El Govern defensa amb xifres una protecció social més sòlida amb la independència

Un estudi conjunt del departament de Treball i el d'Economia i Hisenda demostra que una Seguretat Social catalana al marge d'Espanya afrontaria millor els reptes de futur
La Generalitat presenta un estudi sobre la viabilitat de les pensions a Catalunya | Pixabay-CCo Public Domain

Un sistema de Seguerat Social exclusivament català seria més sòlid i més viable des d'un punt de vista econòmic que l'actual sistema espanyol. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Els fons de la Seguretat Social a Catalunya. Evolució Financera i principals indicadors que incideixen en la viabilitat de les pensions a Catalunya, elaborat de forma conjunta pels departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i de Treball, Afers Socials i Famílies.  L’objectiu de l’estudi, tal i com ha apuntat el secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès, és “aportar dades perquè, a les portes del referèndum, el debat sobre la independència es pugui complementar amb xifres oficials concretes sobre com s’articularia el sistema de seguretat social”, i en aquest sentit, ha remarcat que “tenim els mateixos reptes que l’Estat en matèria de pensions i seguretat social, però la fortalesa de la nostra economia ens permet afrontar los amb més garanties i solidesa”.  

 

Per la seva banda, el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha assegurat que “un sistema de pensions propi garanteix millor la capacitat d’afrontar  els reptes que té Catalunya en el mercat de treball i en els sistemes de protecció social, com són l’educació, la sanitat, les pensions i altres prestacions, que sumen 42.000 milions d’euros a Catalunya”. En aquest sentit, ha remarcat que el mercat de treball té gran incidència, perquè les pensions representen el 90% de la despesa. Analitzant el comportament dels principals factors macroeconòmics vinculats a la sostenibilitat de les pensions, com són la taxa d’atur, la taxa d’ocupació i els salaris, així com l’evolució dels ingressos i despeses del sistema en els darrers anys, en base a dades oficials de la intervenció general de l’Estat, l’estudi arriba a la conclusió que Catalunya presenta un balanç de cotitzacions i prestacions més equilibrat que el d’Espanya, de forma que la dependència de recursos públics addicionals per finançar les prestacions és molt menor. És a dir, que la Generalitat podria destinar els diners a altres inversions un cop cobertes les prestacions socials de més gruix. 


El Govern sosté que el sistema de pensions i de seguretat social millorarà en una Catalunya independent | Pixabay-CCo Public Domain

 

Ocupació més sòlida, més cotitzacions

 

Els treballadors de Catalunya tenen cotitzacions més elevades que a la resta de l’Estat. A tall d’exemple, cada afiliat ha cotitzat una mitjana de 6.365 euros el 2016, un 7,7% més que els treballadors espanyols. Per altra banda, la població afiliada a la Seguretat Social a Catalunya representa el 42,1% de la població, mentre que a Espanya és del 37,3%. A més, ha remarcat el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies, “Catalunya compta amb una ocupació més estable i menys temporal, amb un 73,2% dels contractes indefinits, de manera que els factors de treball que incideixen sobre els ingressos de la Seguretat Social són més favorables a Catalunya, perquè té més població que treballa i té salaris més alts. Això fa que el sistema exclusivament català seria més sòlid i sostenible”.


Presentació de l'estudi sobre la viabilitat del sistema de pensions a Catalunya | G.A

 

Pensions revaloritzades "com toca", diu la consellera Bassa 

 

Sobre la possibilitat que els pensionistes catalans no cobrin la pensió durant el període de transició a la independència, el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta ha estat clar: “Les pensions dels pensionistes estan garantides, perquè qui té l’obligació de pagar-les les ha de seguir pagant. Passi el que passi l’1-O, l’estat ha de segur pagant les pensions com sempre, i en tot cas, davant d’una eventual situació de col·lapse, nosaltres seríem capaços d’afrontar-ne el pagament”.  De fet, Ginesta ha recordat que "sempre hi ha acords bilaterals amb els estats, perquè les pensions són un dret, i segur que haurem d'anar a una separació acordada". Per tant, afegeix, "fins que Catalunya no tingui totes les dades, haurà de pagar l'Estat, però volem fer el canvi i començar-les a pagar nosaltres el més aviat possible, quan ens repartim els actius i els passius".

 

En aquesta línia, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha remarcat que "les pensions són un dret contractual, no es parla de nacionalitats, és un dret", en referència a l'amenaça de l'Estat que els catalans no cobraran les seves pensions. Bassa ha posat de manifest el factor intergeneracional, que en el cas de Catalunya farà que sigui "un sistema més potent i sòlid per les característiques del mercat de treball", i també el principi d'universalitat gràcies a les pensions no contributives. La consellera també ha remarcat que la llei de transitorietat remarca que les pensions són un dret, "però també una obligació dels governants". A més, la consellera ha avançat que "la primavera del 2018, el sistema de pensions català haurà assolit l'equilibri", és a dir, que les contribucions dels treballadors pagaran les pensions dels jubilats sense generar dèficit. I encara més, la consellera ha remarcat que les pensions es revaloritzaran com toca en una Catalunya independent, "com fan tots els països d'Europa", i ha lamentat que l'Estat espanyol només les revaloritzi un 0,25%. Comentaris
al loro !!
Vascos tremoleu que os quedeu sense pensions i sense el CUPO !!!!
CARAY...
SI SALIENDO DE ESPAÑA, TENEMOS EL DINERO DE AHORA, MAS 16. 000 MILLONES MAS, PORQUE QUEREMOS ESTAR EN ESPAÑA QUE ESTOS 16.000 SE LO QUEDAN PARA LLENARSE LOS BOLSILLOS. CASI MIL IMPUTADOS POR CORRUPCION I NO PASA NADA. ¡ ¡ MISERIA ESPAÑOLA, VERGUENZA EUROPEA, ! ! QUEREMOS MARCHAR DE ESTE PAIS FASCISTA.
al loro !!
Yo me borraria de ser VASCO, se me presenta un futuro muy negro, sin CUPO y sin PENSIONES !
Escanyapolls
Aquest és el capítol que ajuda a entendre perquè els de csqp. van cagats de por, si Catalunya arriba a ser independent. Amb la nova situació es poden quedar sense motius de pes per muntar protestes a la sanitat, a l'ensenyament, o qualsevol sector actualment amb problemes de finançament i que aprofiten com a fariseus per armar la seva bulla.
els bascos rai!!!
a la propera negociació amb l'estat espanyol (el que sigui), ja seran independents... dir per ells mateixos.

envia el comentari