PROBLEMES I IMMIGRACIÓ

"Una part del problema el tenim en que qualsevol campanya que facin les nostres institucions rellisca completament a aquest públic"

Quatre de cada deu embarassos que hi ha a Catalunya no són planificats, i d’aquests, tres acaben en avortament. Són dades d’un estudi de l’Agència de Salut Pública amb xifres respecte de la ciutat de Barcelona que consideren extrapolables a tot el país. L’informe també revela que un terç de les dones que avorten ja ho havien fet abans, i en un 10% dels casos feia menys d’un any. I segons alguns mitjans que ahir es feien ressò d’aquesta notícia, l’estudi posa en evidència la falta, encara, de prevenció i d’assessorament sobre mètodes anticonceptius. Però potser no destacaven prou que sobretot són les dones amb estudis primaris i d’origen immigrant les que es troben amb aquesta situació.

En aquest país quan es parla del “problema” de la immigració, els gurus del políticament correcte es posen ràpidament les mans al cap. La progressia políticament hegemònica que ha fet del bonisme una mina electoral ho condemna. Però s’està veient com amb les seves tesis al Govern tampoc no se’n treu el desllorigador, del factor immigrant. I no copsen amb prou claredat que junt amb aquest món venen adjunts problemes. Aquesta és la paraula. Un d’ells, per exemple, el de comunicar-s’hi, com molt bé ha analitzat un altre estudi, aquest de la Universitat Ramon Llull, a propòsit dels usos i actituds dels immigrants davant dels mitjans de comunicació. Un estudi, a tall de simple apunt, que entre d’altres ens aporta alguna pista sobre quines prioritats caldria tenir presents, per exemple sobre possibles causes o inicis de solució per a l’elevat índex d’avortaments entre les dones d’origen immigrant. Perquè segurament cal emplenar llacunes sobre la prevenció o l’assessorament en matèria sexual. Però per quines vies? Potser que ens plategéssim això en primer lloc, oi? Perquè segons ens marca l’estudi de la Facultat de Comunicació de la Ramon Llull, una part del problema el tenim en que qualsevol campanya que facin les nostres institucions rellisca completament a aquest públic que bàsicament s’informa i s’entreté amb un circuit comunicatiu que poc o gens té a veure amb el de la població autòctona. Algú s’ha plantejat aquest petit problema d’origen a can tripartit? De fet, algú s’ha plantejat a can tripartit que al voltant de la immigració hi ha problemes i no només “reptes” i “oportunitats”, paraules sovint massa gastades en els discursos polítics sobre la matèria?
Comentaris

envia el comentari