La Diada constituent del 2017

"És un dia bonic on s'ha recordat que mai en la història del Regne d'Espanya hi ha hagut tanta gent, a Catalunya i a Espanya, que creu que som un país plurinacional"

Sempre et construeixen els teus enemics. Les baralles complicades acostumen a ser contra enemics molt poderosos o contra un mateix. La nostra societat embogida, poblada de caníbals i zombies televisius i reals, va fer d'El club de la lluita, de David Fincher, una metàfora de l'època: lluitem contra un adversari que pensa quan nosaltres pensem, que és el nostre propi cap i calça les nostres sabates. És complicat el feminisme perquè els que t’oprimeixen són la teva parella, el teu pare, els teus fills. És complicat l'ecologisme perquè ets tu mateix qui s’oprimeix amb les seves pautes de consum i les seves conseqüències. I és complicat el nacionalisme quan la teva reivindicació no té la claredat d'una invasió ni la duresa d'una colònia. La Diada la van construir els seus enemics. Primer els borbons, després Franco, ara el Partit Popular. La major fàbrica d'independentistes és al carrer Gènova de Madrid. No ho han entès encara els votants de Rajoy?

 

Espanya està mal ensenyada i mal apresa. Mal ensenyada perquè l'Estat que van començar a construir els Reis Catòlics no va tenir trets de nació fins la invasió francesa. Com tot imperi, encara més en un país que es va construir per agregació en la lluita contra els àrabs, els emperadors fiaven més el vincle polític en el pagament d'algun impost, alcabala o benefici i en l'abraçada compartida de la fe catòlica. Per a la construcció de l'Estat espanyol va ser més important la Inquisició que el sentiment nacional espanyol, que només s'estendria com a nació existència amb la voluntat napoleònica de col·locar al seu germà en el tron ​​d'Espanya el 1808. Mentrestant, els catalans van trobar-se a si mateixos com a nació. I això es nota quan surts dels llocs comuns de la historiografia franquista.

 

La nació catalana, que és una comunitat imaginada com totes, la va construir en bona mesura l'esquerra (quan les nacions acostumen a ser un invent burgès). És un gran avantatge democràtic. És per això que es va començar a dir que català és qui viu i treballa a Catalunya. Normal. Una Catalunya ètnica, com qualsevol organització política de base ètnica (recordeu l'apartheid) seria un horror. Catalunya és una nació d'immigrants que va rebre a extremenys, andalusos, castellans, canaris, aragonesos que avui se senten, al costat dels seus fills, part substancial i irrenunciable d'aquest país. El mestissatge català -com el de qualsevol país obert- obliga a una construcció nacional una mica més complexa. Si bé l'enemic ha d'existir -Espanya, encara que més sobirania roba Europa i les multinacionals-, alhora necessita venir acompanyat d'un compromís social que vesteixi i justifiqui la reclamació identitària.

 

Marta Ferrusola, la molt catalana dona de Jordi Pujol ara amb problemes judicials per robar diners principalment dels catalans, ha afirmat que Montilla, nascut a Jaén, només podia ser un mal President de la Generalitat. Com li passa nacionalisme burgès, els diners els tenia fora de la pàtria. Hi ha una pàtria que només ho és en tant que serveix als interessos d'aquests peculiars patriotes. Franco va dir que li sobrava mitja Espanya. El van seguir molts catalans i als altres els va perseguir per parlar la seva llengua i, sobretot, per ser d'esquerres. El Pazo de Meiras, un edifici a major glòria de la dictadura, va ser pagat per "subscripció popular" sota la dictadura. Els diners van ser recaptats pels falangistes, que potser recollien diners que donaven l'entrada en comitiva o presidien el Comitè Olímpic. Feixistes n’hi havia a Catalunya i a Espanya, igual que antifranquistes. Tot i que els obtusos busquin sempre pensar que els altres són els únics responsables dels mals que patim.

 

La Diada és un dia bonic per als catalans i ha de ser-ho també per als espanyols. Avui he pogut celebrar-ho amb Ada Colau, amb Elisenda Alemany, Xavi Domènech, Pablo Iglesias i milers de catalans a Santa Coloma de Gramenet. És un dia bonic on s'ha recordat que mai en la història del Regne d'Espanya hi ha hagut tanta gent, a Catalunya i a Espanya, que creu que som un país plurinacional. El PSOE ho pensava a la volta de la dictadura, defensant el dret d'autodeterminació. Després el va oblidar -igual que va oblidar els compromisos amb el socialisme-. Però les bases socialistes han obligat a Pedro Sánchez a recuperar aquesta idea. Els difícils equilibris interns l'han portat després a dir que si es referia a la nació com una cosa cultural, però ell sap que no és veritat. Que és nació amb totes les de la llei, en un país que necessita una llei que reconegui la plurinacionalitat. Avui, que s'ha celebrat la Diada, hi ha una majoria al Parlament espanyol que sap que els centenars de milers de catalanes i catalans als carrers de Barcelona i a Santa Coloma estan reclamant un procés constituent. Ho sap fins al Rei d'Espanya, que si no troba una solució per al repte català serà més emèrit que el seu pare.

 

Les costures del règim del 78, sostingut sobre la Constitució d'aquell any, estan rebentant. La Transició ha rendit bona part dels seus fruits i cal obrir, d'una manera o altra, un procés constituent. No sembla que allò vell pugui donar més de si. Es va sostenir sobre un sistema electoral que venia de la dictadura -el marcat per la Llei per a la Reforma Política- i s'ha convertit en un insult (com és possible que ningú amb la menor sensibilitat democràtica pugui acceptar un Senat on el PP té el 59'6% dels escons amb el 30% dels vots?). Es va articular parlamentàriament sobre un bipartidisme canovista que ha rebentat (al costat de la crossa de CiU i també del PNB, encara que aquesta resisteix millor). Va fer del centralisme un discurs absurd -quan una part del desenvolupament autonòmic ha estat federal- que s'ha tirat pedres sobre la seva pròpia teulada. Al mateix temps que permetia que Catalunya o el País Basc recaptessin impostos, era incapaç de portar la seu del Tribunal Constitucional a Sabadell o Bilbao o d'assumir amb totes les conseqüències la asimetria de l'Espanya de les Autonomies (O és que Valladolid vol la seva pròpia policia?). I no està preparat per assumir el paper dels municipis en un món complex. Aquest model que va servir per sortir de la dictadura tenia com a objectiu garantir un capitalisme de la conxorxa que avui, en un món global, condemna a la pobresa. Finalment, feia de la figura del monarca -que sempre ha tingut el comandament sobre les forces armades- l'espai d'encaix d'aquest model. I Felip VI no pot fer el mateix que el seu pare sense risc de repetir la sort del seu besavi.

 

Totes aquestes coses estan avui, Diada del 2017, en els actes populars que s'han celebrat. El règim del 78 dóna les seves últimes glopades, el que no treu que, com a animal ferit, pugui seguir fent mal. En allò nou és gairebé impossible que estiguin ni el PP ni el PdeCat com a forces dirigents. L'abús d'ambdós espais polítics de la seva posició política durant aquestes dècades (el PdeCat com CDC) els incapacita per dirigir la novetat. La seva falta de compromís amb la igualtat, la seva vinculació a les retallades i la corrupció i la seva responsabilitat en l'actual carreró sense sortida (no hi ha independència sense pacte o sense guerra) els assenyala la porta de sortida. Aquesta Diada de 2017 és profundament constituent. I li correspondrà a un nou govern a Catalunya i un nou govern a Espanya perfilar els contorns d'un nou contracte social que tanqui definitivament el postfranquisme que encara perviu quaranta anys després de mort al seu llit el dictador.
Comentaris
Narcís ( ai .. quin poc seny!) ( ai .. quines poca-soltades!) ( millor treu-te'n les ulleres de Trotski i posa't les de Bartolo!)( demanar 3 fills ser ‘ fam. numbrosa ‘ .. ‘ no fer la mili ‘, damunt, de franc .. autonomía responsabilitzar-se’n de % de sos rendiments . . . . . . . . . . n’era coacció
Què nassos hi fum aquest tipus ací? Fatxets ( anticatalans) revestits d'esquerranets .. cap a espanya! Qui ets tu per fúme't amb nostres Presidents .. i amb el PDeC? Catalunya, JxSí, CUP, d'altres, el Parlament, la Generalitat, en MHP Puigdemont .. mereixen un visca, un molt bé! PD: encara recordo què digué a una ràdio : ' minoria catalana/ CDC feia xantatge ' .. en lloc de dir " tractar/ convenir/ pactar/ acordar " ( i això sent escons catalans minoritaris a país veí botxí!)!
Sly
"...sense pacte o sense guerra..."? i els Baltics?
estimat profesor cojonciano;
els catalans estem farts del timo de la "estampita", el que volem es un estat propi. Adeu passi-ho be
Josep
Monedero, no ens hem manifestat per un estat plurinacional. I fora bo que fessis cas el teu estimat Varufakis.
Fent d'aquí
Monedero, no m'he llegit en absolut el teu l'article. De res.
JERO987
Lo del PSOE con F.G. y Cia.,en el 82,fue un fraude monumental,pero creo que vosotros (Unidos Podemos engañaros mejor) váis a dejar aquella estafa pequeña, jibarizada. Habéis pasado en 4 días de asaltantes de cielos, valientes, sacrificados, generosos, dispuestos a plantar cara al monstruo fascista que se limitó a disfrazarse de democrata de toda la vida ( no se corta incluso ni para dar lecciones sobre el tema ) a mansos cabestros, solícitos lacayos, cómplices repulsivos del Leviatán español.
JERO987
Continúo con mi anterior comentario > estoy seguro de que no tenéis inconveniente en defender uno de los derechos humanos más básicos y fundamentales : el de autodeterminación de las naciones cautivas por la fuerza de las armas, a las que se arrebató la libertad y, claro, también la dignidad. ¿Dónde está el problema entonces? Pues en que como sois cobardes, hipócritas, egoistas y mansos cómplices del Estado TIASC ( Totalitario, Imperialista, Asimilacionista, Supremacista y Caudillista ) que ...
Joanb
Ni em sento espanyol ni desitjo aquesta nacionalitat. Sóc català. Ja fa molts que vaig deixar-me de fer palles mentals sobre si sóc o no espanyol, sobre si paga la pena o no, etc. Els embolics-trampa blablabla amb els que em volen enredar i idiotitzar els monedero de torn, me'ls passo pels collons.
Lluis ||*||
pues bueno, pues molt be, pues adios
Está clar
En resum, que el govern de Catalunya hauria d'estar presidit per vosaltres, no?. Estaríem ben arreglats!
Isabel C.
A cagar a Espanya, Monedero. Però abans passa per Caixa (AEAT), que els espanyols tampoc mereixen que els robin.
Isabel C.
303 de suportar xerraires de fira, que es tradueix com a charlatanes de feria, que es venen sempre "nous" per proposar-nos els mateixos enganys amb embolcalls molt semblants. Com creus que hem arribat fins aquí? Pel PP? No, home no. També per Sagasta, Negrín, Pablo Iglesias el vell, Largo Caballero, Azaña, Felipe González, Guerra, Bono, Zapatero...i ara tu i el xerraire de fira Pablo Iglesias 2.0
Isabel C.
El millor espanyol és el que entén que Catalunya és una nació veïna amb la que podrà tenir bones relacions de veïnatge com les que té amb França, Portugal, Italia i que, en conseqüência, s'absté de venir a patronitzar-nos, a aconsellar-nos o a vendre'ns mirallets de colors. No, bwana, no necessitem ser a Espanya per relacionar-nos amb Espanya al si d'Europa i de la comunitat internacional, com un Estat més d'aquesta.
Isabel C.
Passa't per l'article del Ramón Cotarelo. Aprendràs moltes coses. Començant per la de no continuar intentant parasitar una revolució que no es fa per canviar la teva Espanya, sinó per crear un Estat CATALÀ, lliure i democràtic. Una altra cosa és si voleu copiar la idea per fer-la a Espanya, però a nosaltres, si us plau, deixeu-nos estar. Portem 303 anys demanant el mateix: oblideu-nos, deixeu-nos estar d'una vegada, ja ens trobarem com Estats veïns, però deixeu de fotre el nas a Catalunya.
Aljubarrota
Sóc portugués i d´Espahna ni bom vento ni casamento Descolonització ja pels PPCC!
Eduard les Planes
Sr. Monedero, m'he llegit el seu infumable article i miri he tret una conclusió: Mare de Deu, quina empanada que porta, no ha entès res del que és Catalunya. Plurinacionalitat? que vol, el café para todos 2.0. Mare de Deu i és professor d'universitat!!!!
caesar
no eres mas tonto porque no te entrenas, en santa coloma en vuestra "diada" paralela, con todos los pesos pesados , iglesias , Xavier etc etc , erais CUATRO gatos y mal contados, los ciudadanos ya se han dado cuenta de vuestro pelaje, YA NO ENGAÑAIS a nadie.
caesar1
durante años, en la españa profunda, han enviado este mensaje " con el dinero de los españoles pagamos a los catalanes ..bla bla " y de repente, ese mensaje repetido machaconamente , se cae a pedazos, al igual que el régimen del 78. !Bon voyage !
Carme
Heu pogut llegir tot l'article ?? Jo no. Aquest com molt altres no sap i no vol saber. Vergonya les paraules de la seva fada Colau
Nanu, encara no has entés res
pero segur que tu i els tens "amics" teniu la solució. Se us veu el plumero i no necesitem que ens destriis qui som, gracies.
LLUIS2
Me considero una persona con una educación y una inteligencia suficiente como para decir sin complejos que no he podido pasar del primer,párrafo sus primeras 100 palabras son pura demagogia de las que ya estamos vacunados y artos de sentir.Ud no nos conoce,pero somos una sociedad informada y conocemos mucho de Ud.Por favor deje de improvisar argumentos sobre algo que es evidente que desconoce completamente cómo lo es la situación actual de Catalunya.Por favor el món dejad de publicar tonterías
RHC
"I Felip VI no pot fer el mateix que el seu pare sense risc de repetir la sort del seu besavi." Monedero aquesta frase et delata del tot. Que ens importa als cataalns que volem constrïr una República si en Felip 6 surt per Alacant o per Algeciras? Nano el dilema que ens empodera es un canvi social total. I per aixó volem construïr un nou Estat. Tas al loro Mone? Un estat on els seus ciutadans volen que els Partits Politics signin un pacte amb els seus ciutadans. I si no el compleixen, Via fora.
Antoni
Reconec el nivell intel·lectual i la genuïna novetat del discurs de l'autor en el context espanyol; el punt feble del seu discurs és el "ninguneo" (la paraula s'ha de dir en espanyol) d'Erc i la Cup, la forma d'obviar-los sempre. Aquest home no para de publicar i de parlar, i no els menciona.
Los catalanes nos hemos dado cuenta
que no estamos en esta mundo para salvar a los españoles.
JERO987
...es el que mantiene prisioneras (a cielo abierto) no a una, sino a varias naciones peninsulares. El problema es que no os atreveréis nunca a reclamar para ninguna de estas naciones el derecho inalienable que les corresponde : eso os enfrentaría al Gran Leviatán (Estado de derecho para Coscu y Colau )y para unos revolucionarios de boquilla es tarea impensable; así que reservaréis el derecho a la libertad para naciones muy lejanas en el espacio, que no pongan en peligro vuestro modus vivendi .
Arnau Estanyol
Ve l'encantador de serps a hipnotizar-nos i no s'adona, el setciencies, que no som serps, sino persones.
Dionís
Ai Monedero Monedero, que et penses que en plena era de Internet encara ens mamem el dit? No creus que tots els contractes socials que Espanya ens pugui oferir, sigui del color que sigui qui governi, ja els coneixem i tots ens perjudiquen? Tu acceptaries voluntàriament que et peguin que et robin i que a sobre t'obliguin a respectar i estimar al teu violador ?
No
No entenen res. Res de res. Això ho fem per a alliberar Catalunya, no per salvar Espanya. La manipulació i mentides de l'esquerra espanyola em cauen més malament fins i tot que les de la dreta, car adopten aquest to condescendent i messiànic tan insuportable. I són més falses, ja que almenys la dreta no dissimula el seu centralisme d'arrel imperialista que l'esquerra també té però mira de tapar. Article repugnant, no cola. Adéu Espanya.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
Algu va dir VAL MES PARECER TONTO ESTAR CALLADO QUE HABLAR Y SACARNOS DE DUDAS Aqui pasa aixo hablado y nos a sacado de dudas ES TONTO ha ha EL PENSA ELS CATALANS Volem una CATALUNYA LLIURE Per que ens segueixi mandando MADRID ja ja que me pixu me meo de risa .Es con altres jilipollas que volem fer OFICIAL LA LLENGUA CASTELLANA DEN UNA CATALUNYA INDEPENDENT Ni en pintura LA CATALANA ES I SERA LA OFICIAL I PROU ..ADEU ESPANYA Volen dirta..ADEU ROJA I RIOJA
Doncs no
Ho sento però discrepo de tot l´article. A Espanya el règim del 78 té unes bases solidíssimes. La majoria sociològica espanyola vota de forma massiva a PP i PSOE (un PSOE que no es diferencia del PP) i no té cap pinta de canviar. Sols és diferent a Catalunya i a altres nacions no castellanes, però demogràficament mai seran prou potents per influir a Espanya. La millor solució és que cada qual organitzi casa seva.
Si no parla d'en Pujol, rebenta, i això delata la feblesa del seu pensament més íntim.
catala progresista
la tribu i el ramat indepre brama beeeeee beeee com lo que son animals, no enteneu res vosaltres parla de purinacionalitat, en un mon obert i global de federalisme de veritat, de internacionalisme al segle 21 animals adoctrinats que voleu vosaltres guerres amb sang amb el vei, per tal d'aconseguir la vostra m de indapandenchia no sou mes fanatics i mes rucs perque no us entreneu nomes insulteu, i proposeu referendums unilaterals e illegals, que no reconeixera mai ningu i que com diu el mo
catala progresista
deia que com diu el monedero, n'hi han 2 solucions minoria adoctrinada, pacte o guerra, pareix que vosaltres voleu la segona, jo personalment no m'agradaria lluitar contra un grapat de fanatics pero si no n'hi ha altra solucio crec que el mon sense fanatics tambe estara millor, i al retrasat que parla del baltic, perque no parla tambe dels balcans 100000 morts, o els fanatics nomes parleu de lo que us interesa, cal que parlis amb el adoctrinador i t'expliqui els balcans.
pep - manresa
Fote't el país plurinacional pel cul, pallasso. Els demés que fotin el què vulguin, Catalunya tindrà dintre de poc un estat propi com qualsevol altra nació del món, ni més, ni menys.
pep - manresa
He de reconèixer que no me l'he llegit, no cal. Coneixent al personatge he preferit estalviar-me el tràngol.
MFX
Pe fer la puta i la ramoneta, m'estima més en Duran. Era més ràpid i directe.
Bla, bla bla...
Home senyor Monedero, el rei Catòlic ho va tindre prou fotut en morir sa Catòlica esposa. Va tindre que anar-se's als seus territoris de la Corona d'Aragó per que a Castella no volien a aquell "viejo catalanote". I sort tingueren els castellans que la seua segona esposa Germana de Foix no tingué un fill viable. Allò que vosté anomena Espanya en la època dels Catòlics no era un estat, era una confederació d'estats. La seua estimada nació no és tal, és un imperi fallit.
quim
A mi només llegir al subtítol "la història del Regne d'Espanya" ja m'han agafat nàusees. #HOLAREPUBLICA
conclusió
PesoE:2 reloaded.
bwana
vaig a vomitar...
Trasca
Han tingut 40 anys per fer-ho i ara encara ens presenten la canya i la pastanaga. Fins l'1-O poden intentar el seu federalisme plurinacional progressista. Després farem el referèndum, el guanyarem i marxarem. I el català progresista ja podria haver progressat una mica més enllà dels mons d'en Yupy!
Trinxaire
Monedero, ja et coneixem a tu i a tota l'esquerra espanyola, No ens tornareu a entabanar. Ja n'hem tingut prou de Felipes, Guerras i demés pocavergonyes. Ara et toca a tu volent tornar a entabanar-nos. NO, GRÀCIES !! Foteu els vostres nasos on volgeu però NO a Catalunya. Només cal veure la Colau i cia per comprobar que sou una colla d'embusteros. Aneu a la merda !
Guillem
Comuns=postoreo = podemos = statu quo = regim 78 = vella politica
Sisco
Aquestes manifestacions que parles tu no hi has anat, perquè mai em cridat "Arreglar Espanya" si no "Independència" entens la diferencia.
Josep M
quin article més trampós!. Precisament el millor lloc per mirar d'entendre l'11 de setembre d'enguany no era anar a can Zam amb uns centenars de persones uniformement convençudes, sinó al Passeig de Gràcia o al carre d'Aragó amb un milió de persones que oferien el millor mosaic de la diversitat i transversalitat d'un moviment de base popular, arrelat en el vell catalanisme popular i en la gent agrupada per un projecte de futur, nacional i popular.
perit
sr.Monedero jo no he sortit al carrer pq tu posis la nota desde el teu cheaslong ikea. No teniu ni pu...ñetera idea que és ser d'esquerres.
I aquest és un dels ideòlegs de Podemos/Comuns... anem servits: un discurs penós, un article molt espès en fons i forma... No s'ha enterat de res! Què li van explicar els que el van portar a passejar per Can Zam? Què vol aprendre a la Feria d'Abril? Haurien d'haver-lo portat a la mani, al fossar, a l'ofrena, i preguntar als que corrien per allà què som i què volem ser.
JERO987
Lo siento, pero no estoy de acuerdo con uno de los participantes en este foro que recrimina a El Món haber publicado el artículo de Monedero; yo en cambio estoy muy agradecido y espero que éste no haya entrado en pánico y vuelva, en breve, a ilustrarnos con otro capítulo sobre el Reino de España desde esa óptica tan castellana, tan dogmática, totalitaria, supremacista tan propia de castellanos imperiales, pero también de cipayos (de todo pelaje) a su servicio.
JERO987
Dice " catala progresista " ( Ay,que me descolifloro, con lo de progresista. ¿Entonces qué ocurriría si fuese cavernario en lugar de progresista ? ¿Habría nacido vivo ? ) en su comentario , que no soporta a los fanáticos, a los adoctrinados, que no puede vivir así y que tan alta vida espera en el españolismo más rancio que no le queda más remedio que el suicidio más doloroso > a ver, no lo dice exactamente así, pero yo es lo que he deducido aplicando la lógica más elemental. En fin...¿has proba
JERO987
Continuación del anterior, dedicado a un "progre" fanatizado y adoctrinado hasta límites insospechados que un día descubre que es alérgico al fanatismo más dogmático y entontecedor. Se encuentra atrapado en una mente perversa de la que no sabe cómo escapar. Yo, en evitación de males mayores le propongo que se haga creyente de la Santísima Trinidad : Verdad, Justicia y Reparación de las víctimas y ya verá que bien le va. De nada. Au revoir.
Catalina
Ja feu gràcia, no sabeu interpretar el que teniu davant els nassos. Sempre amb el mateix:PDCAT i PP són el mateix. Aquí estem parlant d'independència i la renovació d'Espanya que la facin els espanyols si en tenen ganes.
AT
infumable article, infumable individu, infumable partit
Marta
Monedero lee historia y deja de hacer de historiador manipulandola Los catalanes no nos metemos con la tuya y como quereis gobernaros Lee a l maestro Josep Fontana tenemos derecho a decidir y a la autodeterminación No es una cosa de izquierdas o del PEDECAT http://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20141021/josep-fontana-historia-de-catalunya-3622287
berta
Mire Monedero ifgual que ud no querría que le gobernaramos los catalanes desde barcelona, nosotros no queremos que nos gobiernen uds desde Madrid sean de izquierdas o derechas Queremos ser sujetos políticos y poder legislar desde aquí Fernando al casarse con Isabel hizo que fuera el sistema de la Corona de Aragón el que funcionara en España y no el de castilla, al ser el hombre o sea que cada territorio tenia sus constituciones y Parlamento. Esto finalizó en 1714 por guerra lo queremos recuperar
catala progresista
et va molt be el nom JER 0987 es nom de robot que es lo que sou vosaltres robots adoctrints sense pensament propi, per una vegada al menys indepre el teu nom fa justicia al teu cervell i al teu pensament hahaha mai millor dit robot 0987, terrasenc manresa no son noms de indepre adoctrinat jer 0987 et va com anell al dit hahahahahahahaha.
Ingenuo o cíniic?
Estimat Monedero, ets un il.lús benpensant o simplement un ciniic? Els espanyols MAI acceptaran una CAT nació, una confederacio de nacions peninsulars. De fet, si poguessin eliminarien les autonomies. A qui vols enganyar, a tu mateix? Ho dubto. No ets tonto.
Nuria de Mexic
Mira Juan Carlos, te escribo desde Puebla, México, donde tienes un buen cartel y te tienen por muy inteligente. Pero realmente tu texto es un lío monumental. Leo que muchos no han podido pasar de los primeros párrafos. Yo lo leí completito y realmente es un texto malísimo que demuestra que no entiendes nada de lo que es y pasa en Cataluña. Entender Cataluña desde Madrid es un privilegio de unos pocos: a la izquierda Cotarelo, al centro Gabilondo. Y pocos más.

envia el comentari