El Consell de Garanties Estatutàries declara inconstitucionals les partides pel referèndum

El dictamen, per unanimitat, no és vinculant, de manera que els pressupostos podrien seguir el seu curs si la Mesa del Parlament convoca el ple d'aprovació
Plànol general de la reunió del Consell Executiu | ACN

 

El Consell de Garanties Estatutàries ha declarat inconstitucionals les partides dels pressupostos del Govern relatives al referèndum. El dictamen es registrarà aquest mateix divendres al Parlament, i ha estat aconseguit per unanimitat. Aquesta resolució és conseqüència dels recursos presentats per Ciutadans, el PSC i el PP. El dictamen no és vinculant, de manera que la Mesa del Parlament pot prendre la decisió de tirar endavant amb la tramitació dels pressupostos, que inicialment estava previst que es votessin en el ple del 8 i 9 de març.


Parlament de Catalunya | Europa Press

 

 

En concret, el dictamen exposa que "la disposició addicional trenta-unena del Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017 és contrària a l'article 149.1.32 Constitució espanyola, en relació amb l'ordre de repartiment competencial, i a l'article 92, quant al seu desplegament orgànic, i no troba empara en l'article 122 de l'Estatut ni en els articles 211 i 212 de l'Estatut. En concret, la disposició número 31, diu que "el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria".

 

 

Per contra, el dictamen remarca que les partides pressupostàries destinades a processos electorals i consultes populars; Processos electorals i consultes populars, i processos de participació ciutadana, així com la secció pressupostària de Fons de Contingència, "troben empara en els articles 56.2, 94.3, 122 i 160.3 l'Estatut d'Autonomia i en els articles 211, 212 i 214 de l'Estatut, respectivament, i no són contràries a la Constitució". Es tracta de la partida de 5,8 milions d'euros destinada a processos electorals i consultes ciutadanes. Com va passar amb els pressupostos del 2014 quan es va pronunciar sobre el procés participatiu del 9N, el Consell no creu que aquesta partida es pugui vincular directament amb un referèndum il·legal. 


C's registra una petició a la Mesa perquè demani un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries | Gemma Aguilera

 

 

I ara, què? 

 

Tenint en compte que el dictamen no és vinculant, els pressupostos poden ser votats al ple de la setmana vinent si JxSí i la CUP forcen la reunió de la Junta de Portaveus, que és qui té la potestat de fixar l'ordre del dia dels plens, però també pot arribar dimecres 8 de març al ple i recórrer a l'article 81.3 del reglament del Parlament, que permet a dos grups parlamentaris modificar l'ordre del dia.

 

 

Per altra banda, si l'executiu de Puigdemont no modifica els pressupostos per deixar fora la referència al referèndum, cosa que ja va deixar clar que no faria, l'informe del Consell de Garanties pot servir als grups de l'oposició per impulsar un recurs al Tribunal Constitucional. També el podria impulsar directament el govern espanyol, que sol·licitaria al TC la seva suspensió i anul·lació. Comentaris
Jmuc
Te massa importància ?.Aviat tindrem la nostra constitució,i tot sera constitucional.
4
Inadaptado
No nos extraña. Es un golpe de estado en toda regla por parte del separatismo catalán. Y hay que pararlo. Quieren financiar con nuestro dinero el gran golpe de estado que quieren realizar para romper España. No lo conseguirán.
141
...
Luego lloraran. Y patalearan cuando los llevan ante el juez.....si es que os lo ganais a pulso!!! Los del consejo de garantías estatutarias también son unos botiflers, verdad? Todos? No hay ningún indepre entre ellos?
118
Manuel
Te massa importància ?.Aviat tindrem la nostra constitució,i tot sera constitucional......................d'una Comunitat Autonoma ! Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Jaaaaaaaaaaaaaa!!!!
71
Andreuenc_Dani
Tant preocupar-nos del PP i companyia i nosaltres mateixos ens possem pals a les rodes...ja cansa...
7
Carles321
El Consell de Garanties Estatutàries ens recorda la necessitat de la LTJ.
2
clar
Clar, el que fa aquest Consell es veure si el pressupostsd'adapta a la llei vigent actualment. I segons la llei vigent en la constitució espanyola és perfectament lògic que les partides no siguin legals. Algú s'esperava altra cosa? Ara bé, el que estem fent nosaltres és saltar d'un marc legislatiu a un altre de propi, creat per nosaltres.
5
Jua Jua !!!!
Cada día son más ineptos con el secesionismo. Es una plaga de adoctrinados y somiatruites que da miedo.
69
clar (2)
És també normal que en aquest moment de transició, mentre es fa el salt d'un a l'altre, hi hagi moments en que determinades actuacions no siguin legals segons una legislació i sí segons l'altra. El que hem de fer és fer el pas ràpid i evitar aquestes indeterminacions, per tal de regir-nos per nosaltres mateixos.
6
tachin !!!!
El Consell de Garanties Estatutàries ens recorda la necessitat de la LTJ. . . . . . . . . . . .que sera anul-lada per el TC als dos minuts o al minut o al segon de fers-se a la llum, ja que ara esta guardada al cajon e los recuerdos !!!!
50
Clar ( 69 )
es clar que am el 5% dels impostos no fotarem res de res , ni ara ni d'aqui deu anys ni d'aqui 100 anys !! ni..... res de res . PD: els vascos tenen el 100x100 dels impostos, i...mirals ells, tan panchos !!
15
chist...chist....
clar (2) És també normal que en aquest moment de transició : Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!
64
Peter
Atenció! Extra extra! La independencia és anticonstitucional!! Noticia al nivell de a l'estiu fa calor...
3
Sobira
Espanya vulnera les lleis Espanya ens roba ens expolia tanquem la caixa i tenim la clau cap cèntim a Espanya tot el que fa Catalunya per ells es il-legal il-legal es ho que està fent l estat pseudo espanyol aplicant el decret llei franquista per agenollar nos Espanya estat antidemocràtic i feixista intervenció ja
0
Pau
Des de quan cal demanar permis per fer un cop d'Estat? És clar que es il·legal, antidemocràtic i violent!!! I qùè? Anem a per totes!
1
...
Tranquilo sobira....no te pongas nervioso...y sobretodo, y por el bien de resto de lectores, pon algún punto o alguna coma!!!! Mas de alguno se 3habra quedado sin respiración...jajaja!!!!
32
me la rebufa
La independència es una qüestió política, no jurídica.
1
catala progresista
hahaha ja ni els seus, es suposa que en tot el consell aquest, estatutari n'haura algu que siga del ramat indepre, pero clar dels llestos i s'ha donat compte que aixo no es pot fer ahhaha ja no son ni el 48 per cent, son els mes tontos de la minoria 48 per cent els llestos ja diuen que aixo no es pot fer, hahahaaha per pixar-se a riure.
38
Pau
Home, progressista (que de català, res, eh?), tu no pots acusar a ningú de tonto quan ets algú que vol pertanyer a un país tercermundista podent ser d'un del primer món.
1
Marcelramon
Tinc el ple convenciment, que més aviat d'hora que tard, farem la República de Catalunya, posant tot allò que faci falta, fins i tot la pell si calgues, voldríem fer-ho pacíficament, però si ens obliguen a fer-ho a la Iugoslava, no ens arronsarem, esperem que no calgui arribar aquí, però si arribes, no ens fa cap por, que ho sàpiguen be, defensarem la nostre llibertat de ser un nou Estat, amb lo que faci falta, prou humiliació, prou viure agenollats, prou prohibicions del TC, DIGNITAT!!!!
0

envia el comentari