Costas (Cercle d'Economia) veu racionals els canvis fiscals estatals i incoherents els catalans

Defensa un acord més ampli a Catalunya i amb l'Estat abans de fer un referèndum
El president sortint del Cercle d'Economia, Antón Costas | Europa Press

 

El president sortint del Cercle d'Economia, Antón Costas, creu que els canvis fiscals aprovats en el Consell de Ministres fa una setmana són defensables des de la racionalitat econòmica, mentre que els plantejats per la Generalitat per el 2017 els "falta coherència" des del punt de vista d'anàlisis del cost-benefici de cada mesura. En una entrevista d'Europa Press, ha sostingut que, a l'àmbit estatal, fins ara la càrrega de l'ajust dels comptes públics "havia recaigut fonamentalment sobre els impostos que graven la renda disponible de les famílies", tant per mecanismes impositius com per austeritat en la despesa.


"Que en aquesta fase d'aquest any l'ajust vagi per impostos a beneficis de les empreses o certs consums -alcohol i tabac- no ho veig malament", ha afegit, considerant que el sistema empresarial espanyol en el seu conjunt pot suportar un increment de la fiscalitat. En el cas de l'augment del salari mínim, ho ha celebrat perquè "dóna un senyal de canvi en una direcció que les nostres economies han d'emprendre" per fomentar l'equitat i el consum.

 

"Hi ha una necessitat econòmica i social d'augment dels salaris. El discurs ja no ha de ser crear feina simplement, sinó crear feina amb salaris que permetin una vida digna i permetin consumir", ha asseverat, repassant que ho estan fent totes les societats d'economia liberal, com Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units. Ha recordat que les dades històriques mostren que pujades prudents del salari mínim no tenen impacte en la pèrdua de feina, sinó al contrari, ja que per la via de l'augment del consum generen dinamisme econòmic.


Innovació fiscal per necessitat

 

Respecte als impostos plantejats per la Generalitat, ha exposat que, al llarg de la història, hi ha fases en les quals les finances públiques han de fer front a noves necessitats i en un primer moment ho fan "creant impostos arbitraris en alguns casos, discrecionals en altres, sense molt fonament econòmic". "El que veig és que falta coherència darrere d'aquestes decisions puntuals, que en molts casos crec que es trobaran amb bloqueig legal. Són més decisions mogudes per una necessitat d'ingressos i d'acord polític que per la racionalitat impositiva", ha argumentat.

 

Ha indicat que es tracta d'"innovacions fiscals que tenen d'una banda molt poca racionalitat econòmica i molt poca empara jurídic-competencial", i ha afegit que alguns dels impostos són a més tècnicament complicats d'operar, com l'anunciat sobre els actius empresarials no productius. "Crec que és més una concessió retòrica a la CUP que una figura impositiva nova i eficaç des del punt de vista fiscal i de correcció del capitalisme. Aquest tipus d'actius han de pagar com a patrimoni, i en cas d'abús és una qüestió d'inspecció", ha apuntat.

 

Govern espanyol en minoria

 

El catedràtic és optimista respecte a la legislatura espanyola en minoria perquè considera que propiciarà més diàleg: "Contra els qui creuen que serà una legislatura curta, conflictiva i poc productiva, crec que serà possibilista". Ha assegurat a més que "aquesta legislatura obre per primera vegada, després de diverses legislatures de majoria absoluta, camins per posar-nos d'acord en la identificació dels problemes i en la recerca de solucions".

 

I és que ha defensat que els governs de majoria absoluta tenen molt a perdre i poc a guanyar quan es fiquen en una negociació per al canvi en el model d'Estat, mentre que les grans reformes es produeixen amb governs en minoria, com va passar a Espanya amb Adolfo Suárez.

 

Relació Catalunya-Espanya

 

Costas ha celebrat que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, hagi decidit tenir un despatx a la Delegació del Govern a Barcelona per reunir-se amb representants polítics, econòmics i socials catalans. "Això hauria de ser el normal. El Govern d'Espanya hauria d'estar més en el territori, i que ho faci la vicepresidenta de manera particular amb Catalunya em sembla bé perquè crec que hi ha un reconeixement ampli a Espanya que Catalunya és el principal problema polític d'Espanya i que cal buscar una sortida", ha assenyalat.

 

"Desitjaria que no es quedés en un despatx i una presència ocasional de tipus formal, sinó amb una dimensió més real, més activa", ha postil·lat. Després de preguntar-li pel referèndum sobre la independència de Catalunya, ha insistit que el Cercle d'Economia no és partidari de mecanismes unilaterals, sinó d'una seqüència basada en el diàleg i l'acord. Ha repassat que cal buscar un acord més ampli sobre el que volem i com volem que sigui l'autogovern dins de la pròpia Catalunya, després diàleg, negociació i pacte amb l'Estat, i en tercer lloc una consulta --del tipus que es decideixi- sobre el que s'hagi acordat.

 

"No ens oposem a una consulta, la Constitució ho admet, però ha de ser legal, pactada i ben informada", precedida d'un debat democràtic molt ampli que sigui capaç d'explicar als ciutadans què és el que s'està decidint. "Crec que caldria anar amb cura. La idea que els referèndums o la reforma de la Constitució és la solució als nostres problemes cal posar-la en quarantena. No necessitem tantes reformes, necessitem polítiques. Menys reformes i més bones polítiques", ha asseverat.Comentaris
LA VEU DEL POBLE
Sr. ANTON COSTAS si li sembla que els temes fiscals son millors els del regne de ESPANYA, jo li pregunto que li ha perdut a CATALUNYA, si no li agradan, te una solu.lució ben facila, agafi el trastets i sen ni vagi. Miri que facil i aixi no tindrá mes problemas.
Jordi Comasobirana
Com tots els ocupants de la terra, d'aquest senyor ja se sap quins interessos defensa. Res de nou sota la capa del sol. Marxem ràpid!
Karlus
Fora els ocupants botiflers
Proposa res?
Quan t'expolien econòmicament, et copian els nous impostos o tels portan al TC, el que queda ja només es molta imaginació, i gent com tu per "ajudar" a que?
RHC
Aquest senyor, no parla del déficit fiscal, ni dels déficits d'inversió, ni dels d'infraestructures, etz. Deu de ser que aquest senyor, per sort seva, deu de tenir coberts tots els seus déficits. Bona sort i adéu.
Monty
I q es el cercle d'Economia? Q ha fet? Quina credibilitat te? Q aporta? Per q serveix? Cerclerus feu feina o Calleu!!!!
Robert
Segur que el PP el recol··locarà aviat a algun lloc important
Sónia-Lucerna(Suïssa)
Es qué tenin l'enim l'enemic a casa, eh! Sr. COSTA, a pastar fang! Salut i independéncia!!!
Adeu Espanyistan
Un altre feixista colonitzador perdonavides.
David
Sr Cosas: referent al referendum, què hem de fer si ningú vol seure a negociar?esperar mentre cada any ens marxen uns 16.000M€? o potser tenir esperit emprenedor i tirar endavant malgrat les dificultats? o potser només podem esperar que l'estat decideixi com si fos un pais comunista?
Bé, ja se sap. "estòmac agraït" . Pel meu gos, jo sóc el millor amo del món, faltaria més.
Eladia P.
Des de les seves simpaties amb Bandera Roja fins a la seva poltrona actual no sembla ell el més adequat per parlar de coherències. Com diuen al seu poble: "A palabras necias: oidos sordos"
Poca credibilitat
El cercle d'economia sols són monopolistes que depenen per viure de la bona relació amb la llotja del Bernabeu. No tenen paper a jugar en la futura república.
Jordi Estelada
No hi ha cap altra regió del món que suporti un índex d'espoli fiscal com el que suportem nosaltres. Amb això n'hi ha més que suficient per fotre el camp d'aquesta presó on ens tenen ficats i exigir a l'estat caspanyol la devolució de tot el que ha cobrat de més durant 40 anys sota el concepte mesquí de "solidaritat" (per cert, els Comuns, falsos sobiranistes, mai paren atenció a l'espoli fiscal; per què serà?)
Lass
No enganyi als "paganus", Costas. Anem-ho deixant tot en "quarentena",com vostè diu,fins que ens deixeran amb la pell i lòs; quina gràcia. Edéu Escanya.
Pepo
Un senyor nascut a Galícia, que viu a Catalunya i se sent molt espanyol. No passa res. Ara bé, si de cas la fiscalitat de Catalunya ja la decidirà el Govern que hem triat a Catalunya, oi? Una vegada independents, el que haurem de fer és revisionisme històric i econòmic des de 1860 fins a 2017 ó 18. Les sorpreses seran molt grans. Ja ho veureu ja.
Beneita
El Cercle d'Economia no és el Col·legi d'Economistes de Catalunya, ni la Cecot, ni el Cercle Català de Negocis; es una entitat privada, lliure d'opinar com vulgui, tot i que, com el govern fan tard. Han tingut des de 2010 molts anys per plantejar millores estructurals de tot tipus pel que fa a Catalunya
Ei costes!
Tu ets dels que cobres més de 60.000€ l'any oi?
federalistes
no es nomes costas donald trump barcelona finals del 2014, que opina voste del fort moviment soberanista d'aquesta regio, no estic d'acord ens calen estats forts a europa per combatre els moviments islamics no fragmentacions regionals,en gener del 2017 sera president de USA hahahhahaha ho teniu a tocar indepes inda indapandenchia pel 2834.
Xavier
Perquè no parla de la coerència (suposada) de les obres públiques a Espanya?
Xavier
Pel sr. "federalistes" Recordes en Busch, Aznar i Cameron? Ens inventen enemics on no n'hi han. Xixarel·los com tú, i Trump, no son homes d'estat.
Pere de Lleida
La gent que hi ha al Circulo de Economia,crec que no s'ha de traduir,sempre han estat més a prop del govern central que de la Generalitat No han donat suport a cap reivindicació feta pels diferents presidents de la Generalitat.Saben prou bé que amb el govern de Madrid no és pot negociar res,i una cosa important ells no representen el poble català.
Pakitu
Bla, bla, bla .... un venedor de fum més .

envia el comentari