ELS BASCOS NO (ENS) SERVEIXEN

"En política, això de les “nacions germanes” i dels “pobles amics” només val quan serveix a totes dues parts"

L’obsessió de cert espectre polític basc per emmirallar-se en Irlanda del Nord, només ha estat històricament superada per l’admiració sense matisos que més d’un partit de casa nostra ha sentit (i continua sentint) pel referent basc. I no seré jo qui no digui que certs trets distintius de la manera de fer dels polítics bascos de vegades es troba a faltar a casa nostra. Però al cap i a la fi aquesta manera de fer (i de ser) no és cosa només dels polítics d’allà. És alguna cosa de congènita a una societat diferent. Una manera de fer (i de ser) que per cert tampoc cal oblidar que també porta annexos tics d’aquells que ningú no hauria d’envejar en absolut. Així doncs, sobten certs disgustos. Ara hi ha qui es sorprèn que el PNB tiri pel dret i deixi clar que la seva estratègia negociadora de cara als pressupostos generals de l’Estat no té res a veure amb la negociació d’un sistema de finançament que certament afecta els seus “amics” catalans, però que a ells no els toca ni de resquitlló.

És dur però cal fer-s’hi a la idea. En política, això de les “nacions germanes” i dels “pobles amics” només val quan serveix a totes dues parts. I ves per on que els bascos, a nivell econòmic, segurament no necessiten de nosaltres res més que deixem d’apel•lar i fer soroll al voltant del seu tan famós “concert”.

A nosaltres, per tant, els bascos no ens serviran en la qüestió econòmica. Ara! A Zapatero segur que sí. Fa mesos que corre la brama que el líder del PSOE ja tindria lligat el suport dels nacionalistes bascos al congrés, molt abans de saber que els partits catalanistes li podrien posar massa car el seu vot afirmatiu. I això, evidentment, perquè Zapatero comptarà evidentment amb tots els seus vots (també els del PSC) aplicant-s’hi com un sol home, i també perquè a canvi el PNB rebrà sucosos rèdits. Aquestes són les fidelitats que s’estilen en la política d’aliances. Potser aquí això no s’ha entès mai al cent per cent. Però això no és un problema dels bascos, sinó nostre. Per idealitzar massa certs referents.
Comentaris

envia el comentari