Carrer, institucions i llei

"Catalunya ofereix la possibilitat de construir la república social amb què somnien les bases de l'esquerra estatalista d'aquí i d'allà. Diran que no a decidir-ho l'1 d'octubre?"

Garanties per anar a votar l’1 d’octubre? Sí, per a tothom. Tant per als del ‘no’, que tenen assegurada una Catalunya autonòmica i constitucional si guanya la seva opció, com per als del sí, que des d’avui coneixen el marc legal provisional que permetrà el trànsit des d’Espanya fins a una República de Dret, democràtica i social si la independència s’imposa a les urnes. Garanties democràtiques per a tots els catalans i catalanes sense excepció. Garanties que surten del Govern i de la majoria parlamentària de JxSí i la CUP. Però no de Madrid. La presentació pública de la ‘proposició de llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república’ ha dibuixat un escenari democràtic ja molt difícil de contestar en termes de legitimitat i legalitat per a qualsevol entitat o partit que estimi la democràcia.

 

I en aquest grup s’hi inclouen els Comuns. Haurà de fer un sobreesforç descomunal si volen continuar defensant la il·legitimitat d’un referèndum que permet triar amb totals garanties entre una República social i una monarquia blindada per un règim polític d’elits extractives. Perquè, de fet, aquesta llei que s’aprovarà per tenir al calaix i activar només en cas de victòria del sí, ofereix la possibilitat de construir l’Estat amb què somnien les bases d’aquesta esquerra a Catalunya i a Espanya: Una República de Dret, democràtica i social per a tots els espanyols, allunyada de la putrefacció del règim del 78. Un model que molts ciutadans espanyols voldrien veure replicat a Madrid. Defensaran un no a aquesta oferta democràtica només perquè el PP no els dóna permís?  

 

La democràcia catalana ja tenia el carrer i la legitimitat de les urnes per iniciar un procés de sobirania. Ara té també la garantia legal. Una llei que cobreix tots els flancs d’una democràcia madura: Processos electorals, una justícia independent, modernització de totes les institucions i serveis públics, protecció del ciutadà en tots els aspectes, sobretot en aquells en què l’Estat els ha desprotegit: Pensions, seguretat (policial) i garanties democràtiques. Carrer i llei, una combinació molt difícil de sabotejar i de desprestigiar. L’Estat i l’unionisme fa temps que ho intenten. Els Comuns, a estones. Valdria la pena que llegissin les 54 pàgines de la proposició de llei. Hi veuran reflectit un procés constituent des de baix per construir una República inclusiva, social i moderna. Diran que no a decidir-ho l'1 d'octubre?
Comentaris
CaterinaCh
DOncs diran si, però no. Perquè ells no es poden imaginar una Catalunya que no és a Espanya. ës igual si Espanya és franquista o republicana, però ells això de Catalunya no els fa el pes (per dir-ho finament). És a dir, no diran no de manera directa però no diran que sí, tampoc. Per tant, serà que No. L'altra cosa és si si apuntaran quan guanyi el sí. Això ja és un altre tema
Fat Boy
Efectivament, els renegats Colau, Cascavelles, Franco i tots els seus sicaris es posaran del costat del seu amo perque el seu objectiu son les 30 monedes de plata i els plats de llenties que es reparteixen. La sort dels que els voten els es completament igual mentre ells vagin calents. Em cauen pitjor que els de la Falange, que ja es dir. I l'idiota del Junqueras encara va a fer-los la gara-gara.
Jordi Comasobirana
Aquí el que més importa és intentar seduir els votants dels Comuns. Pel que fa als seus dirigents, no cal esmerçar-s'hi; entre espanyolistes, apoltronats i aprofitats, aquests dirigents són uns falsos esquerrans, autèntics "professionals" de l'enganyifa, ja que utilitzen l'ideari esquerrà per a llur propi interès, per seguir repartint poltrones (tan bé que vivien amb el pujolisme; de fet, continuen delirant com si encara governés en Pujol!).
Carles ViñalsCasado
Gemma, parteixes d'una premissa errònia, com és donar per cert que les esquerres estatalistes (espanyoles i catalanes) SOMNIEN una república social. Menteixen: DIUEN SOMNIAR amb ella, però NO LA VOLEN, perquè no tindrien cap paper figuratiu i posturista a jugar en ella; se'ls acabaria "vivir del cuento". que és l'únic que saben fer. En aquest terreny, les dretes són més sinceres i conseqüents.
Narcís ( aquest estat s'ha quedat a mig camí de l'EI i de la civilització!) ( nosaltres no anem contra ningú .. només volem tenir nostres lleis fos només per no ser ' putejats ' i només volem no ser mai més piratejats/ atracats sota pretext de solidaritat!)
Ja no n'és una qüestió de mena de política tingui/ es doni Catalunya .. és qüestió que espanya " odia / sempre odià Catalunya " , sia perquè saben som nació i no justament necessitada econòmicament .. sia per complex d'inferioritat .. sia per enveja .. sia per gelosia .. sia perquè sense nosaltres serien un Marroc bis .. sia per por a solitud de tot ordre .. sia per no aconseguir ser ' ancha es Castilla ' i tururut .. sia per . . . . . . . . i, sobretot, per seguir " espoliant-nos " en tot!
Narcís ( qui estima el proïsme, qui estima sa mare .. estima la llibertat de son poble, de sa gent/ ciutadania, de .. sa nació i, amb més raó, davant botxí tan malvat, cínic, desvergonyit i descarat així com prepotent de baixa mena, tot plegat, covard!)
He escoltat dir a un tal Mayoral de Podemos .. dir ser en contra el referèndum amb les mateixes excuses dels que ells esmentaven ' casta ' àdhuc dient que " ha de ser democràtic i amb l'acord de tots els partits " ( !! ) ! PD: aquests n' eren els defensors de : ' el dret d'autodeterminació dels pobles ' ? ' la llibertat i igualtat individual i col·lectiva ( nacional ) '? ' la realitat que conforma/ forma aquest estat ' que no pas del mata-degolla '? ' fer fora els poders fàctics sinó feixistes?
Isabel C.
Jo he deixat de veure que aquest sigui un procés des de baix. La oficialitat del castellà i la nacionalitat automàtica als cinc anys de residència són imposicions des de dalt suposadament per captar vots de determinades ideologies. Però també són un xantatge com el que ens van fer els "pares de la Constitució espanyola" per tota la resta que volem la independència però no estem d'acord amb aquestes imposicions.
entranyable
Què fort aquests comunistes de fireta, s'afileren amb l'Ansar per allò que abans es trencarà Catalunya..., tenen tics d'antiga convergència, el peix al cove dels seus càrrecs..., hereten el pitjor federalisme dels sociates, superen als seus predecessors...el biciclista i la monja..., i diuen que s'ha d'anar al que importa a la gent com el Raxoi i ciutadanus, un cristo, baja. Coscolluela amb lo bé que estaves a Madrid despotricant de tot déu amb la teva llengüa viperina, torna-hi please.
fredinet
Els grans valedors de l´Espanya immortal han estat el PSOE i els palanganeros del PCE. Els del PP acabaran passant pel tubo... però els imbuits de la sagrada veritat revelada, amb la seva insoportable superioritat moral, doraran pel sac fins el darrer moment. No us enganyeu, sempre serem una malaltia petitburgesa. Ens odien perque no ens poden manegar i som la negació vivent de que lo seu no va ni amb rodes.
MOLT VE
Pero chiqueta, ¿ on vols anar amb aquesta gent, de la que Catalunya no es por refiar ? COSCUBIELAS, RABELLS, COLAUS, FACHIN.... ve ja saps de que estic parlant ¿ no ? QUE FARAN, ACTURANT DE CATALANS DEMOCRATICS, O CONTINUARAN AMB EL CAP SOTA L'ALA, COMB FINS ARA. ¡ ¡ JO NO AMB REFIO DE AQUETS, ! ! ¿ I TU GEMMA ?
Carles Viñals Casado
Molt cert, Fredinet. En una Espanya sense Catalunya, ideologíes contraposades potser acabarien donant pas a una societat evolucionada. Però l'obsessió de dominar-nos els fa oblidar les diferències i fer pinya per reafirmar una dominació que perceben com la seva única i darrera glòria. La seva història és paral.lela, des de Napoleó, només amb la d'un altre país: Rússia.
A Isabel C
Isabel, res sobre la cooficialitat del castellà o els anys per tenir la nacionalitat catalana "està encara escrit i votat a la Constitució catalana..." . primer hem d'aconseguir el SI i després "s'ha de muntar" la Constitució amb les propostes de tothom i després s'ha de votar...o no. Es poden modificar articles i tornar-la a votar...fins que la majoria de catalans la validem definitivament. El tema serà llarg, però tenim les primeres passes per animar a la gent a donar el SI que necessitem...
Susana Rodríguez-Vida
Isabel, aquesta Llei de Transició deixarà de tenir efecte tan bon punt s'aprovi la Constitució. Per tant, no és que ens hagin "imposat" l'oficialitat del castellà, sinó que no han volgut modificar res que no fos imprescindible per blindar la República fins a l'aprovació de la Constitució. Aquest assumpte, com tots els altres, els decidirem entre tots en el procés participatiu.

envia el comentari