El PDeCAT vol "exèrcit propi" en la Catalunya independent

Jané assegura que estan preparats en termes de seguretat per a la independència però reclama més efectius policials
Entrenament de l'exèrcit de Terra a Collserola | Ministerio de Defensa

 

 
La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, defensa que el nou estat català tingui exercit propi “per garantir la seva seguretat”. En un acte del partit sobre seguretat i defensa, Pascal ha fet una crida a tenir un debat “de forma serena” però ha defensat que no tenen cap motiu per amagar-se en dir que aposten per un exèrcit, tot i que ha puntualitzat que no optaríem pels sistemes tradicionals sinó per un model on sobresurti la tecnificació.
 

  

En aquest sentit, ha defensat que la Catalunya independent també hi ha de ser present a organitzacions com l’OTAN “per poder ser actors principals”. “Volem ser actors internacionals de primer ordre”, ha declarat. Pascal ha dit que aquesta participació ha de servir per contribuir a participar dels debats i els canvis internacionals necessaris per assolir escenaris de pau. “Sempre volem ser part de la solució, mai del problema”, ha declarat, al temps que ha dit que per ser un actor de primer nivell cal ser present en l’àmbit de la seguretat. 

  

 
 

  

Per la seva banda, el conseller Jordi Jané ha assegurat que Catalunya està “preparada” per garantir la seguretat en un estat independent però ha reclamat més efectius. “Estem preparats però falten efectius”, ha resumit. Jané ha dit que l’objectiu és assolir uns 18.300 agents, quan actualment hi ha menys de 17.000. El conseller ha dit que tot i aquesta preparació hi haurien “alguns serveis per cobrir” en àmbits on actualment els Mossos no tenen competències. 
 

  

  

