El Parlament proclamarà la independència en 48 hores si guanya el ‘sí’

Els resultats del referèndum hauran de ser oficials, després que s’esgotin els terminis d’impugnació, que poden durar dues setmanes
Turull i Rovira, durant la presentació de la llei de referèndum | Jordi Borràs

 

 

No hi haurà dilacions. En el termini de 48 hores des del moment en què la Sindicatura electoral -òrgan de nova creació que gestionarà el referèndum de l'1 d'octubre- proclami els resultats oficials del referèndum, el Parlament de Catalunya convocarà un ple ordinari -se celebren els dimecres i dijous cada dues setmanes- i proclamarà la independència si guanya el 'sí'. En cas que guanyi el 'no', la proposició de llei de referèndum que han presentat JxSí i la CUP determina que es dissolgui el Parlament i es convoquin eleccions autonòmiques. Així s'estableix en l'article 4.4 de la llei -conté 34 articles i dues disposicions addicionals-, que determina que “si el recompte de vots vàlidament emesos dona com a resultat que n’hi ha més d’afirmatius que de negatius, implica la independència de Catalunya". El text especifica que "el Parlament de Catalunya dins els dos dies següents a la proclamació dels resultats per part de la Sindicatura electoral celebrarà una sessió ordinària per a efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, els seus efectes i acordar l’inici del procés constituent”.


Els vuit diputats independentistes que han presentat la llei del referèndum al Parlament | Jordi Borràs

 

 

Fonts de Junts pel Sí han explicat que la llei de referèndum dóna un termini per impugnar les votacions, que estarà entre els 3 i els 14 dies, i després d'aquest període, si és que hi ha impugnacions, es posarà en marxa la proclamació de la independència al Parlament. I a partir d'aquí, com ha explicat la diputada de la CUP Gabriela Serra durant la presentació de la llei a l'auditori de la cambra catalana, "haurem d’obrir el procés constituent per fer la república catalana independent, on serà el conjunt de la ciutadania qui decidirà, de forma vinculant, els trets bàsics de la República". És a dir, que hi haurà un procés per elaborar la Constitució catalana.

 

 

La llei conté també un decret de normes complementàries, que establirà qüestions com els dies que durarà la campanya electoral, el model de paperetes o el fet que serà la Sindicatura electoral l’encarregada de validar el cens que haurà elaborat el Govern. El cens és una de les qüestions clau del referèndum, perquè en els diferents comicis electorals, l'elaboració del cens és una competència de l'Estat. En aquest cas, l'executiu explicarà com obtindrà el cens, però se sap que inclourà tots aquells ciutadans majors de 18 anys residents a Catalunya i els catalans que viuen a l’exterior, que també tindran dret a vot. A més, la norma estableix que “no s’exigeix l’autorització prèvia per part del ciutadà” per ser inclòs en aquest cens. 

 

 

A banda, entrarà en vigor la llei de transitorietat jurídica, el cos jurídic de la nova República, que entrarà en vigor quan es proclami la independència, però serà una llei que ja estarà aprovada prèviament pel Parlament. Una de les peticions de la CUP, també ben vista per ERC i per un sector del PDeCAT, inclòs el president Puigdemont, era que la llei de referèndum anés per separat de la llei de transitorietat, de manera que s'arribi al dia del referèndum amb les dues lleis aprovades, però sense entrar en vigor la segona per no condicionar el vot. Perquè si està en vigor, es dóna per fet que Catalunya serà independent abans de les votacions.


Junqueras conversa amb el diputat de la CUP Benet Salellas, mentre Gabriel i Serrra també conversen | Jordi Borràs

 

 

