Esquerra, capital, Falset?

"Puigcercós no marxarà de la cúpula d’Esquerra ni amb aigua calenta. "

“Carles Bonet... Carles Bonet... Carles Bonet...”. De què em sonava? Dilluns aquest senador d’Esquerra va emergir del seu silenci sepulcral dels últims anys i va arremetre contra l’encara cap de files republicà, Joan Puigcercós. Em va costar però llavors em van venir a la ment dues referències sobre el personatge. I la sorpresa va ser majúscula quan les vaig tenir totes dues ben nítides al cap i les vaig fer interaccionar amb la seva frase de la setmana: “Lo que procedeix i que hauria d’haver sortit d’ell mateix, ahir mateix a l’executiva, és presentar la dimissió de manera irrevocable o no, però no presentar una dimissió de falset, no? Una dimissió com de “em presento i llavors m’aclameu com el líder”, no?”. Falset. Bonica paraula. I no parlava de la capital del Priorat, sinó de Joan Puigcercós i el gest d’aquest de posar a disposar el seu càrrec de secretari general en el Consell Nacional d’ERC del proper 18 de desembre.

El primer record que lligo a Bonet és l’escena que un company periodista de Madrid em va dir que el senador de l’Entesa (PSC+ERC+ICV) va protagonitzar durant el debat de l’Estatut a la Cambra Alta espanyola: "Visca el Tripartit! Visca el Govern catalanista d'esquerres!". Em va jurar i prometre que Bonet va proferir aquest xiscle en un moment donat de la jornada. Propi d’un groupie més que no pas d’un senador, oi? Tot un fan del tripartit, segons el relat de l’amic periodista madrileny.

I de Madrid a Barcelona. Perquè corria el novembre del 2003 quan, passades les eleccions que Artur Mas va guanyar contra pronòstic a Maragall, Bonet va deixar anar a un altre company periodista, aquest cop al Parlament: “Sí, i ara què se suposa que hem de fer? Un govern de catalanets? Au, va!”. Per “un govern de catalanets” s’entén que Bonet es venia a referir a un govern de CiU i ERC. I no, no va passar. Esquerra va preferir tirar pel PSC i ICV.

Aquest és el Bonet carodista que m’han descrit companys a qui considero bones fonts. Però tot i en el supòsit que res d’això no s’hagués esdevingut i que Bonet mai no s’hagués pronunciat en aquesta direcció que els he apuntat, no em negaran que sortir ara a demanar la dimissió de Puigcercós té el seu delicte venint de qui ve, un fan del tripartit –igual com el seu líder Carod- que té igual culpa com l’actual secretari general d’Esquerra en la desgràcia que acompanya el partit republicà en els últims cicles electorals. Alguna cosa haurà tingut a veure amb l’Esquerra del 2003 fins ara, no?

“Una dimissió de falset”, diu. I es queda tan ample. Ja ha mossegat Puigcercós i ell ara encara voldrà quedar com l’autèntic i digne. I doncs? Per què no dimiteix ell com a senador? Per què no enfila camí cap a casa com ho ha fet Ernest Benach? Aquest també era carodista i com a mínim ha sabut dir adéu amb uns mínims de dignitat. Però, i la resta? Qui dels actuals manaires d’Esquerra no és del gènere “falset”, segons criteri de Bonet? Ell?
Puigcercós no marxarà de la cúpula d’Esquerra ni amb aigua calenta. Ni amb el bull del daltabaix electoral no ha escampat, així que vagin fent-se a la idea que el tenim al capdavant d’Esquerra per una temporada llarga. Certament, el seu gest de posar el càrrec a disposició del Consell Nacional és un fals assumir responsabilitats. Tots sabem que té ben lligat el suport de la majoria. Però això no fa bons altres tan culpables com ell en l’ensorrada electoral, i amb un doble discurs com el seu, igual de “falset”.
Comentaris

envia el comentari