El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Alemanya ja té el seu primer pres polític”, diu el Süddeutsche Zeitung
  • CA

 

Puigdemont, aparentment, vol demanar asil polític a Alemanya”, anuncia com a notícia de capçalera el diari Die Welt. Altres mitjans comencen també a recollir aquesta possibilitat, alhora que recorden que el delicte de rebel·lió a Alemanya comporta violència perquè sigui tipificat com a delicte. Però el diari Süddeutsche Zeitung va més enllà i ofereix un reportatge en què assegura que “Alemanya ja té el seu primer pres polític”. Aquest rotatiu, amb 1,1 milions de lectors i d’ideologia liberal centrista, carrega durament contra l’Estat espanyol: “La detenció de Puigdemont no era intel·ligent. No és un terrorista sinó un polític legitimat per eleccions lliures. Ara, la República Federal d’Alemanya té el seu primer pres polític: Carles Puigdemont, l’ex primer ministre català, que va proclamar la independència de la seva regió natal, encara que la majoria de la població no ho recolza de cap manera”. 

 

El text continua explicant que “el fet que els presoners catalans empresonats siguin presoners polítics no només és vist per la majoria dels membres del parlament regional a Barcelona i Amnistia Internacional, sinó també per l’experiència dels ministeris de justícia de Bèlgica i Suïssa, que no han lliurat a Puigdemont a Madrid”. 

El rotatiu també critica la manca de cintura política d’Espanya, que atia el foc empresonant consellers: “Puigdemont va aconseguir internacionalitzar el conflicte, que no pot ser d’interès per Madrid. El mateix lideratge espanyol és el culpable, en els últims dies s’ha proporcionat un clar exemple de la seva falta de visió de nou”. I afegeix també que l’independentisme no ha estat unit -en relació a la investidura fallida, i remarca que “Puigdemont estava a l’exili a Bèlgica, i cap polític clau de la UE el va prendre seriosament”. 

 

En aquest escenari, l’article del rotatiu alemany,que signa Thomas Urban, apunta la falta de separació de poders: “Un jutge, sens dubte beneït pel primer ministre conservador, Mariano Rajoy, va arrestar altres dirigents catalans i va emetre una nova ordre de detenció europea per a Puigdemont. Aquesta ordre de detenció va ser executada per la policia del nord d’Alemanya. No és intel·ligent”, critica. 

 

Finalment, el rotatiu envia un missatge a la UE perquè intervingui, remarcant que les mobilitzacions a Catalunya s’intensificaran i que ja es fan crides a la vaga general: “De l’estabilitat de Catalunya en depèn tota l’economia espanyola. I això al seu torn afecta la Unió Europea. Lamentablement, fins ara, Brussel·les no ha instat el primer ministre Rajoy a negociar amb Barcelona una solució política a la crisi”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa