Els 'supporters' de Romeva

La Plataforma per la República Igualitària es conjura per convèncer ambaixades i governs d'arreu del món perquè reconeguin l'Estat català. L'entitat reivindica el vot immigrant per desfer l'empat tècnic del referèndum
El grup promotor de la Plataforma per la República Igualitària, aquest dimecres 11 de gener de 2017 | B.V.

 

La Plataforma per la República Igualitària (PRI) s'ha presentat de manera oficial. Tal i com va avançar El Mónen primícia aquest dimarts, l'entitat formada íntegrament per immigrants empadronats a Catalunya ha reivindicat el vot dels nouvinguts com a "clau" per desfer l'emptat tècnic en el referèndum. En una roda de premsa a l'Associació de Treballadors Pakistanesos de Barcelona, la PRI s'ha conjurat, a més, per ajudar en el reconeixement internacional de la futura República catalana.

 

El secretari del Casal Argentí de Barcelona, Diego Arcos, integrant de la comissió promotora de la PRI, ha autodefinit els membres de l'entitat com "els supporters de Romeva". Els membres de les associacions que formen part de la PRI s'han ofert, d'aquesta manera, per treballar amb les ambaixades dels seus països d'origen, explicar l'aposta pel referèndum i argumentar els avantatges que tindria per als immigrants que els governs d'origen reconeguin el nou Estat català.


Convenis bilaterals

 

El grup promotor de la PRI ha insistit que "tot el que fem aquí ajudarà perquè els països reconeguin la República", i ha explicat que, pel que intueixen, les ambaixades i els seus governs plantejaran, sobretot, dues incògnites: Per què hem de reconèixer el nou Estat català? I com tractarà la República als ciutadans immigrants residents a Catalunya?

 

En aquest sentit, els integrants de la PRI han proposat que el Govern de la Generalitat i els executius dels diversos països acordin convenis bilaterals. L'objectiu és garantir que els catalans nascuts a l'estranger puguin votar en les eleccions dels seus països d'origen, i que els ciutadans nascuts a Catalunya també puguin votar en comicis catalans mentre resideixin en altres països.


Integrants de la Plataforma per la República Igualitària (PRI), a les escales del Parlament | PRI

 

La balança del referèndum

 

D'altra banda, la PRI ha reivindicat que el vot dels immigrants és "clau" perquè el Sí s'imposi en el referèndum sobre la independència. Un total de 833.253 immigrants residents a Catalunya podrien votar en la consulta, si el marc legal que s'elabora permet que els estrangers empadronats en algun municipi del Principat puguin votar, encara que no tinguin DNI espanyol. Segons les dades de l'INE, aquest col·lectiu representa un 15,1% del total de la població de Catalunya.

 

"L'únic espai de vots que pot desfer l’empat tècnic, i esgarrapar vots del Sí, és el gairebé milió de persones immigrants amb dret a votar", ha sentenciat Arcos durant la roda de premsa d'aquest dimecres al matí. 

 

Un marc legal que eviti manipulacions

 

La gran reivindicació de la PRI és que el referèndum s'emmarqui en una legislació que tingui en compte els immigrants empadronats en algun municipi de Catalunya, al marge que tinguin o no DNI espanyol. "Qui té el dret a decidir? Només els hispano-catalans, o tot el poble de Catalunya? Si el cens amb el qual es decidirà la independència queda en mans de l’Estat, òbviament el govern espanyol pot fer la manipulació que vulgui", ha advertit Arcos.

 

En aquest sentit, Arcos ha reclamat que la Llei de Transitorietat Jurídica i el marc que doni cobertura legal al referèndum incorpori i apliqui el Dret Civil Català, la Llei d'Acollida (inclosa a l'Estatut), i el Pacte Nacional per la Immigració. Es tracta de tres normatives ja existents, de manera que el Parlament no n'hauria de crear cap de nova, sinó "senzillament ha d'incloure el que ja existeix", segons ha recordat Arcos.

 

Oriol Amorós, durant la xerrada a la UCE de Prada | Josep Maria Montaner

 

 

Contactes parlamentaris

 

La Comissió Promotora de la PRI va començar a l'octubre una ronda de trobades al Parlament. Així, el col·lectiu d'immigrants ja s'ha reunit amb la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, representants d'ERC, el PDeCAT, CSQP i la CUP, els grups parlamentaris favorables al referèndum.

 

Segons la plataforma, properament es reunirà amb el president del Govern, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós. També pretén trobar-se amb l'ANC, Òmnium i l'AMI.Comentaris
La vixeta emprenyada
Gràcies a tots
quina vergonya !!
Quina manera de fer el ridicul !! i no ho dic per els bons immigrants, ho dic per els ridiculs del ROMEVA o del Pancho Villa !!!
Majors de 16 anys
Si, com a Àustria, els majors de 16 anys poden votar, això es guanya per golejada.
Romeva : calmate y atiende !
A ver Romeva e indepen incluidos : , el parlamento de Galicia no le puede declarar la guerra a China porqué no entra dentro de sus competencias y el parlamento de Cataluña no puede modificar las fronteras de España porqué tampoco entra dentro de sus competencias. Mas claro el agua...
eooooo!! Romeva
eooooo!! Romeva !!!!! No tienes bastante con el reciente revés del TC alemán, Francés e italiano a los independentistas de por allí !!!
El poble decideix
Els paisos amb tradició supremacista sempre neguen i prohibeixen a les seves constitucions la independència dels dominats o depenents. Això, però, mai a la història ha impedit la independència de cap poble que s'hi hagi posat amb decisió, persistentment i majoritària a batallar pel seu dret inalienable d'autodeterminació i d'independència. El s. XX ha estat un dels segles amb més processos d'independència i de proclamació de nous estats, a partir d'estats amb constitucions que ho prohibien!
Josep
....No trobeu que els dependentistes són una mica nerviosos, pobrets? No sentiu com arrossegen les cadenes de la seva dependència servil?
vall
no hi ha res mes antisoberanista
Uniòpates, caquetes?
Pot ser tantes males noticies per la vostra causa os han provocat diarrea crònica. No patiu, teniu dos solucions: Fortasec per esmorsar, dinar i sopar O fugir a les escanyes i veureu el ràpid que s'os passa per no tenir que menjar. Ha ha ha ha ...
Joan
Apruebo la formación de esta Plataforma (PRI), que está pensada para apoyar la independencia de Catalunya desde los inmigrantes. Apoyo que en el próximo Referéndum puedan votar si están debidamente censados. Apoyo que el derecho a voto se extienda a los jóvenes a partir de los 16 años, están suficientemente preparados para decidir libremente lo que más les conviene. A esa edad saben distinguir perfectamente lo que significa ser independendiente ó dependiente de un país. Yo le diriía

envia el comentari