La identificació genètica retorna la dignitat a un anarquista enterrat a Tremp

Vicente Santaolaria va morir l’any 1948 després de ser detingut per la Guàrdia Civil a Tremp acusat de pertànyer als maquis. La Generalitat ha identificat el cos i l’ha retornat a la família
El conseller Romeva, amb els familiars de Vicente Santaolaria, les restes del qual s'han pogut identificar | Jordi Borràs

 

 

L’any 1936, Vicente Santaolaria era escollit alcalde de Sirat, una petita població del País Valencià, en representació del Front Popular i la CNT. Dotze anys després, havent passat per diverses presons com a conseqüència de la repressió dels maquis, finalment va acabar detingut l’any 1948 per la Guàrdia Civil de Tremp acusat  d’excitació a la rebel·lió i crema de sants al poble veí de Sirat. I segons els informes que han pogut recuperar els seus familiars, la causa oficial de la mort segons el règim va ser el suïcidi a la seva cel·la, un fet que l’anàlisi forense no ha pogut determinar. El seu cos va acabar abocat en una fossa individual del cementi de Tremp, embolcallat en un plàstic. Gairebé setanta anys després, els seus descendents podran passar pàgina a una història dolorosa, com la de milers de famílies que mai van poder acomiadar-se dignament d’algun familiar, perquè mai van saber on va anar a parar el seu cadàver.

 

 

Vicente Santaolaria, nascut l’any 1902, és la setena persona enterrada en una fossa a Catalunya que s’ha pogut vincular amb descendents, i la primera des de l’any 2008. El fill del seu nebot, Juan Santolaria, va demanar al departament d’Afers Exteriors de la Generalitat que localitzés el cos i l’exhumés, convençut que l’única tomba del cementiri de Tremp que no tenia nom era la d’en Vicente. “El procés de recuperació és molt lent, hem trigat 11 anys a tenir documentació i proves necessàries, però ara l’alleujament és total, he complert la promesa que li vaig fer al meu pare abans de morir, retornar el seu oncle a la família i tancar aquesta història que encara avui ens fa mal”, ha explicat en Juan després d’una reunió amb el conseller Raül Romeva, , en què el representant del departament d’Afers Exteriors els ha lliurat la memòria de la intervenció arqueològica i l’informe d’identificació genètica, que ha dut a terme la Generalitat a petició dels familiars.

 

 

Les proves d’identificació genètica de les restes òssies s’han contrastat amb les d’un seu nebot i així s’ha pogut confirmar la identitat. El cas d'en Vicente és el setè que es resol a Catalunya, i el primer des de l'any 2008. Juan Santaularia ha agraït a la Generalitat la seva implicació, perquè "Vicente era una home bo i decent que no es mereixia morir sol en una tomba oblidada, sempre va lliutar pels seus ideals fins al final, era un arnarquista dels antics", i ha afegeit que amb la identificació genètica i la recuperació del cadàver, "la nostra família complim amb nosaltres mateixos, ens han ensenyat a cuidar de la família, i per tant, avui fem un acte de justícia amb nosaltres mateixos", ha explicat als periodistes en acabar la trobada amb Romeva.


La Generalitat ha identificat genèticament Vicente Santaolaria a petició de la família | Jordi Borràs

 

 

Per la seva banda, el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha assenyalat que amb aquesta exhumació culminada amb èxit “iniciem un procés de recuperació de la memòria històrica, i sobretot de la dignitat, per tal de saldar un deute important amb el país”. Segons Romeva, la voluntat de l’executiu català és “clara i rotunda, per això actuarem amb determinació perquè aquesta política vagi endavant, convençuts que els diners no han de ser ni l’excusa ni el problema, és una qüestió d’estricta voluntat política”, ha dit en ser preguntat pel cost de les exhumacions.

 

 

Romeva ha remarcat la satisfacció del Govern d’haver pogut tancar un cas tan singular com el de Vicente, però ha recordat que “darrere de cada cas hi ha una frustració i una recerca, tots els casos són especials perquè amaguen patiment familiar i injustícia”. Finalment, el conseller d’Exteriors ha assegurat que la voluntat de l’executiu és “recuperar la dignitat i fer justícia, perquè un país que vol avançar cap al futur ho ha de fer amb la memòria endreçada i la mirada neta cap al passat.

 
Comentaris
Jep
Ara només falta Cristòfol Colom. Per cert, se'n sap res de nou? El catedràtic de genètica forense de la Univ. de Granada va assegurar fa 7 anys que en 2 anys podrien determinar si el llinatge era Colom barcelona, Colom balears o Colombo gènova. Silenci absolut. Que suggereix que era català. I que l'han amenaçat per a que contràriament al que pretenia, s'estigui ben calladet. Marca España. Marca Castilla.
xup
aixo, es fer les coses ben fetes. felicitats
crack
Colon era un mercenario, fuera de donde fuera , a mi me preocupan mas las historias como la del Sr. Santaolaria que luchó por unos ideales contra franco, y los ascendientes de los votantes del PP, Cs etc lo asesinaron impunemente, eso es lo que nos tiene que preocupar !!
M'alegra que aquesta familia hagi pogut enterrar dignament el seu difunt. Mai hi pot haver justicia sense haver tornat la dignitat als assassinats.

envia el comentari