Jordi Vera: "Catalunya no té en compte la lluita dels catalans del nord"

El coordinador de 'Oui au Pays Catalan' critica la reunió de Puigdemont amb la presidenta de la regió d'Occitània: "Es reuneix amb els que volen aniquilar la identitat catalana a la Catalunya Nord"
Jordi Vera | ACN

 

La visita que mantindran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta de la regió d'Occitània, Carole Delga, el pròxim diumenge 19 de febrer, a Narbona, no ha agradat gens als catalans de la Catalunya Nord. Jordi Vera, coordinador de 'Oui au Pays Catalans' i qui va ser president de CDC a la Catalunya Nord, ha assenyalat que aquesta visita atempta contra la lluita dels catalans del nord per preservar la seva identitat: "Es reuneix amb els que volen aniquilar la identitat catalana a la Catalunya Nord", ha assegurat en declaracions a El Món.


"Per a nosaltres és una punyalada. Occitània va abandonar el nom de País Català i la nostra identitat ja no figura a la regió", ha assenyalat Vera. "No volem crear cap problema a Catalunya amb França, però estan venint al nostre territori, precisament en un moment en què estem mantenint un combat amb el poder occitano-francès per la identitat catalana. Ens sentim oblidats".

 

Jordi Vera ha definit el comportament de Catalunya com un "comportament espanyol": "Catalunya no té en compte la lluita dels catalans del nord ni la realitat de Catalunya Nord, en el nostre propi territori. Si la Catalunya independent s'ha de comportar amb nosaltres d'aquesta manera, és un estat que comença com els altres", ha afegit.

 

Així és com il·lustra el diari L'Indépendant el menyspreu de Carole Delga amb els catalans:


El president Carles Puigdemont, juntament amb el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, es reunirà diumenge amb la presidenta de la regió, Carole Delga, en una trobada on també seran presents el delegat del Govern a França i Suïssa, Martí Anglada, i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert. Els dos presidents signaran una carta d’intencions per reforçar la cooperació bilateral entre els dos territoris.

 

L'endemà, el dilluns al matí, Puigdemont viatjarà a Tolosa per reunir-se amb la junta de la patronal francesa MEDEF Occitanie, nascuda arran de la fusió de les dues organitzacions que Medef tenia a les regions del Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus. La sessió de treball servirà per analitzar i reforçar els vincles econòmics i empresarials que existeixen entre Catalunya i França. 

