QUO VADIS BNG?

"Si el model de referència ha de ser l’Esquerra dels últims anys, i a jutjar simplement pel cicle electoral que els republicans venen protagonitzant, potser Quintana tindrà la seva segona oportunitat més aviat del que es pensen Beiras i els seus"

El mateix dia que es feia públic que el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) deixarà de concórrer amb CiU i PNB a les eleccions europees per passar a fer-ho amb ERC i Aralar, la imatge d’Anxo Quintana en la constitució del nou Parlament gallec era de clar abatiment. Era la d’un polític derrotat, en retirada. I no perquè hagi estat descavalcat de la Xunta, sinó perquè en breu el seu paper en política no passarà de ser el que ahir assumia oficialment: el de vicesecretari de la mesa del parlament de Galícia. Un càrrec decoratiu, amb cotxe oficial, despatx amb bones vistes i segur que amb una retribució generosa, però al cap i a la fi, un trist retir daurat per un líder ben jove que tot apunta que de moment queda “enretirat”, a l’espera que en un futur incert pugui tornar a plantar batalla a aquells que li tenien ganes des que va rellevar Xosé Manuel Beiras i que ara ja han començat a passar comptes amb l’excusa de la pèrdua del poder institucional.

L’aposta de Quintana va ser la d’optar per un model de formació que a l’estil de CiU i del PNB s’identifiqués com la força política capaç d’abraçar la major part de l’espectre nacionalista del seu país. Quintana volia un BNG que, amb les peculiaritats de la seva societat, pogués erigir-se en el referent nacionalista que fes del galleguisme un paraigües on s’hi pogués sentir còmode un espectre de votants significatiu, unit per aquest nexe i no pas per un eix esquerra-dreta que com sempre els socialistes i els populars dominen a plaer. No ha estat possible. No l’han deixat fer-ho, primer les urnes i després els seus enemics íntims, companys de partit. Ara caldrà veure cap a on va el BNG i com aconseguirà aprofitar aquests quatre anys d’oposició que té per davant. Ara! Si el model de referència ha de ser l’Esquerra dels últims anys, i a jutjar simplement pel cicle electoral que els republicans venen protagonitzant, potser Quintana tindrà la seva segona oportunitat més aviat del que es pensen Beiras i els seus.
Comentaris

envia el comentari