Que no els han condemnat?

"La condemna social a la seva honorabilitat ja no els la treu ningú"

Ahir un jurat popular va decidir que l'expresident valencià Francisco Camps i el seu antic número dos, Ricardo Costa, són "no culpables" en relació al cas Gürtel. No han dit "innocents", sinó "no culpables". Al final, el nostre sistema judicial això ja ho té. El que s'ha de demostrar és la culpabilitat, no la innocència. I en aquest cas el tribunal considera que no s'ha pogut provar que Camps i Costa rebessin regals del Bigotes i companyia. Això els absol? Davant la justícia sí. Poc més.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, crescuda ella, en la línia de l'estat d'ànim que impera les últimes setmanes a can popular, va voler treure pit poc després de conèixer-se la sentència. "Qui restitueix ara l'honorabilitat de Camps i Costa?", va dir posant-se intensa. Resposta: ningú. Perquè la justícia els haurà pogut absoldre, però el procés retransmès a través dels mitjans de comunicació els ha condemnat. Per cutres, per absurds, per patètics.

Qui en fa personatges honorables ara o mai, després d'escoltar aquelles converses que mantenien amb un fatxenda amb llenguatge de dependent de tómbola? Quan tot un individu amb façana de dandi british com Ricardo Costa havia de pidolar uns grams de caviar al Bigotes per mirar de quedar bé en un sopar familiar. Aquesta misèria com es fa honorable? O com es fa honorable un antic president que comptava amb un entorn que considerava que per arribar al conseller el millor camí era que l'influís en la decisió l'antic figurant en pel·lícules de Pajares i Esteso?

A Camps i a Costa potser no hi haurà qui els condemni judicialment, però la condemna social a la seva honorabilitat ja no els la treu ningú. D'altra banda, un fet que val a dir que no descarta que en el País Valencià on ells i els seus regnen a plaer, i malgrat escarnis com aquest, puguin ser restituïts políticament. No passaria ben bé enlloc més del món. Però tota regla té les seves excepcions.
Comentaris

envia el comentari