Segons el projecte de Llei, “l’excepcionalitat” política del moment fa que la Sindicatura Electoral de Catalunya sigui l’únic marc de recurs de reclamacions que hi hagi. En primera instància, la norma contempla que les queixes es presentin a la Sindicatura de Demarcació –hi haurà quatre, una per cada territori que tradicionalment ha acollit la divisió electoral-, i en segona i darrera instància, la Sindicatura nacional resoldrà si hi ha recurs a la primera decisió. La Sindicatura Electoral de Catalunya estarà formada per cinc membres, juristes o politòlegs i amb majoria de juristes, i seran els encarregats de nomenar les Sindicatures de Demarcació i d’escollir un president, que passarà a anomenar-se Síndic Electoral. Comentaris
El Parlament proclamarà la independència en 48 hores si guanya el ‘sí’ sempre i cuan el referendum sigui legal.
El Parlament proclamarà la independència en 48 hores si guanya el ‘sí’ sempre i cuan el referendum sigui legal.
63
El Parlament proclamarà la independència en 48 hores si guanya el ‘sí’ sempre i cuan el referendum sigui legal.
El Parlament proclamarà la independència en 48 hores si guanya el ‘sí’ sempre i cuan el referendum sigui legal.
65
Ramon
Si no m'erro, "Cuan" és Joan en la llengua dels espanyols.
24
Ramon
L'U d'Octubre programarem CRY FREEDOM. Fet el recompte de vots programarem LÍMIT: 48 HORES. I immediatament després, INDEPENDENCE DAY.
36
Visca l,independencia de Catalunya
2
sobira
el referéndum es legal guanyara el si i espanya a can pistraus
2
Catalan Republic
We are celebrating Independence Day in USA. Happy Independence Day Catalan Republic. Estem més a prop cada día!
3
XX
Unionistes, voteu NO i deixeu d'enverinar.
2
Referèndum legal, per sobre de la limitada constitució espanyola
Evidentment, el referèndum serà legal, d'acord amb la llei catalana, referenciada a les lleis fonamentals internacionals (veure el text presentat avui).
3
Vaja, Ramon el facha (abans Ivan) fent hores extres
Noi, heu perdut i l'1-OCT seras destinat a les Urdes. Com ja suposes, el sou es veura menguat doncs la mamella catalana ja no rajarà, i tornarà a ser en pesetas amb Franco d'una cara i l'aligot de l'altre.
3
STOP AL NAZIONAL-SOCIALISME DEL PSOE-GAL-PSC
Quina diferencia hi ha entre al nazional-socialista i el criminal i serbi-espanyol Radovan Karadži?? CAP, son assassins son del GAL-PSOE-PSC STOP AL NAZISME, ICETA A LA PRESÓ
3
La llei internacional no empara aquesta xarlotada
La llei del pseudo-referendum no se sustenta en res. Si agafes només els paràgrafs que et convenen trets de context, manipulats i interpretats per tu al teu favor qualsevol llei t'empara per al que vulguis.
23
Son insoportables
¿48 horas? ¿Por qué hay que esperar tanto?
13
L'assemblea constituent
Semblarà un macro festival de rock. Diversos milions de persones aportant idees i després votant article a article la Constitució Catalana té la seva cosa. Si aquesta és la via no vull representants; vull votar jo personalment perquè sóc demòcrata. On es farà l'assemblea?. Quants anys trigarem a tirar endavant el text constitucional?.
15
Papitu
Per mi, ja podrieu proclamar la DUI aquest dijous!!!
1
Narcís
Mai més dir-nos " fer comèdia, ser teatre, ser paperot, ser una farsa que només cerca abusar/ treure-hi profit d'espanya " .. s'ha acabat el bròquil, ens n'anem! PD; insultin, faltin, escarneixin, blasmin .. anihilin .. i espoliïn altres ( Catalunya mai més escopida i pixada per país veí botxí!)
3
Inadaptado
JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA!!!!!!!!!!!!!!!! Claro que sí, campeones!!!! JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA sois muy chistosos eh separatistas... Perro ladrador, poco mordedor... Parece que tenéis muchas ganas de que el Estado suspenda la autonomía y declare el Estado de Guerra en Cataluña ehhh????!!!
28
terrassenc
Molt bé! Clar i català. Ara tothom sap que el seu vot és decisiu! Votar el 1-O és el camí més curt, tant si vols la Independència com si vols unes eleccions autonòmiques. Un 10 per el nostre Govern. Un goig veure la democràcia en marxa!
2
JRRiudoms
Els resultats d'uns referèndums sense un mínim de participació (50% + 1) i sense un mínim de vots afirmatius (50% + 1) no es pot dir que siguin uns resultats democràtics. El mateix es pot dir a qualsevols eleccions. "Com sempre"... ha passat a Suïssa: https://es.wikipedia.org/wiki/Refer%C3%A9ndum Atentament
14
El meu nom
Vaja, avui tenim el troll ben excitat. Hola Ivan.
2
Mje
Molt orgullós del nostre govern. Endavant les atxes !!*!!
1
La llei catalana més important d'aquest segle
En acabar les xerradetes arriba el torn de preguntes: No hi ha preguntes. ???????
5
Sly
@JRR: pàgina 27, Article 7 Els referèndums NO són el mateix que eleccions, així que llegeix-ho, només són 2 breus parrafs i ves a votar NO o "apechuga"... http://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD%282007%29008rev-spa
1
Ramon
Sens dubte, recomanar-te el Programa Gran Simio fou una errada. És notori que la teva capacitat de comprensió queda molt lluny del nivell requerit per ser-hi acollit. Em sap greu d'haver-te fet passar per aquell tràngol. Per què no proves el CRARC de Masquefa? T'hi trobaràs a gust. En companyia. Ja veuràs quines miosques més bones! Digues-los que hi vas de part meva. Sort!
1

envia el comentari