El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Der Spiegel demana asil per a Puigdemont i recorda el cas Lluís Companys
  • CA

 

A l’espera que l’Audiència Territorial de Slesvig-Holstein decideixi si finalment extradeix o no Carles Puigdemont, i mentre el president roman a la presó sota custòdia policial a l’espera de ser cridat pel jutge, el debat s’ha instal·lat a la societat alemanya amb força. Diversos diaris fan enquestes sobre si Alemanya ha d’extradir el president i posar-lo en mans dels espanyols o ha de donar-li protecció en imputar-se-li un delicte polític i totes les capçaleres s’han posicionat. La gran majoria, a favor del president Puigdemont, demanant a Merkel que no entregui el president a les autoritats espanyoles, i per tant, que rebutgi l’euroorde. I qui encara ha fet un pas més ha estat l’influent setmanari Der Spiegel, que publica un article editorial del periodista i copropietari del setmanari de la capçalera i d’altres rotatius, Jakob Augstein, en què demana que Puigdemont no sigui extradit i que rebi la protecció política del país de Merkel.

 

El setmanari Der Spiegel demana asil polític per al president Puigdemont | Der Spiegel

 

Amb el títol Asyl für Carles Puigdemont”, asil per a Carles Puigdemont, l’editor, que aquest diumenge ja va denunciar a les xarxes socials que “Alemanya no pot entregar aquest home”, assegura que “la detenció de Puigdemont és una vergonya. Per a Espanya. Per a Europa. Per a Alemanya”. I una dada molt rellevant que entra també en el debat, i que probablement no tots els alemanys tenen present. L’influent editor recorda que l’Alemanya nazi va col·laborar amb el franquisme i va ser còmplice de l’assassinat del president Companys. El text recorda la detenció del president Companys el 13 d’agost de 1940: “Els alemanys ja van entregar un polític català als espanyols. Lluís Companys va declarar la independència el 1934. Va ser detingut i jutjat. Després de la victòria de les esquerres va ser alliberat, va lluitar contra Franco, va escapar-se a França i allà el va detenir la Gestapo i el va enviar cap a Espanya. Va ser executat el 15 d’octubre de 1940″.

Per altra banda, el ‘Süddeutsche Zeitung’, que aquest diumenge titulava un article dient que “Alemanya ja té el seu primer pres polític”, es posiciona en la mateixa línia que ‘Der Spiegel’ i qüestiona que a Puigdemont se’l pugui acusar de rebel·lió: “La rebel·lió és un delicte que implica l’ús de la força en la legislació espanyola, però mai s’ha parlat de violència a Catalunya. Almenys no del costat català. Van ser els policies espanyols els que van atacar els catalans la tardor passada, quan van voler votar en el referèndum”. El rotatiu també assenyala que “els espanyols reclamen l’extradició de Puigdemont, però Alemanya l’ha de rebutjar, perquè un polític que utilitza mitjans pacífics per lluitar per als seus objectius no hauria d’anar a la presó”.
 

Una altra capçalera de referència, el ‘Fraknkfurter Allgemeine’ tria una posició més neutral i recorda que “el govern alemany sempre ha afirmat que el conflicte català s’ha de resoldre dins l’ordre jurídic i constitucional espanyol”. Però no entra a valorar si el país ha d’extradir el president o no. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa