OBAMA, SAURA I EL CANVI CLIMÀTIC

"Hi ha efectes derivats d’aquest canvi. Però d’aquí a utilitzar el canvi climàtic com a pantalla per les possibles deficiències en el desplegament que Interior va fer el cap de setmana passat enfront del temporal, aquí ja divergim de nou"

Francesc Canosa, il•lustre columnista d’aquest diari, m’advertia ahir d’un titular: “Interior admet que ha de millorar la protecció civil a causa del canvi climàtic”. I al moment em va venir al cap la imatge d’un altre bon amic, aquest ecosocialista, que el mes d’octubre del 2007 es banyava a la Barceloneta en un dia ben assolellat al crit de “Sala Martín! Hi ha o no hi ha canvi climàtic!”. En aquell moment vaig trobar-ho força divertit i amb l’amic ho rememorem força sovint, perquè el cas és que si bé és cert que puc compartir força arguments amb Xavier Sala Martín, la seva insistència en negar els efectes del canvi climàtic no es troben entre aquests punts de connexió. Ara bé, també és cert que a la gent d’Iniciativa hi ha vegades que els traeix el subconscient. Perquè certament hi ha canvi climàtic. Jo no ho nego. I en conseqüència hi ha efectes derivats d’aquest canvi. Evident. Però d’aquí a utilitzar el canvi climàtic com a pantalla per les possibles deficiències en el desplegament que Interior va fer el cap de setmana passat enfront del temporal, aquí ja divergim de nou.

Ahir des de la conselleria de Joan Saura es va dir que els temporals extraordinaris com el de fa uns dies seran a partir d’ara més freqüents a causa del canvi climàtic i que, en conseqüència, caldrà adaptar el sistema de protecció civil al nou panorama. Per tant, s’admet que el sistema va ser insuficient però es dóna les culpes últimes al canvi climàtic. Poc de govern, poc autocrític i poc eficaç. Com tampoc no semblen del tot eficaces les explicacions que fins ara dóna la policia respecte del sinistre mortal a Sant Boi. Diuen els Mossos, per ara, que el túnel de batejar on van morir quatre nens estava ben construït. Segur? Tot va ser culpa del canvi climàtic i punt? I igualment, estem segurs que protecció civil no va poder fer res més enfront dels efectes del canvi climàtic? No va ser el mateix cap de setmana que a Galícia i a Euskadi es van suspendre les activitats esportives pel temporal? No se’n diu d’això prevenció, i a més cost zero? Però no. Davant d’això n’hi ha que es perden amb les seves banderes, i tot i coincidir-hi quan cal també és cert que haurien d’admetre que això no és el millor que s’espera d’uns governants.

No cal negar el canvi climàtic, però tampoc cal que això serveixi d’excusa per a la inacció o per a tirar endavant mesures d’aquelles que entusiasmen només a uns pocs “hiperconscienciats”. Joan Saura, ara fa uns dies, va parlar de certs paral•lelismes entre Barack Obama i les polítiques dels partits europeus d’esquerres. Però mentre que el líder ecosocialista tira de límits de velocitat i de canvi climàtic, ahir Obama anunciava mesures per aconseguir vehicles de consum més eficient, i això és conseqüència de la seva resolució per lluitar contra el canvi climàtic. Un altre estil. Segurament tota una altra eficàcia.
Comentaris

envia el comentari