristina
Un tema molt interessant, la gent del carrer estem molt despistats i no tenim ni idea dels tràmits que ha de seguir. El veto el té la CUP, això queda clar, i també que Ciudadanos no pot impedir res perquè el Consell no és vinculant. Entesos, per tant tot queda en mans dels cupaires....
1
gatvell
Tinc entès, per una font molt directa, que hi ha gent de la CUP que ja es planteja que si no es dóna suport als pressupostos s'aniria cap una escissió . De moment ho diuen en veu baixa, però ho ténen bastant clar. En qualsevol cas, seria bastant suïcida per ells. En unes eleccions ja se sap que perdrien la metitat o mes de diputats, i si hi ha escissió, potser no en tindràn cap.
1
Xavier
La meva territorial està votant que SI.i som les bases de la CUP.a dalt diran misa però les bases no enganyen...
1
Oriol
Espero que s'aprovin, evidentment, però molt em temo que els pressupostos d'enguany no veuran la llum. Tinc un "noséquè" que em diuen que no s'aprovaran... :(
3
Jaume
Les bases ets tu, Xavier?
0
Tenim mala peça al teler
De sempre la CUP s'ha mostrat més anticapitalista que pro independència. Abans prefereix carregar-se un govern, i primer un president escollit per la majoria de votants, que no pas permetre construïr un nou país on tothom pugui arribar a decidir com el vulgui. No ens enganyem, la CUP ha vingut ha fer la feina d'IMPOSAR la seva ideologia i se li en fot si es va a eleccions. Si no s'aproven els pressupostos adéu procés i adéu CUP, molta gent no els ho perdonarà.
2
Jordi Estelada
Xavier: les bases potser votaran sí però la Gabriel ja s'encarregarà de capgirar-ho com amb ella li passi pels ovaris, tots estem a Mercè d'aquesta fonamentalista. Però votar no als pressupostos seria com cavar-se la seva pròpia tomba.
2
M.Teresa
No me'n refio gens de la CUP.Els de la cúpula manipulen el que faci falta perquè surti els que ells volen.Ja va passar anb tot l'afer de l'expresident Mas. Sempre ens tenen al país anb un ai al cor.No hi ha dret.És injust.No convé eleccions ara, ni tampoc tornar amb pressupostos prorrogats.A veure si us entra el seny cupaires.
2
Dionís
El que no entenc és que si Jxsi, com a representants de la majoria d'independentistes d'aquest país és nega a apujar imposts als mes rics que guanyen o declaren ingressos per sobre de 60.000 € anuals ( 5.000€ x mes) com ja és fa a Espanya amb el recolzament del PP+PSOE+C's, com demana la CUP... perquè cony volem la independència ? Els treballadors que cobrem menys de 60.000 €/any seguirem sent esquilats amb independència o sense.
4
és el que hi ha.
Botran va dir fa poc que la prioritat de la Cup és fe saltar el sistema. Doncs això, votaran no. Espero que s'escindeixin. Oi Ramon Coma?
0
sometent
Dionís: Doncs vota NO....però em temo que no podràs decidir, perquè la CUP no aprovarà els pressu.
0
ilerdeta
ELes meves paraules van per la gent de la CUP que SI vol l'independencia dependència: Si us plau, no són els presssupostos,som. els catalans independentistés qui estem agonissant- NO ENFONSSEU EL QUE HEM ACONSEGUIT ENTRE TOTS
0

envia el comentari