El vot immigrant, clau per guanyar el referèndum

La Plataforma per la República Igualitària exigeix que el Parlament apliqui una legislació que permeti que els nouvinguts votin en la consulta per la independència
Integrants de la Plataforma per la República Igualitària (PRI), a les escales del Parlament | PRI

 

Més de 800.000 immigrants residents a Catalunya poden tenir la clau per decantar la balança del referèndum. Ho assegura el secretari del Casal Argentí de Barcelona, Diego Arcos, integrant de la comissió promotora de la Plataforma per la República Igualitaria (PRI). En declaracions a El Món, Arcos ha explicat que, segons les dades de l'INE del 2015, hi ha 823.577 catalans d'origen estranger -amb DNI espanyol o no- majors de 18 anys. A aquests se'ls han de sumar els 9.676 nouvinguts que han assolit la majoria d'edat durant el 2016.

 

Per tant, un total de 833.253 immigrants residents a Catalunya podrien votar en el referèndum previst per al setembre d'enguany. Això, és clar, si el marc legal que s'elabori per aquesta consulta permet que els estrangers que viuen a Catalunya puguin votar. Segons les dades de l'INE, els estrangers que resideixen i estan empadronats a Catalunya representen un 15,1% del total de la població del Principat.

 


El PRI, reunit amb Jordi Sendra (JxSí) al Parlament | PRI

 

 

El marc legal

 

El col·lectiu PRI ha aprovat la seva declaració fundacional, on exigeix al Parlament i als partits sobiranistes que garanteixin el vot dels immigrants en el referèndum. Segons ha argumentat Arcos a El Món, cal que el Govern enllesteixi una legislació que doni cobertura a la consulta i que permeti el vot dels nouvinguts.

 

El cinquè i últim llibre del Codi Civil Català es va aprovar al Parlament el 2006, i el 2012 es van iniciar els tràmits per al sisè llibre. Mentrestant, Arcos lamenta que en les cites electorals s'hagi aplicat la Llei d'Estrangeria espanyola, que no permet votar els immigrants sense DNI espanyol, tot i estar empadronats a l'Estat. 


Fonts del departament de Justícia han explicat a El Món que la Llei de Transitorietat Jurídica i, per tant, el Parlament, són qui han de decidir quin marc tindrà el referèndum i de quina legalitat penjarà i dependrà la consulta. 


Representants del PRI, reunits amb Carme Forcadell al Despatx d'Audiències del Parlament | PRI

 

Immigrants pel Sí

 

El col·lectiu PRI, format íntegrament per immigrants, està convençut que els nouvinguts tenen la clau perquè el Sí s'imposi en el referèndum. De fet, fa mesos que la plataforma es mou per convèncer els partits sobiranistes que han d'intentar seduir el vot immigrant. A l'octubre el PRI va començar una ronda de trobades al Parlament, començant per la pròpia presidenta de la cambra, Carme Forcadell.

 

El PRI també s'ha reunit amb representants del PDeCAT, ERC, CSQP i la CUP, i espera reunir-se properament amb l'ANC, Òmnium i l'AMI. En aquest sentit, Arcos ha insistit que el bloc independentista ha d'intentar captar el vot immigrant. "No tinc cap dubte que, òbviament, la majoria dels nouvinguts votarem que Sí en el referèndum".

 

Com a exemple, Arcos proposa que les entitats i els partits sobiranistes subtitulin declaracions de dirigents com Forcadell o el propi president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en idiomes com l'àrab, el suahili o fins i tot el francès. "Molts nouvinguts entendran que, mentre l'Estat ens oprimeix amb la Llei d'Estrangeria, a Catalunya s'aposta per una República que ens té en compte", ha argumentat Arcos.

 

Representants del PRI, reunits amb la diputada de la CUP Gabriela Serra | PRI

 

 

Por pel vot

 

Tot i això, el secretari del Casal Argentí de Barcelona alerta que els partits catalans tenen "certa por" en permetre el vot dels immigrants, ja que "no saben què votarem". "Es nota un cert acolloniment", ha valorat Arcos, que d'altra banda es mostra convençut que el vot immigrant que més es mobilitzaria seria favorable a la independència.

 

Finalment, Arcos ha conclòs que és molt important que durant les diverses campanyes pel referèndum que organitzin partits i entitats tinguin en compte els immigrants. "Si no s'explica que podem votar, no votarem, és tan senzill com això. I el resultat anirà just, les enquestes marquen un empat tècnic. Nosaltres podem decantar la balança", ha remarcat Arcos.

 

El PRI oferirà una roda de premsa aquest dimecres a les 11:00 hores a l'Associació de Treballadors Pakistanesos (c/ d'En Robador, 11) per a presentar les propostes de la plataforma.

 

Representants del PRI, reunits amb Marta Ribas (ICV) i la senadora d'ERC Ana Surra | PRI

 Comentaris
Ramon
Els espanyols residents a Catalunya poden votar encara que tinguin tant de catalans com jo de filipí mentre que als catalans residents a l'estranger se'ls boicoteja el vot (i els residents a un país estranger concret, Espanya, ja ni tan sols en tenen el dret). Algú ho dubta, que un referèndum en condicions democràtiques el guanyaríem sense baixar de l'autobús?
60
Nissaga Catalana
Els Catalans que vam poblar el PV tambe volem votar. VLTLL
2
El meu títol seria
El vot immigrant clau per perdre el referendum.
8
Doncs tenen raó.
Si emigrants de Madriz, Extremadura, Galicia, Andalucia,... podran votar sobre el destí de Catalunya, per què no han de poder votar marroquins, ecuatorians, italians, xinesos,... que potser portan més anys aquí que la Sra. Arrimades? ÉS PUR SENTIT COMÚ O MILLOR DIT SENY!!!
13
Ramon
Només poden votar els catalans purs. Visca la raça!
56
També hi ha molta gent
de fora que no enten el que està pasant i no volen cap canvi. La majoria escolten cadenes de radio i televisió espanyoles i es pensen que els catalans som insolidaris. Els liders de les seves comunitats els ho podrien explicar. He sentit de tot, gent que hi està a favor i gent que m'ha dit que el català es una llengua de campesinos. Hi ha de tot.
4
Pere
Ramon, sou vosaltres els nazionalistes espanyols els que haurien de tenir prohibit el vot ja que no creieu ni en referendums ni democracies.
2
J
És un suicidi. Si els deixem votar al referendum i guanyem pels seus vots no valdrà, però si perdem pels seus vots si que valdrà. A més a més si voten en el referendum, hagin votat sí o no, implicarà que després tindràn ciutadania i perdré el poc control demogràfic que ens queda sobre el pais
16
Joan Hernández
Si voten els immigrants, entenent que us referiu als nouvinguts de tercers països com, per exemple, Marroc i Pakistan, per parlar només de dos dels grups d'immigrants més nombrosos a Catalunya, el referèndum està perdut i ben perdut perquè aquests immigrants s'han integrat majoritàriament en barris castellanoparlants i han adoptat des de llengua fins a marc mental totalment espanyols.
8
Joan Hernández
Els que defensen que els immigrants marroquins, pakistanesos, romanesos, etc. puguin votar al referèndum deuen estar pensant en uns pocs grups d'immigrants que viuen a la Garrotxa o a poblets de la Catalunya interior i que s'han integrat bé a Catalunya. No pensen en que la majoria viuen a la perifèria de Barcelona i cinturó metropolità completament castellanitzats i vulnerables als arguments de la por espanyolistes que els diuen que perdrien el permís de residència per tota Europa.
7
Jim
Els catalans i en especial les esquerres i el govern, sempre tan ingenus i amb el lliri a la mà. Espanya porta anys per no dir dècades enviant-nos tants immigrants com pot (¿ja no recordem els avions plens de negres procedents de les Canàries, tots amb destí Barcelona? ), i els darrers 2 anys donant la nacionalitat a tants llatinoamericans com han pogut, la majoria dels quals votaran NO en un referèndum (i no parlaran mai català, aquesta és una altra),
10
Shark
Permetem el vot als majors de 16 anys, i assegurem el dels residents a l'estranger, que ens és favorable i Espanya sempre ens l'ha furtat. Controlem residències i hospitals de tota mena per evitar el frau que se sap sol fer el PP. Controlem als milers de policies espanyols que cada votació es desplacen a Cat, que no fos que es passin el dia votant amb identitats falses. Descartem empadronament falsos dels darrers mesos. Això és el que s'ha de fer prioritàriament. No collonades que no toquen
4
Cleca
T'has deixat l'accent. Ramón en el teu idioma és accentuat. En català no s'accentua.
1
el talp venjador
estem tots bojos o què. Vot immigrant? de que parleu? per aquesta regla de tres, quan el musulmans siguin majoria i votin, en què ens convertirem? De veritat, que cada cop penso més en què si s'arriba a la independència, amb els colaus,cupaires i cia a la Generalitat, serà per exiliar-se
22
PapersPerTothom + Populisme
Anem entenent allò de VolemAcollir, CasaNostraCasaVostra i PapersPerTothom; els volen comprar el vot. D'això s'en diu populisme i nomès per això, ja val la pena replantejar's-ho tot.
19
Zinc
Al meu barris hi ha una casa on viuen uns xinesos. Cada mes arriben camionetes de matinada i veus xinesos que entren i surten. Tenen Range Rover i altres cotxassos. I banderes espanyoles a la teulada. Que votin tots? Estem grillats? Si ensenyen la poteta contra Catalunya, quan siguem independents se'ls expulsa. Si no tenen papers i no ens estimen, aqui no els necessitem.
1
Pere
No cal debatir en si els inmigrants poden votar o no, de moment aquestes decisions, a les elecions catalanes, nomes les pot prendre el govern espanyol, i en quan al referendum, si no estan empadronats dificilment podran votar ni que siguin d'aquest pais, no caiguem en paranys de debatir coses que no fan falta.
2
Ai Ramon, Ramon
Molt em sembla que tu tens més de filipí o botifler que de catala...
1
Sidy
Es bastan trist tot pleguat! Jo soc senegales i visc a osona! Jo com molts daltres estem bastan integrats a la societat catalana, crec que votar es de sentiment, i tmb per tema de burocracia no podrem pas votar. Visca catalunya aqui estem per el que calgui!!
0

envia el comentari