DES D’OSCA AMB ESTUPEFACCIÓ

"Ahir a Osca uns quants van mirar de conjurar-se per combatre l’estat de shock i d’estupefacció que ens tenalla"

Avui ja torno a casa però entre ahir i aquest matí m’estic a Osca, al X Congrés de Periodisme Digital que s’hi fa. M’hi van acceptar una comunicació sobre Elsingulardigital.cat i aquí que m’hi tenen. El nivell dels ponents és molt alt, per tota la resta humil servidor a banda, és clar. Ahir, per exemple, van intervenir Koro Castellano, directora general d’Internet del Grup Unidad Editorial (elmundo.es, marca.com...) i Rosalía Lloret, directora de Mitjans Interactius de la Corporació RTVE. Elles van contestar la pregunta què fer al 2009?. Es referien als mitjans, i la consigna va ser bàsicament una: mirar de sobreviure.

Però quan semblava que el context de crisi econòmica mundial sobrevolava indefectiblement els caps dels assistents al congrés, i quan ja molts dels assistents estudiants de periodisme començaven a dubtar entre tallar-se les venes o deixar-se-les llargues, va arribar una taula rodona que va causar estupefacció. I per què? Doncs bàsicament perquè va demostrar que en temps de crisi també pot existir l’èxit d’un producte periodístic, d’un o de varis periodistes, d’una iniciativa informativa, ja sigui en paper o en digital.

El testimoni de l’editor d’Esquire a l’Estat, el del director de soitu.es i el del responsable de premsa de Tuenti van ser especialment engrescadors. Algunes claus per entendre que es pot sobreviure a la crisi i que se’n pot sortir reforçat? Primer, interioritzar que no estem davant d’una crisi tant com a les portes d’un canvi de model. Segon, concebre el lector com a promotor. I tercer, comprendre que a Internet hem passat de consumir a comunicar i finalment a compartir. I dic finalment, de moment, perquè això és un no parar. Precisament, davant del plànyer-se davant les dificultats del moment, ahir a Osca uns quants van mirar de conjurar-se per combatre l’estat de shock i d’estupefacció que ens tenalla. És interessant, com l’impressionant Palau de Congressos que acull el congrés. Diuen que quan només era un projecte va aixecar moltes crítiques per “farònic” però... i el rèdit que n’estan treient ara els d’Osca? Això es devien plantejar ara fa uns anys en algun despatx polític i van decidir que entre la paràlisi i el seguir no existint valia la pena provar de moure’s. Doncs això.
Comentaris

envia el comentari