El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell d’Europa denuncia la passivitat d’Espanya amb la corrupció política i judicial
  • CA

 

El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) qüestiona en un informe publicat aquest dimecres els esforços d’Espanya en la lluita contra la corrupció. El document revisa el nivell de compliment de l’Estat en l’aplicació de les recomanacions fetes ara fa quatre anys i mig per prevenir i combatre la corrupció pel que fa a parlamentaris, jutges i fiscals. Segons denuncia ara el GRECO, el compliment es manté com a “globalment insatisfactori”, ja que considera que Espanya no ha implementat del tot cap de les onze recomanacions fetes per l’organització el 2013: Set s’han implementat de manera parcial mentre que quatre no s’han posat en pràctica. Tot i que en l’informe se subratlla “l’alta qualitat del sistema judicial i el Ministeri Fiscal a Espanya” també es fa referència a la necessitat d’implementar mesures encaminades a millorar la independència del poder judicial.

 

Una de les recomanacions que no s’han implementat en els darrers quatre anys és l’adopció d’un codi de conducta per a diputats que sigui fàcilment accessible i que inclogui informació sobre, per exemple, prevenció de conflictes d’interessos, obsequis o interessos financers. L’informe també recull que la recomanació per introduir normes sobre com els membres del Congrés es relacionen amb lobbistes que busquen influir en el procés legislatiu només s’ha implementat de manera parcial.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en el moment de la seva arribada a l’Audiència Nacional | ACN

 

En l’aspecte judicial, l’organització lamenta que no s’ha posat en marxa de forma completa la recomanació sobre dur a terme una avaluació del marc legislatiu que governa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i els seus efectes sobre la realitat i la independència percebuda d’aquest cos. En el text es reitera que les autoritats polítiques “no han d’estar involucrades, en cap cas, en el procés de selecció d’un canvi judicial”. El mateix passa amb la recomanació que demanava establir criteris objectius i requisits d’avaluació en la llei pel nomenament dels alts càrrecs de la judicatura. En aquest sentit, el Consell d’Europa critica la manca de desenvolupament legislatiu per establir els criteris a l’hora de nomenar els presidents dels tribunals provincials, tribunals superiors de justícia, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem per garantir que no aixequen “cap dubte sobre la independència, imparcialitat i transparència del procés”.

 

Tot i els avisos, el Consell d’Europa subratlla també en l’informe “l’alta qualitat del sistema judicial”. En aquest sentit, celebra el procés per emetre una estratègia nacional de justícia i augmentar la independència i eficiència del poder judicial. Recull, per exemple, que s’ha adoptat un codi de conducta i s’ha creat una Comissió d’Ètica Judicial amb un paper consultiu tot i que recorda que encara no ha començat a funcionar. El Consell d’Europa és una organització internacional formada per 47 estats i amb seu a Estrasburg. El seu objectiu principal és la defensa i protecció de la democràcia, l’Estat de Dret i els drets humans, en particular els civils i polítics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa