El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els familiars dels presos polítics adverteixen a la UE sobre la regressió de drets a Espanya
  • CA

 

Toc d’alerta al Parlament Europeu sobre el ràpid procés de degradació dels drets fonamentals a l’Estat espanyol d’ençà de la celebració el referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya. La sessió que protagonitzen els familiars dels presos polítics ha arrencat amb el testimoni de la filla de l’exconseller de l’Interior, Quim Forn, Anna Forn. Forn ha denunciat que durant tot el procés “el dret de defensa ha estat vulnerat constantment” i ha lamentat que “la llei s’aplica de manera diferent en funció del que pensis o opinis sobre la monarquia a l’Estat espanyol”. Així mateix ha assegurat que a Espanya els jutges fan “una interpretació capritxosa de l’ordenament jurídic” i ha manifestat que la presó preventiva ha estat una mesura cautelar decidida “de manera arbitraria i completament injusta”.

 

La vulneració de drets inclou també la vulneració dels drets dels infants. En aquest sentit, Forn ha assenyalat que a l’Estat espanyol hi ha persones amb sentències condemnatòries en llibertat “perquè la presó hagués causat danys irreparables en el seu entorn familiar”. Forn s’ha preguntat “si els drets dels fills d’aquestes persones són superiors als dels fills dels polítics catalans que ni tan sols han estat jutjats”.

 

Els familiars també han expressat el seu malestar pel fet que els presos es trobin a centenars de quilòmetres del seu lloc de residència. Totes aquestes vulneracions “evidencien el retrocés democràtic i l’ofensiva autoritària” a l’Estat espanyol, que afecta diferents persones, ha dit Forn, deixant anar un avís per a navegants: “Avui som nosaltres per defensar la llibertat i la democràcia, però demà s’hi poden sumar altres i això hauria d’atemorir tots els ciutadans de l’Estat espanyol”. Forn ha dit que la UE “no hauria de permetre que un estat membre actuï impunement creant tanta indefensió”.

 

“És un autèntic disbarat”

 

De la seva banda, Francesc Riera, cunyat d’Oriol Junqueras, ha insistit en al “involució democràtica en drets i llibertats” a Espanya i ha assenyalat de forma particular “el greuge comparatiu de la situació dels presos polítics a l’Estat espanyol, que si fossin a Bèlgica, Escòcia o Suïssa estarien en llibertat”. Riera ha recordat que “se’ls acusa del mateix del que estan acusats els que estan a l’exili i en canvi a Espanya es troben en presó preventiva, una presó ja consumada, i alguns ja hi porten set mesos”. Per Riera és “un autèntic disbarat que un jutge declari tot un Govern català, més de la meitat del Parlament i més de dos milions de persones com a part d’una organització criminal, perquè així s’ha dit”. Riera ha afegit que això “és no entendre res del que està passant davant d’una ideologia pacífica, legítima i democràtica des del primer dia”.

“La línia feixista desemmascarada”

 

En la mateixa sessió ha participat Mulay Embarak, del grup de suport al raper mallorquí Valtonyc. En al seva intervenció ha acusat la justícia espanyola de ser “una institució hereva del franquisme”. El cas del raper, ha explicat, en ple segle XXI mostra “una gran falta i una situació irreversible de vulneració de drets fonamentals i especialment del de llibertat d’expressió”. La gravetat de la situació ho posa en evidència el cas de Valtonyc que “hauria d’anar tres anys i mig a presó després de cantar”. Embarak ha reclamat a la UE que “es pronunciï davant d’aquesta situació” per tal de frenar “la línia feixista que s’ha desemmascarat a l’Estat espanyol”.

 

La sessió, que planteja la vulneració de drets fonamentals a Espanya, també ha comptat amb la participació de familiars dels vuit encausats pels fets d’Alsasua. La mare d’uns dels joves acusats, Isabel Pozuela, ha explicat els detalls del cas i ha manifestat que els familiars senten “estupor” per la “desproporció” de les penes de presó a les que s’enfronten els seus fills. Al mateix temps, però, ha agraït lles mostres de suport “social i institucional” que els fets han provocat.

 

“Avui som nosaltres, però demà pot ser qualsevol”

 

Sobre el judici, celebrat a l’abril, Pozuela ha dit que han sentit “una gran desprotecció abans i després” i ha posat en dubte “la garantia d’imparcialitat” en tot el procés judicial. En aquest sentit ha explicat que l’acusació ha amplificat els danys soferts pels guàrdies civils i les seves parelles en la baralla que es va produir sense informes mèdics. La mare ha advertit del perill “nou concepte que s’ha creat: el terrorisme de baixa intensitat”. “Avui som nosaltres, però demà pot ser qualsevol”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa