El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Turull: “Mai no aconseguiran ni el meu silenci ni la meva rendició”
  • CA
Entrada de la presó d'Estremera (Madrid), on hi ha empresonats cinc consellers
Entrada de la presó d’Estremera (Madrid), on hi ha empresonats cinc consellers | Gemm Aguilera

 

Presó de Madrid VII-Estremera. Diumenge 8 d’abril. 11h. Cabines de visita del mòdul 4. El conseller Jordi Turull somriu a través del vidre. Agafa el telèfon i avisa: “Em sento encara més fort”. La notícia que Alemanya no extradirà el president Puigdemont pel delicte de rebel·lió, i a l’espera que la justícia alemanya es pronunciï sobre la malversació, va ser rebuda com “una gran esperança enmig de la tenebra” en aquesta presó madrilenya on també hi ha empresonats els consellers Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva. El conseller explica a El Món, durant una conversa de 40 minuts -els presos tenen una conversa setmanal i 10 trucades de 5 minuts-, que afronta “amb ganes” la declaració que farà davant del jutge Llarena entre els dies 16 i 19 d’abril. “Entrarem en el fons de la qüestió indagatòria per primera vegada, a diferència de quan ens van citar a l’Audiència Nacional o al Suprem per dictar cautelars, en què no vam poder explicar-nos”. El conseller es prepara a fons aquesta declaració, i ha llegit “els més de 1.000 fulls” dels informes de la Guàrdia Civil, “plens de barbaritats i mentides per bastir un fals relat”.

 

El conseller Turull, que si bé considera “molt probable que s’acarnissin més amb els presos després de la decisió de la justícia alemanya respecte al president”, es troba ferm i decidit a no fer ni un pas enrere en la defensa del referèndum i de totes les accions que es van dur a terme en defensa de la democràcia a Catalunya, que el jutge Llarena considera constitutives del delicte de rebel·lió i malversació. “Si volen que calli i que plegui no se’n sortiran. Mai aconseguiran ni el meu silenci, ni la meva rendició ni que renunciï a res”, remarca amb contundència el conseller, que va tornar a ingressar al mòdul 4 d’Estremera el passat 23 de març. I insisteix que “ara estic més fort que la primera vegada que van estar aquí”.

 

En aquesta línia de no rendició, Jordi Turull dóna pistes de la declaració que va fer davant del jutge Llarena el 23 de març, i diu que “m’agradarà que es filtri la meva declaració”, després que s’hagin difós a través de mitjans de comunicació diversos àudios de les declaracions de consellers, amb l’objectiu per part de l’Estat i de la justícia espanyola de fer creure que tots s’havien rendit i havien tirat la tovallola. “Li vaig dir al jutge Llarena que ‘jo demà puc ser investit president de la Generalitat –hi havia sessió dissabte 24 de març, segona volta de la seva investidura-, i si vostè m’empresona, complicarà encara més la situació’, recorda Turull.

Una bandera d'Espanya pintada al terra quan es pren el desviament cap a la presó d'Estremera
Una bandera d’Espanya pintada a terra quan es pren el desviament cap a la presó d’Estremera | Gemma Aguilera

 

Finalment, el conseller assegura que batallarà pels seus drets polítics també a nivell internacional i que demanarà cautelars a l’ONU, tal i com ja ha fet la defensa de Jordi Sànchez i que ha aconseguit: “No renuncio a ser investit, només ho he fet de forma temporal per tal que es puguin defensar els drets de Jordi Sànchez. Crec que el meu cas és encara més greu que el de Sànchez, perquè jo em trobava enmig d’una investidura. M’han empresonat en ple procés d’investidura i després de la meva apel·lació al diàleg”, conclou. El conseller Turull es mostra partidari d’intentar la investidura del número dos de JxCAT, empresonat a Soto del Real des del 16 d’octubre del 2017, per tal de “comprovar si el jutge Llarena respecta o no els seus drets polítics”, però també expressa “la necessitat que fem Govern”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa