El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol recorrerà davant el TC la proposta d’investidura de Puigdemont
  • CA

 

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha comparegut aquest dijous davant dels mitjans de comunicació des de la Moncloa per anunciar que Mariano Rajoy ha sol·licitat aquest matí un informe al Consell d’Estat per recórrer davant el Tribunal Constitucional la resolució del president del Parlament, Roger Torrent, en la que proposa Carles Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat. A més, ha avançat que, “si és possible”, el recurs s’interposaria demà mateix. Segons ha explicat la vicepresidenta espanyola, el recurs comportaria la suspensió automàtica de la decisió presa per Torrent, i ha justificat aquesta decisió argumentat que l’estatus de Puigdemont és “incompatible amb la seva compareixença personal a la cambra, perquè hi ha una ordre de detenció en territori espanyol”. “No té dret de llibertat ambulatòria”, ha recalcat.

D’altra banda, Sáenz de Santamaría ha explicat que el govern espanyol també ha interposat una consulta potestativa perquè el Consell d’Estat informi a l’Executiu de Rajoy sobre alguns aspectes que s’estan discutint en relació a la sessió d’investidura. En aquest sentit, ha detallat quines són les consultes realitzades al Consell d’Estat: que aquest dictamini si un candidat que no estigui present pot dur a terme la investidura i si en el cas que sigui admès per part de la Mesa del Parlament es podria impugnar davant el Tribunal Constitucional. I també una altra qüestió: si s’admetés el vot delegat de diputats que es troben fora d’Espanya si seria procedent acceptar-ho o s’hauria d’anar de nou al TC.

 

Durant la compareixença, la vicepresidenta espanyola ha argumentat que el govern de Rajoy utilitza “els instruments que la llei posa a la seva disposició per garantir que la llei es compleixi”, i també que “tots els diputats vegin respectats els seus drets”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa