El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Felip VI: “El Govern català ha fracturat i enfrontat els catalans”
  • CA

 

El rei espanyol Felip VI ha dirigit aquesta nit un missatge a tots els ciutadans de l’Estat on ha denunciat que “el Govern català ha fracturat i enfrontat els catalans” i ha garantit la unitat d’Espanya. Felip VI s’ha arrenglerat d’aquesta manera amb el PP i ha oblidat les més de 900 víctimes de la violència policial d’aquest diumenge. “Les autoritats catalanes de manera deliberada han vingut incomplint la Constitució i el seu Estatut, que és la llei que reconeix i empara el seu autogovern”, ha dit i ha afegit que “amb les seves decisions han vulnerat les normes aprovades legalment, demostrant una gran deslleialtat als poders de l’Estat”. Per al rei espanyol, els dirigents polítics catalans “han trencat els principis democràtics de tot Estat de dret” i que “han menyspreat els afectats i sentiments de solidaritat que han unit els espanyols”. 

Durant el missatge, d’uns cinc minuts de duració, Felip VI ha criticat “l’inacceptable intent d’apropiació de les institucions històriques de Catalunya” per part del Govern de Carles Puigdemont, que “s’ha situat al marge del dret i la democràcia”. En aquest sentit, ha lamentat que “han intentat trencar la unitat d’Espanya i la sobirania nacional” i que, per tant, “és responsabilitat dels poders de l’Estat assegurar l’ordre constitucional i l’autogovern de Catalunya”. El rei espanyol s’ha dirigit també explícitament als catalans, als qui ha fet saber que “fa dècades que vivim en un Estat democràtic que ofereix les vies perquè tothom pugui defensar les seves idees dins del respecte a la llei”.

 

Però també ha tingut paraules pel conjunt de la societat espanyola, als qui ha enviat un “missatge de tranquil·litat, confiança i esperança”, i els ha assegurat que “són moments difícils però els superarem”. Finalment, Felip VI ha subratllat el seu “ferm” compromís amb la Constitució i la democràcia i també amb “la unitat i la permanència d’Espanya”.

 

Primer missatge de Felip VI als ciutadans de l’Estat

 

És la primera vegada que Felip VI ofereix un missatge d’aquest tipus. El seu pare, Joan Carles I, en va fer tres durant el temps en què va ser monarca: la nit del 23-F, després dels atemptats de l’11-M a Madrid i quan va anunciar la seva abdicació.

Aquest és el missatge que ha dirigit el rei Felip VI als ciutadans de l’Estat:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa