JxSí vol “un acord global” amb la CUP sobre els pressupostos

Enfocarà la negociació en dos eixos: les esmenes dels cupaires i l’estratègia del bloc independentista respecte a esmenes d’altres grups
JxSí i la CUP encaren dies de negociació per als pressupostos | Jordi Borràs

 

 

El Parlament afronta la recta final de la negociació dels pressupostos del 2017, i a partir de dilluns, es debatran les esmenes a la totalitat dels departaments. Sobre el paper, una fase que el Govern ja té superada, perquè la CUP va donar llum verda a l’admissió a tràmit dels comptes del departament liderat per Oriol Junqueras. Però el debat serà un indicador del termòmetre de la negociació entre el Govern i la CUP en àmbits especialment delicats com Ensenyament i Interior, una negociació que ha de començar els propers dies a la cambra catalana entre els grups parlamentaris independentistes.

 

 

La CUP ha presentat 151 esmenes als comptes del Govern en totes les àrees, i aquests dies cada departament “està valorant les implicacions econòmiques i polítiques de cadascuna de les esmenes, i partir d’aquí negociarem”, assenyalen fonts de JxSí a El Món, conscients que el roc més dur serà Ensenyament i Interior. JxSí arribarà a la negociació amb la CUP sense cap línia vermella: “Podem parlar de tot, en això consisteix una negociació. Parlarem prioritàriament amb la CUP, que és amb qui hem de tancar un acord final, però la porta és oberta per a la resta de grups”.

 

 

A més, assenyalen fonts del grup parlamentari, el resultat de la negociació amb l’esquerra independentista passa necessàriament per “assolir un acord global en dos eixos: quines esmenes de la CUP incorporem i quines no, i per altra banda, un acord amb la CUP, del bloc independentista, sobre quina posició prenem de forma conjunta davant de les esmenes presentades per altres grups”. I és que l’executiu vol assegurar-se que un front comú de la CUP amb la resta de formacions polítiques no acabi tombant alguna part dels pressupostos. “No és només tenir una majoria amb la CUP per aprovar els pressupostos, sinó quines majories alternatives es puguin crear al marge de JxSí”, afegeixen fonts parlamentàries d’aquest grup.


El Govern estudia l'impacte de les esmenes de la CUP | Jordi Borràs

 

En qualsevol cas, JxSí és conscient que “no aprovarem al 100% els pressupostos tal i com s’han presentat, i si bé no tenim línies vermelles, ens cal un posicionament global de l’independentisme que permeti reforçar el full de ruta”, conclouen fonts de JxSí a aquest diari.

 

Per part de la CUP, tampoc no volen posar línies vermelles en el punt de sortida de la negociació. “La nostra aposta no és posar línies vermelles sobre quines esmenes ens han d’aprovar i quines podríem deixar passar, sinó que centrarem els esforços en el mecanisme dels bons, que permeten que, amb els comptes ja aprovats, les entrades extraordinàries de diners, per la via de modificacions fiscals, per exemple, es destinin a qüestions tan primordials com l’habitatge, la recuperació de serveis públics o la renda garantida, entre d’altres”, assenyalen a El Món fonts de la CUP. El mecanisme dels bons ja existeix, i de fet s’ha utilitzat en algunes ocasions. De fet, la CUP insisteix que la negociació amb JxSí no serà tant en termes de xifres com de la disposició a utilitzar el mecanisme dels bons per a “prioritats nacionals” quan es produeixin ingressos extraordinaris a la Generalitat. Aquest mecanisme, insisteixen, permetria modificar les partides dels departaments, que amb els pressupostos no poden saltar d’una àrea.

 

 

Si el debat parlamentari segueix el seu tràmit ordinari, durant el ple dels dies 8 i 9 de febrer els pressupostos del 2017 veuran la llum. I a partir d’aquí, la següent cita del full de ruta independentista és un referèndum d’independència vinculant que caldrà celebrar com a màxim el setembre de 2017. Pel camí, el judici a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, i una possible inhabilitació de Carme Forcadell, poden escurçar aquests terminis. 
Comentaris
un acord global....
asi si es global mamonearan lo que quieran y no cumpliran nada y se firmaran los presupuestos y la CUP se les enfadara !! Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! serem independents !! am mes trampas que una peli de chinos !! Jaaaaaaaaaaaaaa!!!!!
SpainIsPain
Vinga. Anem per feina
molt be!
Lluitem junts per la independència i una república social.
Tú y tus txorradas
Huele a elecciones anticipadas que atufa. Y a seguir forrándose con la matraca del prucès , por que DUI, lo que se dice DUI... como que no se avista. Sólo se avistan las remesas de fanalets. Eso os pasa por pedir la república a los Reyes Magos.
Narcís ( tota aquesta ' feinada ' la faci el ' tc ' .. no debades fa i desfà a son capritx via país veí, via frau de llei, via feixisme o ‘ ordeno y mando ‘!)
No sé pas a què hi ' juga ' la CUP .. que no sap que ' partits botxins ' només hi han de fer ' recursos ' sinó altres autonomies (?!) sinó el gobierno sinó . . . i tururut viola? PD: ara que hi penso, Gemma Aguilera, els esmentes com ' esquerra ' independentista?, per ventura, creus que JxSí no n'hi té d'esquerrans .. de centrats/ moderats .. de dretans i liberals .. de . . . . de munt d'ideologies sinó totes i allò que ens uneix n'és la " seriositat " vers la Independència?

envia el comentari