El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PDeCAT habilita Puigdemont per confeccionar una llista que desbordi el partit
  • CA

 

El Consell Nacional del PDeCAT ha donat plens poders al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè confeccioni la llista electoral Junts per Catalunya, la fórmula alternativa a la llista unitària independentista que el partit volia articular, però que finalment no ha comptat amb el suport ni d’ERC ni de la CUP. Una candidatura encapçalada pel president de la Generalitat i amb alguns alcaldes, però sobretot, flanquejada per fitxatges independents que transcendiran l’aparell del PDeCAT. Si bé la llista compta amb el suport del partit que presideixen Artur Mas i Neus Munté, i amb Marta Pascal –que va anunciar que no aniria a les llistes- a la sala de màquines, el cert és que el president Puigdemont és qui està articulant la candidatura des de Brussel·les. El PDeCAT farà propostes de candidats, i tal i com ha aprovat el consell nacional, Mas, Pascal i Bonvehí traslladaran propostes al president, això sí, “sense capacitat per imposar o vetar candidats”. Així ho han explicat a El Món fonts coneixedores de les gestions del president, que tindria molt clar que no pot concórrer amb una llista de partit farcida de quotes i equilibris de poder. De fet, un dels pocs fitxatxes que han transcendit és el del professor de dret constitucional Héctor López Bofill (per Tarragona), que havia militat a ERC, partit que va abandonar per crear Solidaritat Catalana per la Independència. 

 

Hi ha diversos noms sobre la taula, alguns provinents de la societat civil. El més rellevant, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, que es troba empresonat des del passat 16 d’octubre. El fitxatge de Sànchez, però, no està confirmat. Fonts de l’entorn del president també assenyalen que es busca incorporar personalitats de prestigi del món de la cultura, la ciència i l’economia. Sigui com sigui, l‘aparell del PDeCAT té clar que el seu pes a la llista del president serà escàs, i la seva capacitat d’influència, molt reduïda. Tant, que ni Pascal ni Bonvehí, ni Neus Munté, ni tampoc Marc Castells, alcalde d’Igualada i vicepresident de la Diputació de Barcelona, no en formaran part.

El consell nacional del PDeCAT
El consell nacional del PDeCAT | ACN

 

Tot i que encara s’ha de definir l’estratègia de campanya, fonts de l’entorn de la candidatura remarquen que pivotarà sobre l’exili del president, el rebuig a l’article 155 i la defensa del Govern legítim. I en aquest sentit, es dóna per feta la incorporació dels consellers empresonats del PDeCAT, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Meritxell Borràs, i del conseller Puig, que es troba a Bèlgica. La consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, hauria expressat la seva voluntat de no anar a les llistes. En el cas dels consellers empresonats, si el Tribunal Suprem assumís la causa que ara porta l’Audiència Nacional espanyola, hi hauria la possibilitat que sortissin de la presó abans del 21-D. I a Bèlgica, el president i els consellers estan pendents que aquest divendres el jutge belga es pronunciï sobre la petició d’arrest internacional de l’Audiència Nacional espanyola. Aquestes decisions judicials marcaran la campanya electoral i també el paper que puguin jugar els consellers i el president.

 

Abans de començar el Consell Nacional, els assistents han dedicat un llarg aplaudiment als presos polítics i també als consellers i el president, que es troben exiliats a Bèlgica.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa