El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Així li expliquen a Llarena com són els CDR
  • CA

 

 

El magistrat instructor del Tribunal Suprem de la causa especial sobre l’1-O, Pablo Llarena, té sobre la taula un informe de la Guàrdia Civil amb què analitza i descriu els Comitès de Defensa de la República així com assenyala responsables a través de la plataforma en Peu de Pau com algun portaveu dels comitès locals, els exdiputats de la CUP, David Fernàndez o Antonio Baños, el diputat d’ERC Ruben Wagensberg o el vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri. De fet, relacionen els CDR amb la ja famosa agenda Moleskine de Josep Maria Jové que serveix de base per totes les acusacions.

 

L’atestat, al que ha tingut accès El Món, és una “Diligència de Informe sobre els Comitès de Defensa de la República (CDRs)” de 138 planes que es divideix en sis parts. L’informe relata que els primers CDR van nèixer al juliol però la “seva florida” no arriba fins a la campanya “Escoles Obertes” per defensar els centres de votació durant el referèndum de l’1 d’Octubre, amb el nom Comitès de Defensa del Referèndum. A partir de l’1-O, canvia el nom per Comitès de Defensa de la República.

 

Tot i que els analistes de la Guàrdia Civil no els queda gaire clar la seva organització nacional, destaquen les tres grans reunions “supramunicipals” de CDR celebrades a Sabadell, el 14 d’octubre, a Igualada, el 21 d’octubre i la trobada de Manlleu el 4 de novembre de l’any passat. Ara bé, els agents destaquen la “connexió amb les anotacions del 8 de novembre de 2016, a l’agenda Moleskine de Josep Maria Jové, -amb què es basa el relat de la investigació judicial-que atribuïa a la diputada de la CUP Anna Gabriel que mai renunciaria a l’estratègia de la desobediència”. 

 

 

L’informe policíac remarca que els CDR estaven “vinculats amb la llei de Desconnexió i la necessita de crear Estructures d’Estat, quedant demostrada la seva relació amb tot el procés constituent de la república catalana i el seguiment del full de ruta prevista al llibre blanc i implantat pel Govern”. Així considera que la seva estratègia és “la desobediència civil i la resistència, tant activa com passiva” que “provoca una greu alteració de la seguretat ciutadana” i “utilitzant menors d’edat”. De fet, els titlla de “sabotejadors” i que poden comptar amb “brigades internacionals de carrer” sense parlar de violència en cap moment.

 

El document relaciona diverses actuacions així com l’ensinistrament en tàctiques de resistència i per afrontar les accions de la policia a través de l’organització en Peu de Pau. A més, relaciona els responsables d’aquesta plataforma per entrenar els membres del CDR en la lluita per enfrontar-se a la policia. A la llista hi apareixen Ruben Wagensberg, Jordi Armadans, David Fernàndez, Antonio Baños, Marcel Mauri, Marina Garcés, Helena Vázquez o Pol Castellví. 

 

 

Ara bé, l’informe de la Guàrdia Civil està bastit amb piulades de Twitter, vídeos de Youtube, notícies de premsa i cartelleria per inculpar al CDR. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa