El Govern avisa que l'endemà de l'1-O Espanya ha de seguir pagant les pensions

Remarca que fins que no hi hagi una repartició d'actius i passius, Madrid té l'obligació de pagar els seus pensionistes catalans
Presentació de l'estudi sobre la viabilitat del sistema de pensions a Catalunya | G.A

 

Passi el que passi l'1-O, l'endemà cap pensionista català deixarà de percebre la seva pensió, perquè continuarà essent una obligació contreta per l'Estat espanyol, com a mínim fins que es negocïi la transició a la independència i el repartiment d'actius i passius entre Catalunya i Espanya. Així ho ha assegurat l'executiu català durant la presentació d'un estudi Els fons de la Seguretat Social a Catalunya. Evolució Financera i principals indicadors que incideixen en la viabilitat de les pensions a Catalunya, elaborat de forma conjunta pels departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i de Treball, Afers Socials i Famílies. 

 

Sobre la possibilitat que els pensionistes catalans no cobrin la pensió durant el període de transició a la independència, que és una de les amenaces del govern espanyol, el Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha estat clar: “Les pensions dels pensionistes estan garantides, perquè qui té l’obligació de pagar-les les ha de seguir pagant. Passi el que passi l’1-O, l’estat ha de segur pagant les pensions com sempre, i en tot cas, davant d’una eventual situació de col·lapse, nosaltres seríem capaços d’afrontar-ne el pagament”.  De fet, Ginesta ha recordat que "sempre hi ha acords bilaterals amb els estats, perquè les pensions són un dret, i segur que haurem d'anar a una separació acordada". Per tant, afegeix, "fins que Catalunya no tingui totes les dades, haurà de pagar l'Estat, però volem fer el canvi i començar-les a pagar nosaltres el més aviat possible, quan ens repartim els actius i els passius".

 

En aquesta línia, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha remarcat que "les pensions són un dret contractual, no es parla de nacionalitats, és un dret", en referència a l'amenaça de l'Estat que els catalans no cobraran les seves pensions. Bassa ha posat de manifest el factor intergeneracional, que en el cas de Catalunya farà que sigui "un sistema més potent i sòlid per les característiques del mercat de treball", i també el principi d'universalitat gràcies a les pensions no contributives. La consellera també ha remarcat que la llei de transitorietat remarca que les pensions són un dret, "però també una obligació dels governants". A més, la consellera ha avançat que "la primavera del 2018, el sistema de pensions català haurà assolit l'equilibri", és a dir, que les contribucions dels treballadors pagaran les pensions dels jubilats sense generar dèficit. I encara més, la consellera ha remarcat que les pensions es revaloritzaran com toca en una Catalunya independent, "com fan tots els països d'Europa", i ha lamentat que l'Estat espanyol només les revaloritzi un 0,25%. 

 
Comentaris
Remarca que fins que no hi hagi una repartició d'actius i passius, Madrid té l'obligació de pagar els seus pensionistes catalans
i despres del repartiment ??
nossaltres els Catalans no, pero.....
!! Vascos tremoleu que vossaltres si que os quedeu sense pensions i sense el CUPO !!!!
Racional
Madrid tiene la obligación de pagar las pensiones y Puigdemón ha de cumplir la Constitución Española y los mandatos del TC.
Pepo
Aquell que tingui familiars o amics que han treballat uns anys llargs o curts fora de l´estado español, sap perfectament que la part alíquota de la pensió d´aquestes persones, es deu a la contribució que van fer als països on van desenvolupar la seva tasca. Per tant, España que passarà a ser estat aliè a l´estat català, haurà de seguir pagant les pensions dels treballadors catalans que durant la seva vida laboral van contribuir a España. La República les millorarà i garantirà.
El colmo de la desfatxatesa
Ara ja només falta que a mes de expoliar Catalunya amenaci de no pagar les pensions dels jubilats de Catalunya que han estat tota la seva vida cotitzant a Espanya. Es a dir robar amb efectes retroactius.
juseph
Això si que els toca la fibra. A mes de cornuts, pagar el beure.

envia el comentari