A QUI TEM ARTUR MAS?

"Mas hauria de fer ja –no al gener o al febrer– és aprofitar l’onada mediàtica, aprofitar que els focus de les càmeres s’han dignat a dipositar-se sobre un tipus d’elecció tan poc atractiu i mirar de treure’n el màxim rèdit possible"

Ho diu molt bé avui al nostre diari el “candidat a candidat” Ignasi Guardans. No queda tant per les eleccions europees del 2009. I d’acord que a Catalunya aquests comicis generen una discreta campanya que acostuma a culminar amb uns encara més discrets índexs de participació. Però això no és excusa. L’any 2009 podrà ser electoral en clau catalana o no ser-ho, però per poc que s’hi posin els membres del tripartit la flaira pre-electoral no la hi treurà ningú. Deia Raymond Aron, filòsof, sociòleg i estret col•laborador de Charles De Gaulle, que es pot mantenir el poder sense idees, però no es pot recuperar sense elles. Doncs això. El tripartit pot seguir en la seva línia, però CiU, i més concretament Artur Mas, no.

En el context hipermediàtic actual, la política o la fas o la fan per tu. O la fa el polític o la fan els mitjans. Ara a Mas l’ha agafat a contrapèl la filtració del debat intern que existeix a Convergència sobre qui ha d’encapçalar la llista europea. I la solució per respondre-hi no l’és ni el silenci ni el “renyar” als aspirants. Ells fan el que han de fer un cop ha transcendit el debat i, per tant, la competició. I en la línia del jurista Alfons López Tena i de l’europarlamentari Ignasi Guardans, el que Mas hauria de fer ja –no al gener o al febrer– és aprofitar l’onada mediàtica, aprofitar que els focus de les càmeres s’han dignat a dipositar-se sobre un tipus d’elecció tan poc atractiu i mirar de treure’n el màxim rèdit possible. Perquè del contrari haurem de preguntar-nos a qui tem Artur Mas. A qui vol mirar de no incomodar? A López Tena? A Guardans? Al que representa políticament López Tena? Al que representa políticament Guardans? O bé tem incomodar a tots alhora? De fet això últim és el que pot acabar passant si el debat s’enquista i acaba generant conflicte. I això Mas és a temps d’evitar-ho.
Si el líder convergent acaba triant López Tena, el missatge sobiranista serà clar i del transvasament de vots que es produeixi d’ERC cap a CiU en aquestes eleccions “de prova” només se’n podran extreure intuïcions, però amb certa flaira a tendència. Si per contra Mas opta de nou per Guardans, el debat es centrarà més en Europa i el seu protagonisme en mítings i actes podrà sumar-li des d’un punt de vista europeista. En qualsevol dels dos casos, Mas no perdrà. No si s’hi decideix ràpid i no transmet una sensació de dubte, és clar.
Comentaris

envia el comentari