 Comentaris
Ramon
Hòstia que no la tenim en compte, almenys alguns. Però això no toca. Ara no toca.
mecu
senyors, potser que calgui ser menys diplomatic i mes efectiu, si son catalans son catalans
jot
Germans,no us abandonàrem mai.
Pitxolí
Doncs si Vera té raó, la cosa és molt trista. Quelcom en deu saber, Vera, de quins són els enemics de la recuperació de la catalanitat de la Catalunya Nord. Que a hores d'ara el noste president fes aquest paperot, seria imperdonable.
andreu
Sincerament és més important que Catalunya sigui independent que no crear-nos un problema afegit amb França.
Clar
Es pot fer tot alhora. Si som independents encara podrem ajudar mes la Catalunya Nord
Ramon
Evident, Andreu. Sembla mentida que calgui aclarir quelcom tan obvi. Jo puc dir-ho: la Catalunya Nord forma part de la meva pàtria, igual que per exemple el Matarranya. Però no només comprenc que els nostres dirigents no obrin ara aquesta agenda sinó que ho aplaudeixo. Ara no toca. Espanya seria molt feliç, si els nostres lídees cometessin una relliscada aixi.
Ara desperta?
"Cada terra fa sa guerra". Quan estiguem alliberats, us farem el mateix suport o més del qu'hem rebut!
Joan Carabassa
El nou partit del Vera , ha abandonat el Catala per per parlar en Frances , ell es el menys indicat per parlar de Catalunya .
Ramon
Vaig sentir Martí Anglada en una conferència, referint-se a la Catalunya Nord des d'una llunyania i indiferència que tot i imaginar-te la intenció política em va doldre. No, Martí, no cal arribar a aquell extrem. Només un imbècil no entendria la inconveniència d'obrir justament ara el meló de la Catalunya Nord: com si no en tinguéssim prou amb Espanya! Però tampoc no calia aquell tracte. S'hauria de fer com amb la llengua, un altre meló que no l'hauríem d'haver obert ara. No toca.
Jordi Vera
Només des de el desconeixement més gran se poden fer segons quins comentàris: En cap moment hem dit que voliem més o una intervenció sud catalana ! Al contrari volem ser respectats en la nostra personalitat. Pel que fa a la llengua, la veritat és que a Catalunya del Nord, al País Català com diem nosaltres, el català no és més parlat per la gent, una micro-minoria radicalitzada preten fer creure que aquí "tothom parla català" en realitat tothom parla francès menys un centenars de persones.
Jordi Vera
Altre cosa és el sentimant català: aquest és més viu que mai ! Com a Irlanda, com a Escòcia, com a Còrsega, com a Iparralde la nostra gent lluita mab la llengua que parla i coneix, en el nostre cas el francès. Desplagui a qualques uns.
Jordi Vera
I finalment nosaltres coneixem els francesos millor que ningú, car sem "francesos". Deixeu d'imaginar que Franca us te por a causa de Catalunya del nord: no és cert, no sem un perill de cap tipus, els moviment polític català el més important no questiona la integritat de la République, només volem ser respectats i reconeguts com a Catalans a Franca. La resta és pancatalanisme que no existeix al País Català. Respecte.
La síndrome d'Estocolm
Alguns encara creuen, o tenen la sensació, que els catalans sota sobirania francesa són "menys" catalans que els catalans "espanyols". Qui tingui dubtes que es situï a la comarca de la Cerdanya i intenti discernir quins catalans de banda i banda de la ratlla són "més o menys" catalans.
Hi ha catalans que no són pas espanyols, ni al seu DNI
N'hi ha que abans d'escriure un comentari haurien de conèixer millor la història del nostre país i trepitjar les comarques de la Cerdanya, el Conflent, el Rosselló, el Capcir i el Vallespir.
@ ara desperta...
Cada terra..? Som la mateixa terra i la mateixa gent, alguns de forma estranya no sou capaços de capir ni discernir que hi ha catalans que no són de sobirania espanyola i aquest fet és evident no els fa menys "catalans", en tot cas no són pas espanyols. Això sí, paradoxalment alguns considereu encara Ceuta o les illes Canàries part del vostre "univers" més proper. Més enllà d'Espanya hi ha vida, per això en som tants que volem la independència.
Cada cosa en el seu moment
Es evident que una Catalunya independent reforçarà la identitat de la Catalunya Nord. Serà en aquell moment en que les reivindicacions tindran el suport d'un Estat i no com ara que som una Autonomia devaluada.
Catalunya del nord sempre
I com pot ser això? Mai oblidem la catalunya del nord, està molt a dins nostre perque sabem que es catalunya i que va ser una regió donada per Castella sense el consentiment dels catalans que hi vivien. Justicia històrica.
Joan-Pere
"tothom parla francès..." diu en Jordi Vera. Ell també a totes les reunions on s'expressa. Quin bon exemple ens dóna per un nascut a Terrassa (Vallès) ! Recorda un tal Manuel Valls anticatalà nascut a Barcelona....
pep - manresa
De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, però les realitats polítiques són les que són, i si el president de la Generalitat pot reunir-se amb la presidenta d'Occitània ha de fer-ho, com si pogués fer-ho amb el president de França o d'Espanya, i tant França com Espanya són estats imperialistes i que ara per ara estan ocupant terra catalana. Quan es tracti del president de la República Catalana es plantejament ja veurem quin serà, a més, Occitània és una nació germana.
pep - manresa
Per començar Monsieur Vera hauria de fer servir més el català, ja entenc que el francès és la llengua dominant, però aquest senyor hauria d'aprofitar qualsevol acte per revindicar i potenciar la nostra llengua, encara que als actes i cartells s'hagi de fer servir el francés per poder arribar a més gent, també hauria d'estar "SEMPRE" en català, com a mínim en les dues llengües.
Ara independència
Tenim memòria, anul·larem el tractat dels Pirineus i els decrets de nova planta.
Cal dir-ho
Molts dels comentaristes demostren tenir un desconeixement pregon de la realitat de la part de Catalunya sota sobirania francesa, des del tractat dels Pirineus del 1659 i d'una forma més "efectiva" des del 1700. la millor forma de conèixer aquesta part de Catalunya és visitant-la i coneixent la història d'aquesta part del nostre país.
Prats de Molló, Ceret, Cervera, Cotlliure, Oceja, Banyuls, la Tor de Querol, Salses, Port Vendres, la Menera, Costoja, St. Llorenç de Cerdans, Palau del Vidre, Porta, Font Romeu, Perpinyà, Bulaternera, Bompàs, Bao, Prada, Mentet, Marqueixanes, Santa Llocaia, Er, Vinçà, Talteüll, Ur, Rià, Canet del Rosselló, Tressera, Arles, Elna... sóc del sud i tots aquests municipis els he escrits de memòria. Quants de vosaltres sou capaços d'escriure el nom d'alguns municipis del nord del nostre país?
molta sort
Molta sort als catalans del nord. Val a dir que tres cents anys en estats diferents i per cada banda amb fluxos migratoris ben diferents son coses a tenir en compte.
andreu
1) com a català del nord, agraeixo els catalans del sud d'haver-nos permés de retrobar l'orgull de ser catalans; 2) la senhora Delga es tan antioccitana com anticatalana : la region Occitània a suprimit las subvencions a la casa d'edicion "Letras d'oc". Es la veu del jacobinisme francès. 3) Noto que los millors militants de la causa occitana son catalans del sud : CAOC, Jornalet, Estatut de la Vall d'Aran, mostra del cinema occitan, eca 4) MH Puigdemont, defenseu Catalunya del Nord !

envia el comentari