El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una candidatura per restituir el Govern legítim de Catalunya
  • CA

 

Una candidatura amb els presos polítics, el Govern a l’exili, els encausats per l’1-O i els alcaldes i alcaldesses que van participar l’1-O, amb un objectiu fonamental: restituir el Govern legítim de Catalunya, i prèviament, restiuir la unitat de l’independentisme, necessària per “guanyar el plebiscit del 21-D”. Diverses persones de la societat civil, fonamentalment vinculades al PDeCAT i a plataformes sobiranistes, han presentat a l’Ateneu Barcelonès el projecte d’una llista electoral unitària amb la fórmula d’agrupació d’electors, per a la qual calen un mínim de 55.000 signatures registrades abans del 17 de novembre.

 

Un dels seus impulsors -el projecte es fruit de la suma de les iniciatives www.llistaunitaria.cat i www.respublica.cat, Francesc de Dalmases, ha estat molt gràfic en descriure l’objectiu de la candidatura: “Que el govern que és a la presó i el que és a l’exili sigui restituït i torni als seus espais de treball del seu país”, i ha afegit que els catalans reclamen la unitat de l’independentisme que, de moment, els partits no han estat capaços de materialitzar: “És d’una gran evidència que per a una part de la societat catalana seria molt difícil triar entre uns presos polítics i uns altres, entre el president i el vicepresident”, ha dit Dalmases. 

 

Butaques reservades per al Govern, la presidenta del Parlament i els líders de la societat civil empresonats
Butaques reservades per al Govern, la presidenta del Parlament i els líders de la societat civil empresonats | G.A

 

 

Els impulsors de la llista confien que la iniciativa, “si es fa amb seny”, pot aconseguir majoria absoluta d’escons i de vots el proper 21 de desembre. El programa electoral d’aquesta llista unitària, que els seus impulsors voldrien que encapçalés el president de la Generalitat, entenent que “el president té predisposició a liderar una llista unitària de país”, tindria només 3 punts: Sobirania, llibertat i procés constituent. De fet, els impulsors de la iniciativa, que de moment no volen analitzar un escenari en què hi hagi llistes de partits i també una llista unitària, han explicat que el president de l’ANC, Jordi Sànchez, els ha fet arribar des de la presó el seu suport absolut a aquesta candidatura.

 

Alguns dels assistents a l'acte de presentació de la llista unitària en forma d'agrupació d'electors
Alguns dels assistents a l’acte de presentació de la llista unitària en forma d’agrupació d’electors | G.A

 

La historiadora Aurora Madaula ha remarcat que “l’excepcionalitat política demana una resposta clara i àmpliament compartida”, i que “la història ens hauria d’haver ensenyat quina seria la resposta més probable de l’Estat, desproporcionada i il·legítima que ha tingut davant de la proclamació democràtica de la República”. En aquest sentit, Madaula reconeix que “no vam saber mesurar bé les forces, i si anem per separat, haurem perdut el plebiscit entre el bloc del 155 i el bloc dels que estem per la república, encara que es guanyi en escons i vots”.

 

A l’acte hi han assistit diversos càrrecs de la Generalitat que pertanyen a departaments liderats pel PDeCAT, com la coordinadora interdepartamental, Elsa Artadi, el director de l’Escola de Funció Pública, Agustí Colomines, el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascalell, o la directora dels serveis jurídics, Maria Dolors Feliu. Entre el públic també hi havia la periodista Pilar Rahola. En canvi, no s’ha vist cap cara coneguda d’ERC ni de la CUP.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa