LA IMPORTÀNCIA DE LA FOTO

"Els riscos de prescindir de 'la foto', tot i que sigui políticament incorrecte dir-ho, són massa elevats. L’any 2002, a Alemanya, 'la foto' va donar la volta als resultats electorals"

Ahir entrevistaven Artur Mas a Catalunya Ràdio i en un moment donat el líder convergent feia esment a “la foto”. Els devien marcar profundament, les crítiques que li van ploure després del seu posat a les escales de la Moncloa amb Zapatero, en motiu del pacte per l’Estatut. Això i la implacable caricatura del Polònia que insistentment el va presentar durant mesos i mesos pendent dels fotògrafs. Ara Mas parla de l’acord o no per una proposta catalana sobre finançament i adverteix només de començar que ell no busca “la foto”. Lloable, perquè està bé especificar que allò que es busca és el contingut. Però en el fons no és cert. Tots busquen la foto. Tots saben de la importància de la foto. I la que surti primer de l’acord a Catalunya i després de l’incert desenllaç a Madrid no serà improvisada.

Els riscos de prescindir de “la foto”, tot i que sigui políticament incorrecte dir-ho, són massa elevats. L’any 2002, a Alemanya, “la foto” va donar la volta als resultats electorals. Uns espectaculars aiguats van destrossar regions senceres del país. Davant d’això, el candidat Edmund Stoiber (CDU), que partia com a clar favorit a totes les enquestes, en un primer moment va decidir no desplaçar-se a les zones afectades. El seu oponent, llavors un desgastat canceller Gerhard Schröder (SPD), s’hi va plantar sense dubtar i la seva foto amb botes d’aigua trepitjant el terreny afectat va donar la volta al món. I el més important: va quallar fort en l’electorat alemany. Stoiber va desplaçar-s’hi un dia després, però ja era tard. Schröder va revalidar victòria fregant el pal.

Ara als Estats Units, davant l’amenaça de l’huracà ‘Gustav’, ha plantejat una “foto” similar. John McCain ha optat per baixar a peu d’obra i fer-se la foto amb els voluntaris en les tasques de preparació davant el temporal. Barack Obama, per la seva banda, ha volgut desmarcar-se de la necessitat d’aquest tipus de foto i ha argumentat que no es desplaçava a la zona per no “entorpir” les tasques dels qui realment preparen la reacció als efectes de l’huracà. Són dues opcions. Però cap d’elles defuig la foto, perquè en aquest cas Obama se l’ha fet recaptant diners pels afectats. Perquè cap líder polític vol transmetre la sensació que és llunyà als problemes reals de la gent. Perquè el contingut és important, però la foto també.
Comentaris

envia el comentari