En aquest sentit, ha alertat que l’”estrangulament” pressupostari no pot afectar la seguretat “perquè ningú entendria que no es tinguessin els efectius per poder garantir el que es necessita”. Comentaris
Sobira
Per defensar nos de les hordes de les hurdes castellanes es indispensable que tinguem un exercit per defensar-nos tots els estats que s'han independitzat tenen el seu exercit per Catalunya visca Catalunya sense Espanya
Pragmatic
Totalment d'acord. No podem anar amb el lliri a la ma per el mon.
Ara i aquí
Senyora Pascal, primer la independència, després ja decidirem com organitzem el país. No volguem correr massa.
Joan
Pienso que la Pascal deberia estar callada, siempre hablar de mas..... En una Catalunya independiente hay muchas otras prioridades antes que la creacion de un Ejercito. Sanidad, ensenanza, Trabajo, pensiones,cultura, infraestructuras etc. Etc. Muchas cosas hay que mejorar antes de pensar en un Ejercito. Para tener un Ejercito poderoso y efectivo se necesitan muchos Millones que irian En detrimento de otraS necesidades mas basicas de tipo social. Asi que menos hablar y mas trabajar.
mm
Joan menys demagògia... En teoria hauriem de tenir un superàvit (amb les necessitats cobertes) en el pressupost, ergo sí que ens ho podríem permetre. (Apart de ser una necessitat de seguretat, l'escenari actualment és pacífic però això mentres hi així la UE, que tan detecteu molts, sense ni tan sols comparar en que sortim guanyant i en que perdem)
Ramon
Dir que tindrem exèrcit és com dir que tindrem ambaixades. Una obvietat. Però per desgràcia cal dir-la perquè hi ha tocacampanes que pretenen la ximpleria contrària. Pretenen que siguem un país estrambòtic com no n'hi ha cap altra al món mundial. Pretenen per exemple que no tindrem exèrcit o que no serà prioritari tenir-ne.
Miquel Soler
La defensa és una funció bàsica dels estats independents. I s'exerceix amb forces armades de caràcter militar, és a dir exèrcits. Sense exercir la funció de defensa -que inclou la defensa de la independència, la integritat territorial, el control del territori i de l'espai aeri i marítm, i la defensa dels òrgans de poder i institucions davant d'agressions armades- no hi ha estat independent.
Ramon
En Joan no vol defensar ni Catalunya ni el català. Amb jndependentistes així no es pot anar ni a la cantonada.
Marcelramon
Cal que tinguem un exercit de la mida dels Estats com nosaltres, (Dinamarca, Holanda, Bèlgica, Eslovènia, etc, etc...) ens cal per molts motius, no oblidem que Catalunya Geoestratègicament es un pastis molt llaminer, tenim una situació geogràfica privilegiada, i això es te de defensar de qui s'ho vulgui fer seu, ja que com podem comprovar, hi ha que la pau quant es tracta d'invadir s'ho passa per l'entrecuix....
Andreu
És lògic, un estat català independent ha de tenir un exèrcit per a defensar-se, com el tenen Suïssa, Dinamarca, els Països Baixos, Suècia, Irlanda o l'Uruguai. Discutirem la mida i les característiques, evidentment, però no si n'hem de tenir o no. Perquè oi que no discutirem si hem de tenir sistema judicial, policia o ambaixades? Doncs és el mateix.
tindrem barcus de guerra !!
am el 5% dels impostos no es pot anar ni a la cantonada.
Del tot prioritari
Sense exèrcit el goig ens durarà tres dies.
al tanto !!!!
Vascos tremoleu, cuan Cataluña tingui exercit, els diners dels Catalans que financien el CUPO s'han acabat, el CUPO anireu a cobrar al FLA o a Brussel-les !!!!
Ferran
Sense cap mena de dubte que hem de tenir Exèrcit propi modern i qualificat i amb mes raó amb el veí que tenim.
I do?
Un exercit que no ha de ser calcat a d'altres: Amb unitats d'actuació ràpida per a emergències civils altament efectives i eficaces, evidentment això significa estima popular i llocs de feina per a molts joves.
Jordi
Independència vol dir que controles el teu territori i que ets capaç de defensar-lo. Per controlar-lo cal policia, per defensar-lo calen exèrcit i serveis secrets. Benvinguts al món real.
Defensa.Cat
És un acte i un posicionament de normalitat política. Si volem ser un estat cal assumir totes les responsabilitats i la política de defensa és essencial per garantir-ne la sobirania. Cal defugir l'esquema mental d'autonomia oprimida i planificar el nou estat i el seu encaix i reconeixement internacional. L'SNP a Escòcia va fer públic els detalls de la política de defensa d'una Escòcia independent abans del referèndum i ara l'estan m de cara al següent.
Defensa.Cat
Els països que sovint es prenem com a referents tenen forces armades: Irlanda, Holanda, Suècia... i també Suïssa! Ser neutral no vol dir estar indefens, ben al contrari. Tampoc cal pressuposar que disposar de forces armades implica ser un partit polític o societat militarista, a tall d'exemple recentment el govern suec (coalició de socialdemòcrates i verds) ha aprovat un augment de l'11% en el pressupost de defensa i reinstaurar el servei militar obligatori.
Defensa.Cat
Caldrà que la ciutadania estigui informada per poder decidir encertadament durant el procés constituent, per això demanem més cobertura i rigor als mitjans de comunicació, així com més pedagogia i voluntat de debatre per part dels partits polítics i entitats interessades en l'àmbit de la seguretat i la defensa. Nosaltres hi posem el nostre granet de sorra a http://Defensa.Cat
Antoni J-T
Propi dels partits de dretes néoliberals. Avans d'un exèrcit hi ha d'altees coses a arreglar. El sistema sanitari no ha estat destruit a causa de Madrid sinó a causa de Convergència i el seu model de privilegi a la privada centres concertat que veritablement la pública i desprès amb les retallades encara va ser pitjor. La mateixa cosa smb educació i els centres privats...

envia el comentari