RESPONSABILITAT

"Obama apel•la al canvi i al progrés renunciant a etiquetes castradores i sectàries"

Ja tenim nou president. El tenim tots, no en dubtin ni per un instant. Ahir Barack Obama va jurar el càrrec a la humana, és a dir, equivocant-se, i ja ha començat una nova era als Estats Units, però de retruc també a la resta del globus. L’inquilí de la Casa Blanca sempre es deixa notar i les moltes expectatives dipositades sobre Obama arreu apunten que hi ha ganes precisament d’això, que es noti.

El seu no serà un lideratge d’esquerres, però sí que serà un lideratge de progrés, que ja em permetran apuntar que no és el mateix. I ho serà per exemple en l’àmbit del medi ambient i de la sostenibilitat, una bandera que a Europa ja han abraçat líders de centre o de dreta com Nicolas Sarkozy o el britànic David Cameron. A casa nostra, aquesta bandera també comença a aixecar-la en veu alta un polític que res té a veure amb PSC, ERC o ICV, i així queda escrit negre sobre blanc en un llibre d’imminent publicació. Com ells, Obama apel•la al canvi i al progrés renunciant a etiquetes castradores i sectàries. I també com ells, com ha fet molt especialment Sarkozy, ahir Obama va voler apel•lar amb especial èmfasi a la responsabilitat. Una responsabilitat que ara el nou president nord-americà demana per fer front a una nova era mundial. Responsabilitat, exigència, esforç, valors que aquí ja fa alguns anys que quan algun destacat polític els al•ludia generava certs somriures irònics, fotetes i perdonavides.

Però ara és Obama, l’home de moda, qui els utilitza ni més ni menys que en el seu primer discurs com a president, aquell on els nous màxims mandataris nord-americans apunten l’esperit del seu mandat. La cosa, doncs, va de debò. Va de responsabilitat. De responsabilitat de tots, començant pels polítics. En escoltar-ho, tot veient el discurs d’ahir d’Obama, no troben que a algun patrici del tripartit deuria quedar-li ben congelat el somriure?
Comentaris

envia el comentari