Fart dels farts

"Els mateixos que deixen anar que els polítics 'no fan res' són els qui primer menystenen qualsevol gest que vingui d'aquesta part"

Nosaltres sols! Recorden aquella organització nacionalista de principis de segle passat?Només pel nom ja es va guanyar un raconet en la nostra història política. Nosaltres sols! Així es van batejar. I com diria aquell ex-blaugrana que després va ser abduït per la banqueta del Reial Madrid, "no hase falta que dises nada más". El missatge era clar i culminat amb exclamació. Era de cabreig. De no voler saber res del món. Tenien les seves raons. Però, i les repúbliques independents de casa de cadascun de nosaltres? I aquests ciutadans que només es queixen i que mai no ajudaran a superar la crisi amb els seus renecs, prejudicis i mal karma? Quines raons tenen que en justifiquin la persistència?

Ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar al Parlament que els membres del Govern no cobraran la paga extra de Nadal. No ho faran ni ells ni els alts càrrecs de l'Administració pública catalana. I davant d'aquesta mesura, ja poden imaginar la de celles que van arquejar-se en to escèptic. La de "ptsès!" burletes que devien brollar de llavis amb ganes de fer-se els llestos. I la de comentaris fotetes que s'hauran arribat a fer a propòsit de la xocolata del lloro.

Ho he vist. A la facultat, a casa, a twitter i aquí via comentaris. Els mateixos que deixen anar amb alegria que els polítics no donen exemple i que "no fan res" (així, amb generosa esmena a la totalitat) són els qui primer menystenen qualsevol gest que vingui d'aquesta part, segons observen, per insuficient, per populista, per fals, per demagog, o per tot això a la vegada. Són els farts. No els indignats.

Aquesta espècie, que tan estesa està i que tan poc que es manifesta al carrer ("total, per a què", pensaran) són els farts que tant em farten. Voldrien estar ells sols, i llavors sí es governarien de perles. Però no cola.

Ahir Mas va impulsar aquesta mesura, i cal aplaudir-la. Igual com cal aplaudir que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, apuntés que sumarà la cambra catalana a les mesures d'austeritat. I igual com cal aplaudir que ahir el parlament andalús decidís congelar el sou dels seus diputats per a l'any vinent. Tot això ens traurà de la crisi? No i sí. No només, però no fa cap nosa i és més que res. És més que la queixa autista, sistemàtica i paralitzadora. No destrueix, i en canvi suma esforços i exemple.

Quant als de l'escola del Nosaltres sols!, tant de bo cada dia ho estiguin una mica més. Serà una d'aquelles bones noves que tant necessitem de cara a anar mirant de sortir de la crisi.
Comentaris

envia el comentari